lauantai 1. huhtikuuta 2017

Wii-Mii Doll U

Nimi:Wii-Mii Doll U VH05-031-4426Omistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:TammaKasvattaja:zaneUniruutu
Rotu:Suomalainen puoliverinenPainotus:Esteratsastus
Säkäkorkeus:170cmKoulutustaso:ko VaB, re 150cm
Syntynyt:19.04.08 (kuollessaan 33v)Meriitit:ERJ-IIIYLA2


Milla menehtyi vanhuuteen 1.4.2017 kunnioitettavassa 33 vuoden iässä. Milla oli ensimmäinen koskaan saamani tilausvarsa, ja ensimmäinen vakavasti otettava kilpaileva suomenpuoliveriseni. 

 
Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Tomasz Siergiej


On uskomatonta, miten jotkut hevoset pystyvät Millan tapaan selviytymään kunnialla kovankin paineen alta. Tämä tamma on herkkä lukemaan viestejä niin ihmisten kuin eläintenkin käytöksestä. Se ymmärtää, jos joku on vihainen, ja viisaasti osaa väistää. Kun taluttaja haluaa saada Millan peruuttamaan, hänen ei tarvitse koskea itse hevoseen, vaan pelkästään peruuttaa itse. Välillä tuntuu, että Milla on lähes painoton pyörien päällä liikkuva kumihevonen, jota voi siirtää puhalluksen voimalla.
Se on esteratsulle useinmiten vain hyvä ominaisuus. Ratsastajan ei tarvitse keskittyä esimerkiksi ratsunsa askelten kontrolloimiseen, hän voi vain hypätä. Samaten tuo ominaisuus tekee muustakin käsittelystä helppoa ja hauskaa. Kaiken kruunaa Millan ystävällinen suhtautuminen jopa tallin pihassa taapertavia kanoja kohtaan. Se laskee päänsä pienimpien otusten kanssa samalle tasolle, hörähtää ja yrittää tehdä tuttavuutta. Mikäli kaveri ei lämpene, se peruuttaa hitaasti pois.
Ei tarvi taitoa harjatakseen Millaa. Se lukee hoitajaa kuin avointa kirjaa. Kun epävarma hoitaja epäröi kumartuessaan alas ottamaan harjasangosta uutta harjaa vanhan tilalle, Milla tekee tilaa siirtämällä päänsä poispäin, jottei vaikuttaisi uhkaavalta tai hyökkäävältä. Se ei erityisemmin osoita hyvää oloaan hörisemällä tai venyttelyllä, tuntuu pikemminkin keskittyvän siihen, että sekä se että hoitaja selviävät hengissä yhdessä.
Kun tulee aika siivota kaviot, neiti havaitsee kavikoukun hoitajan kädessä ja nostaa lähimmän jalkansa hieman irti maasta. Siitä tyhmäkin ymmärtää, mitä on tehtävä ja tarttuu kiinni kaviosta. Milla nostaa jalkansa auliisti ylös asti hoitajan käden ohjaamana ja viitsii pysytellä rauhallisena, ihan hätiköimättä.
Tamma ei koskaan kumrru ottamaan tarjottavia kuolaimia hoitajan kämmeneltä. Se odottaa, että ihminen vie kuolaimet kädellään ihan sen suun eteen, sitten vasta avaa suunsa ja antaa kapistuksen liukua hammaslomaansa. Milla laskee päätään muutaman asteen ja antaa hoitajan kiinnittää suitset rauhassa. Jos aloitteleva ihminen on suitsimassa, tamma ei yritä edes työntää kuolaimia ulos suustaan, vaikka niskahihnan liu'uttaminen paikalleen hieman kestäisikin.
Korkeaksi tammaksi Milla on tavattoman helppo satuloida. Sille on ihan normaali asia, että satula-niminen hökötys nostetaan sen selkään ja satulavyö kiristetään. Siksi sen ei tarvitse pullistella, luimia, näykkiä tai keksiä mitään muutakaan idiootin hommaa.
Ratsunhommassa upean hevosen kyvyt tulevat todella esiin. Se ei vieraankaan ihmisen kanssa kuin jännittynyt rautavaijeri rakkaan isäorinsa tapaan, eikä kuumu esteillä innostuessaan emänsä tapaan. Se on perinyt vanhemmiltaan vain hyviä asioita: isältään ryhdikkyyttä ja tahdikkuutta, emältä uskomattoman ketteryytensä, nopeutensa ja pitkät, matkaavoittavat askeleensa. Ehkä näissä harppauksissa ei ole maailman helpoin homma istua, mutta ratsastaja, joka on ollut paljon tekemisissä Millan kanssa, kokee askeleet erittäin miellyttäviksi.
Estehevosia ahkerasti katsomassa käyneet harrastajat huokaavat, kun näkevät Millan hyppäävän. Tyyli on pienintä piirtoa myöten sama, kuin tamman emällä. Kukaan muu huipputamman varsoista ei ole näin täysin perinyt tuota lahjaa kuin Milla. Erona on tämän ratsun oma-aloitteisuus. Se kuuntelee ratsastajan huomaamattaan antamia viestejä, kuten painoapuja poikkeuksellisen tarkasti. Moni ratsastaja onkin sanonut keskittyvänsä vain ja ainoastaan omaan tyyliinsä, Milla kun niin hienosti hoitaa loput.
Kouluratsastus kuuluu jokaisen hevosen perushommaan. Tottakai myös Millalle on opetettu perusasiat, joita se tarvii myös estepuolella. Tallin tytöt ne joskus huvin vuoksi ratsastelevat vaikeampiakin asioita, mutta treenauksessa keskitytään lähes kokonaan estepuolelle. Milla nauttii päästessään viikonloppuna maastoon kävelemään. Se tuhisee siilin tapaan, mutta innosta. Askellus muuttuu välillä vauhdiltaan ja lennokkuudeltaan niinkin huimaksi, että ilman satulaa ratsastaminen on aika lailla turvallisempi vaihtoehto maastossa, kuin satulan kanssa. Pudotessasi et voi nimittäin jäädä kiinni jalustimeen!
On luonnollista tottua kisapaikkojen hälinään lyhyessä ajassa, jos saman shown näkee useita kertoja. Tämä ratsu näyttääkin erottelevan kisat työksi ja kotona vietetyn ajan vapaa-ajaksi. Se on esteradalla kirkas tähti - joku päivä vielä kaikkein kirkkain, kaikkein kaunein.
Jokainen ruusuke karsinan oveen on uusi saavutus. Jokainen voitto vie lähemmäs tavoitetta. Milla ei hyppää rahankuvat silmissään, sen tavoite on kehittyminen.
Vir MVA Ch Shadow's Secret Gladiator
fwb, 176cm
YLA3
AM's Pirate of the Ocean
fwb
ERJ-III
HS Oromë
fwb, evm.
Rommel's SweetHeart
fwb, evm.
Ch GH's Gold Africa
fwb
Ch, KRJ-III, VJA-A
Black Eyed Peas
fwb, evm.
Minni-Hiiri
fwb, evm.
Beachie FS
fwb, 165cm
50 ERJ-sij.
Faraol Of Zelittan
fwb
esiktk
Darkwoods My Betrothed
fwb
YLA2, irtoSERT
Zelittan FV
fwb
Beach Baby of Scorpia
fwb
Kentaurio
fwb, 168cm
Mignuz Quatroe
fwb
Millan isä, Shadow's Secret Gladiator tuskin esittelyjä kaipaa. Rautias, komeat merkit omaava 176cm korkea ori oli estepainotteinen, hyppäsi 150cm, mutta koulupuolellakin kykeni vaB-tasoisiin suorituksiin. 2007 ori palkittiin vir MVA ch -arvonimillä ja seuraavana vuonna se sai yleislaatuarvostelusta palkinnon YLA3. Yleisesti hyvin kiltti ja kultainen ori eli pitkän elämän ilahduttaen läheisiään mitä hassuimmilla tempuillaan. Herrasmies jätti yhteensä kahdeksan varsaa jälkeensä.
AM's Pirate of the Ocean oli suuri ruunikko fwb-ori. Herra hyppäsi ratana 150cm osasi kouluakin aina tasolle heA asti. ERJ-III palkinnon saavuttaneen orin suunnitelmissa oli uusia vielä laatuarvostelu, mutta se ehti kuolla vanhuuteen ennen sitä. Näyttelyistä ratsu haali MVA-sertin.
Millan suvusta löytyy myös HS Oromë, joka on musta, estepainotteinen suomenpuoliveriori. Ossi kilpaili vain vähä estepuolella, mutta menestyi näyttelyissä hienosti, ja periytti sittemmin upean rakenteensa kaikille jälkeläisilleen.
Rommel's SweetHeartkaan ei kilpaillut paljoa, mutta menestyi hienosti niissä vähäisissä luokissaan, jotka se selvitti. Tamma oli ruunikko suomenpuoliverinen, estepainotteinen ja jätti kaksi varsaa.
Koulupainotteinen GH's Gold Africa oli ruunikko suomenpuoliveritamma. Neiti haali KRJ-III -palkinnon ja jälkeläisistään se palkittiin A:na. Täysin koulupainotteinen tamma on varsonut myös hienoja estehevosia virtuaalisiin historiankirjoihin.
Black Eyed Peas jätti aikoinaan vain kolme varsaa, joista jokainen oli isänsä tapaan varsinainen koulutaituri. Tämä suurikokoinen, tumma ratsu eli pitkän elämän: se kuoli rauhallisesti vanhuuteen vasta 32-vuotiaana.
Pienikokoinen, rautias Minni-Hiiri oli lupaava yleispainotteinen kilpahevosen alku. Tamma kuitenkin kuoli hyvin nuorena katkottuaan jalkansa onnettomuudessa. Minni jätti vain yhden varsan.
Luonteikas Beachie FS jatkaa vielä kilpailuaan. Tähän mennessä sijoituksia on kerääntynyt mahtava määrä, eikä loppua vielä näy. Varsoja neiti on saanut jo kaksin kappalein, toinen on tämä Milla ja toinen myöskin loistava kilparatsu, isaster U. Chia periyttää voimakasta tahtoa ja täsmällistä hyppytyyliä.
Faraol of Zelittan on myös vielä nuori, ruunikko estepainotteinen suomenpuoliveriori, joka jatkaa kilpailua edelleen. Sijoituksia on kalenterissa jo jonkin verran, mutta palkintoa ei ole vielä tullut laatuarvosteluista. Hyppy onnistuu aona 160'een senttiin asti. Farrella on nykypäivänä kolme varsaa: Beachie FS, Glasgow FS ja Playboy K-18.
Orin isä, Darkwoods My Bethrored on palkittu YLA2, ja näyttelyistä se on tuonut kotiin irtoSERTin. Ruunikko ruotsinpuoliveriori on luonteeltan utelias, herkkä ja innokas oppimaan uutta. Jälkeläisiä orilla on neljä kappaletta.
Zelittan FV on kimo estepainotteinen ruotsinpuoliverinen. Se hyppää 150cm ratana ja on luonteeltaan hyvin eloisa ja iloinen. Sijoituksia on paljon, mutta varsoja vain kaksi.
Beach Baby of Scorpia on pitkän, hienon kisakalenterin itselleen kasvattanut suomenpuoliveritamma, jolla on vain yksi varsa. Upea ruunikko oli estepainotteinen, mutta älykkäänä ja ystävällisenä ratsuna osasi mennä myös koulua jonkin verran.
Kauniilla nimellä ja ulkomuodolla kansaa ihastutti aikoinaan Kentaurio. Se oli suurehko tanskanpuoliverinen, jolle kisakalenteria kertyi vain lyhyt pätkä, mutta jonka luonne oli hurmaavan tasainen ja rauhallinen.
Mignuz Quatroesta ei paljon tietoja säästynyt. Se kilpaili keskinkertaisella menestyksellä muutaman esteluokan ja sai yhden varsan, Beach Baby of Scorpian.


Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.
PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
26.09.-08ZurückERJ/150cm1/23
29.09.-08Element ArabiansKRJ/KN Special2/187
28.01.-09Rt MarinhaKoulu/HeA3/7 (100ve, ratsastusloimi, ruusuke)
17.02.-09ZauberhofKRJ/KN Spec.1/40
12.03.-09Joushou Gaidou150cm4/20
03.06.-09DIFKRJ/VaB3/40
24.08.-10ZurückKRJ/VaB3/70
05.09.-10Virtuaalitalli DeiKRJ/VaB1/50
08.09.-10ZurückKRJ/VaB2/23
21.10.-10ZurückKRJ/VaB1/12
01.03.-11Cheval DelamerERJ/150cm5/37
03.03.-11Cheval DelamerERJ/150cm2/37
03.03.-11Cheval DelamerERJ/150cm2/48
02.07.-11AlegreEste/140cm1/39
03.07.-11IconEste/140cm7/56
03.07.-11IconEste/150cm1/39
07.07.-11IconEste/130cm7/67
07.07.-11IconEste/150cm3/39
08.07.-11IconEste/150cm4/39
18.07.-11ValkiaKoulu/VaB2/17
19.07.-11ValkiaKoulu/VaB2/16
20.07.-11ValkiaKoulu/HeC1/43
22.07.-11ValkiaKoulu/VaB3/16
23.07.-11ValkiaKoulu/HeC2/43
24.07.-11ValkiaKoulu/HeA2/29
24.07.-11Stall KatinaKoulu/VaB4/25
25.07.-11ValkiaKoulu/VaB4/16
26.07.-11ValkiaKoulu/HeA4/29
26.07.-11ValkiaKoulu/VaB1/16
27.07.-11ValkiaKoulu/HeA1/28
27.07.-11ValkiaKoulu/VaB4/16
20.11.-11SISFEste/150cm2/8
15.12.-11Ivory StablesEste/130cm5/36
29.02.-12ZurückERJ/150cm6/50
29.02.-12ZurückKRJ/VaB1/50
29.02.-12Dark Side TrakehnersERJ/140cm, ERJ-Cup9/155
29.02.-12Dark Side TrakehnersERJ/150cm, ERJ-Cup1/181
01.03.-12ZurückKRJ/VaB3/50
03.03.-12JindabyneKRJ/VaB4/40
04.03.-12JindabyneKRJ/VaB5/40
06.03.-12JindabyneKRJ/VaB4/40
16.03.-12ZurückKRJ/VaB3/50
25.06.-12SoloERJ/150cm6/40
28.06.-12SoloERJ/150cm1/40
28.06.-12SatulinnaERJ/150cm5/30
29.06.-12SoloERJ/150cm3/40
29.06.-12KuurakkaERJ/140cm3/40
30.06.-12SatulinnaERJ/150cm5/30
01.07.-12KuurakkaERJ/150cm3/40
04.07.-12SoloERJ/150cm2/40
01.03.-13ZurückKRJ/VaB7/50
10.03.-13HillamäkiERJ/150cm2/30
11.03.-13HillamäkiERJ/150cm2/30
11.03.-13HillamäkiERJ/150cm1/30
12.03.-13HillamäkiERJ/150cm4/30
13.03.-13HillamäkiERJ/150cm2/30
14.03.-13HillamäkiERJ/150cm1/30
31.03.-13ZurückERJ/150cm2/50
05.04.-13Domenica EstateERJ/150cm5/40
06.04.-13Reve de HausseaERJ/150cm5/30
06.04.-13HeartlandERJ/150cm3/30
06.04.-13Dark Side TrakehnersERJ/150cm4/30
07.04.-13Reve de HausseaERJ/150cm2/30
09.04.-13ZurückERJ/150cm3/50
09.04.-13FiktioKRJ/VaB10/100
10.04.-13FiktioKRJ/VaB8/100
10.04.-13ZurückERJ/150cm6/50
10.04.-13KK BailadorERJ/150cm6/50
11.04.-13ZurückERJ/150cm1/50
11.04.-13Reve de HausseaERJ/150cm3/30
11.04.-13HillamäkiERJ/150cm3/30
12.04.-13Domenica EstateERJ/150cm6/40
12.04.-13HillamäkiERJ/150cm3/30
14.04.-13KostonKRJ/VaB3/50
15.04.-13HillamäkiERJ/150cm3/30
15.04.-13Twisty PuzzleERJ/150cm2/30
17.04.-13Twisty PuzzleERJ/150cm3/30
21.04.-13JindabyneKRJ/VaB6/40
24.04.-13JindabyneKRJ/VaB6/40
04.05.-13Jadessa WBsERJ/150cm4/30
08.05.-13Jadessa WBsERJ/150cm5/30
17.05.-13Jadessa WBsERJ/150cm1/30
18.05.-13NonsheinERJ/150cm3/30
18.05.-13NonsheinERJ/150cm3/30
19.05.-13Jadessa WBsERJ/150cm5/30
20.05.-13NonsheinERJ/150cm4/30
21.05.-13NonsheinERJ/150cm2/30
26.05.-13KingsvalleyERJ/150cm1/30
26.05.-13NonsheinERJ/150cm1/30
27.05.-13KingsvalleyERJ/150cm1/30
28.05.-13NonsheinERJ/150cm4/30
21.05.-13Dark Side TrakehnersERJ/150cm5/30
22.05.-13DurenKRJ/VaB5/30
23.05.-13Dark Side TrakehnersERJ/150cm2/30
24.05.-13SalpicarKRJ/VaB4/30
24.05.-13SalpicarKRJ/VaB3/30
25.05.-13Dark Side TrakehnersERJ/150cm1/30
28.05.-13KingsvalleyERJ/150cm4/30
28.05.-13SalpicarKRJ/VaB5/30
28.05.-13DurenKRJ/VaB5/30
30.05.-13DurenKRJ/VaB2/30
13.06.-13ZurückKRJ/VaB5/50
29.06.-13ZurückKRJ/VaB3/16
30.06.-13ZurückKRJ/VaB2/16
12.07.-13Kilpailukeskus StewartKRJ/VaB4/30
09.11.-13Heavyweight DraftingKRJ/VaB, tarinaluokka1/2, tarina
23.11.-13Mewian WelshKRJ/VaB2/50
01.12.-13BellgrooveKRJ/VaB2/30
08.12.-13SatulinnaKRJ/VaB1/40
10.12.-13FiktioKRJ/VaB2/40
15.12.-13FiktioKRJ/VaB6/40
20.12.-13Diethelm StablesKRJ/VaB2/40
22.12.-13Diethelm StablesKRJ/VaB3/40
23.12.-13Diethelm StablesKRJ/VaB4/40
24.12.-13Golden League SporthotsesKRJ/VaB3/30

Helmikuu 2008
Millan kanssa on menty nyt paljon koulua vaihteen vuoksi, se kun on alkanut valittaa tylsistymistään esteillä kiukuttelemalla. Koulutreeni on parantanut meidän molempien mielialaa siinä määrin, että ensikuussa on luvassa taas kunnon estespurtteja. Olen ottanut tavakseni myös istua iltaisin Millan karsinassa sen heinien vieressä lukemassa kirjaa. Tämä on lämmittänyt välejämme tuntuvasti. Vaikka tamma on ollut minulla jo pikkuvarsa-ajastaan lähtien, kuulin sen hörähtävän minulle tervehdykseksi ensimmäistä kertaa tässä kuussa. Onneksi minulla on Millan kaltainen ystävä.
Maaliskuu 2013
Milla muutti tänään tänne Yorcaan minun mukanani. Matka oli pitkä, ja tammaa hermostutti kuljetus, mutta eipä neiti mitään kohtausta saanut silti. Nyt se on muiden tammojen viereisessä haassa tutustumassa ja ravaa kaula kaarella laitoja pitkin. Hiessä päin se menee, mutta eipä tuo ole vaarallista. Kyllä se Milla rauhoittuu, ainahan se rauhoittuu kun on aikansa riehunut.
Onneksi tamma ei tosiaankaan ole mikään stressipesäke. On niin rentouttavaa tietää, että edes joku hevosista tottuu mukisematta noin viikossa uuteen paikkaan ja elää niin kuin ennenkin. Millalla tietenkin on myös tottuminen Suomen lopputalveen edessä. Sehän oli täällä Suomessa viimeksi pikkuvarsana, kun seurasi emäänsä.
Aion muuten etsiä tammalle orin tänä vuonna! Taidan pitää varsan itse - varsinkin jos se muistuttaa ihanaa emäänsä.
Huhtikuu 2013
Yli 20 sijoitusta on tullut Millalle lisää tässä kuussa. Tamma on siis kilpailuitten puolesta valmis YLAan. Olen ylpeä. Millakin olisi ylpeä, jos se tietäisi, mitä YLA tarkoittaa.
Millan varsasta tuli tosiaan Bunraku Doll, ja niin kuin suunnittelinkin, pidän sen itse. Varsa on jo vieroitettu ja aikuinen, mutta maitovarsa-aikana Milla hoiti sitä todella hellästi. Oli ilo katsella, kuinka tammani nautti äitiydestä. Koko homma meni niin hyvin, että taidanpa astuttaa neidin pian uudelleen. Tällä kertaa varsa menee myyntiin. Toivon, että uusi nukkevarsa löytäisi uuden kodin jostain fwb-siittolasta tai vastaavasta.
Mutta, tässä kuussa Millaa ei ole paljoa kotona näkynyt. Se on reissannut kisamatkoillaan edestakaisin, enkä tiedä, tuleeko se vielä ensikuussakaan kotiin. Kun se vielä 10 ERJ'n alaista sijoitusta saa kasaan, kilpailut harvenevat huomattavasti. Tamma saa käydä sitten enää oman tallin ja lähitallien koulukisoissa ja siirtyä siitä sitten eläkkeelle.
Millan hevosenhoitajat kertovat, että neidillä menee joka tapauksessa oikein hyvin. Se ei stressaa matkustamista, ja kilpatulokset ovat upeita. Jokainen on varmasti lehdestä lukenutkin Millan sijoittuneen tässä kuussa melkein joka päivä joissain kisoissa...
Toukokuu 2013
Kukaan, joka ei asu tai työskentele Yorcassa, ei voi ymmärtää, mikä riemun päivä oli, kun Milla tämän kuun ensimmäisenä päivänä asteli ulos trailerista palattuaan viimeiseltä estepainotteiselta kisakaudeltaan Saksasta Suomeen. Tammaa varsana hoitanut tallityttö itki, Millan kisahoitaja pujotti hoidokkinsa kaulaan seppeleen kuin ravikuninkaalle ikään, tallimestari syötti hevoselle porkkanaa, tamman valmentaja Miika Rossi tahtoi yhteiskuvaan mestarihevosen, omin käsin valmentamansa huippuratsun kanssa. Minä puristin Millan riimunvartta, enkä tiennyt ollenkaan mitä olin tekemässä. Onneksi milla oli väsynyt ja kiltti, seisoi vain paikoillaan, vaikka olisi päässyt minulta irti vain nykäisemällä lempeästi narua.
Kolmantena päivänä saapuivat puolen Pohjanmaan lehtikuvaajat ja virtuaalisten lehtien, kuten Volluxin, Virtuaalivarsan ja Pixelihullun toimittajat. Milla oli jo nukkunut ja levännyt itsensä pirteäksi, ja poseerasi tyytyväisenä rakenne- ja ratsastuskuvia varten. Myös minua, Miika Rossia ja Millan kilparatsastajaa kuvattiin ja haastateltiin hevosen vierellä.
Neljäntenä, viidentenä ja kuudentena päivänä sain lehtijuttujen raakavedokset, jotka talletin Millan omaan leikekirjaan, ja joiden kopiot liimasin omaan leikekirjaani. Otsikot olivat mairittelevia. Milla on mestari! Wii-Mii Doll U - yli 50 kertaa sijoituksille hypännyt ihmehevonen! Wii-Mii Doll U kulissien takana! Haastattelussa Oresama ja Miika Rossi - Wii-Mii Doll U:n tarina! Milla, lentävä hevonen! Tekstit otsikoiden alla olivat täynnä vieläkin suurempaa palvontaa. Milla, ihmehevonen, on hypännyt Pohjanmaan maailmankartalle virtuaalihevosten kasvatuksen suhteen.
Seitsemäntenä, kahdeksantena ja yhdentenätoista päivänä Millasta alettiin kuvata dokumenttia, joka ilmestyy todennäköisesti 2015. Minä valitsin varsan, joka näyttelee Millaa myöhemmin kuvatuissa varsakohtauksissa. Millaa kuvattiin vain kahdeksantena ja yhdentenätoista päivänä, yhdeksäntenä se totutettiin kameroihin ja uusiin ihmisiin, vaikka ei se vanhana kunnon julkkiksena hätkähtänyt tutunnäköisiä kameroita.
Kymmenentenä päivänä satoi kaatamalla, ja Milla sai lomaa kuvauksista. Kävimme pitkällä maastolenkillä ja palatessamme olimme litimärkiä. Se ei haitannut. Olin kaivannut tammaani takaisin kotiin niin monet vuodet. Milla oli ihan samanlainen maastoheppa, kuin aina ennenkin.
Sitten oli pitkä hiljaisuus. Välillä kameramiehet kävivät. Millan faneja vieraili silloin tällöin, ja me keitimme jokaiselle kahvit. Muutama sopivaan aikaan saapunut fanityttö alkoi itkeä saatuaan lämmitellä Millan käynnissä kevyttä ratsastusta varten. Tamma Tamma oli tyytyväinen. Sehän rakastaa huomiota!
Nyt, kun suurin osa pyörityksestä on jo takanapäin, on aika katsoa tulevaisuuteen. Milla ilmoitetaan YLAan, kun tilaisuus kerran pidetään sopivasti Suomessa. Arvostelussa menee vain kaksi päivää matkoineen. Koulukentille tamma saa palata arvostelun jälkeen, mutta luulenpa, että kilpailen sillä jatkossa itse, ja vain Suomessa. En kestä enää olla erossa hevosestani, nyt kun sain vihdoin sen takaisin.
Syyskuu 2013
Meillä on Yorcassa rescuepässi. Siis ihan oikea sarvekas pässi, joka on pelastettu heitteillejättötapaus. Pässi on vihainen ja vielä vähän huonokuntoinen. Mietinkin, minne sen laitan, kun sen lupauduin ottamaan - se ei kuulemma tule enää lajitovereidensa kanssa toimeen. Sitten ajattelin Millaa - onneksi.
Ensimmäiset päivät Milla ja pässi totuttelivat toisiinsa aidan läpi. Muuten olisin talutellut kavereita yhdessä, mutta kun pässi ei halua ihmisiä lähelleen. Milla oli kovasti kiinnostunut uudesta pikkukaverista, pikkukaveri puolestaan oli vain vihainen. Viikon kuluttua kaverukset kuitenkin päästettiin yhteen, koska molemmat olivat jo menettäneet mielenkiintonsa toisiaan kohtaan. Tässä vaiheessa pässi sai myös nimen, Kaarlo.
Kaarlo ja Milla tutustuivat, ja parin viikon kuluttua Milla opetti Kaarlonkin kesyksi ihmisiä kohtaan. Ei pässi vieläkään halua silittelyjä, mutta ei kuitenkaan juokse kauhuissaan pakoon, ja tulee ihan kohti, jos saa ruokaa palkinnoksi.
Nyt on jo loppukuu, ja Kaarlo seuraa Millaansa niin kuin varsa. Se tulee toimeen yksin, kun tamma on kilpailuissa tai treeneissä, mutta vilkuilee hermostuneesti Millan perään. Milla ei ole yhtä eroahdistunut, mutta selvästi se nauttii, kun Kaarlo tulee maastolenkeille mukaan ja nukkuu tamman kanssa samassa karsinassa.
Marraskuu 2013
Pakkaset ovat tulleet ja minä tyhmyri menin klippaamaan Millan. Se olisi ollut hyvä idea, jos kilpailisimme aktiivisemmin, mutta nyt on kilpailu vähän jäänyt. Loimen turvin tamma nyt sitten ulkoilee, kalju-raasu, ja odottaa portilla jääkalikkana, että pääsisi sisään. Myös Millan kaveri, meidän Kaarlo-pässimme, on muka kylmissään ja määkii surkeasti portilla aina, kun joku liikkuu. Kaarlo kyllä pääsisi pois haasta ja se saa liikkua vapaana nykyään, mutta se ei halua jättää Millaa yksin.
Josko sitä ensikuussa aktivoituisi taas kilparintamalla. Millakin alkaa olla jo sen ikäinen, että nyt on viimeinen kausi käsillä. Kyllä se aika rientääkin! Minä muistan kuin eilisen sen päivän, kun ht.netissä valitsin tilausvarsalle vanhempia. Tiesin etukäteen, miten nimeän varsan... Ja tässä tämä pikkuvarsa nyt on - aikuisena, suorastaan vanhahkona, ja erittäin komeana! Seuranaan omituinen pässinvätys...
Tammikuu 2014
Tamman nettisivut on nyt päivitetty ajan tasalle, ja siellä ne viimeisetkin kisat nyt komeilevat. Tamma itse on ollut syrjässä kisakentiltä kokonaan jo tämän koko kuukauden, mutta vasta nyt päivitin nettiin asian. Fanit ovatkin jo kovasti kyselleet Millan perään nyt, kun hevosta ei ole näkynyt edes kouluradalla...
Omaan eläkkeelle vetäytymiseensä Milla on suhtautunut hyvin. Se ei valita vähitellen purettavaa treenausohjelmaa, ei vähitellen muuttuvaa päivärytmiä, ruoka-annoksia tai liikuntamääriä. Tamma on leponsa ansainnut, ja osaa nauttia siitä - onhan se vanhakin jo. Sitä paitsi Kaarlo-pässimme tykkää, kun sen bestis, Milla-tamma, on koko ajan sen lähellä. Millahan on siitä erikoinen hevonen, että sen paras kaveri on kuin onkin tallin pässi!
Meillä eläkeläisiä ei hirvittävästi ratsasteta, joten ne muuttavat pihatolle pitääkseen lihaksensa kunnossa. Milla ei kuitenkaan muuta pihattoon ennen kevättä, koska se on klipattu, ja koska sillä on vielä muutama tehtävä täällä tallissa ollessaan.
Ilmoitin neidin muuten KRJ'n laatuarvostelutilaisuuteen ensikuulle. Tämä hulabaloo on viimeinen, johon Milla osallistuu. Laatuarvostelusta palattuaan se saa muuttaa pihattoon ja hirnuskella siellä muiden vanhojen kilttien tammojen kanssa. Eläkepäivät kutsuvat...

PäivämääräSukupuoliVarsaIsäOmistaja
18.03.-13TammaBunraku Doll RRNefertari's EmperiorOresama/Yorca WBs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti