lauantai 1. huhtikuuta 2017

Sayonara Suckers PA

Sayonara Suckers PANimiSayonara Suckers PA, "Joona"
Syntymäpäivä08.09.2009 (CAS XIII) kuollut 1.4.-17
Ikä, ikääntyminen2v (CAS, 12vko = 1v)
RekisterinumeroEi vielä
RotuEnglantilainen täysiverinen
VäriPunarautias
SukupuoliOri
Säkäkorkeus163cm
KasvattajaTuire, Presta Racing Center
Omistaja, asuintalliBanTalli
PainotusSileät laukat (G1)
KoulutusLaukat
SaavutuksetVs: 398 000ve, G1-voitto

Kuvan otti Marcie Heacox, thank youStereotyyppinen laukkahevonen on tulinen, aggressiivinen ja räjähtävä. Joona on sellainen vain radalla, eikä sitä voi aggressiiviseksi kuvata parhaalla tahdollakaan. Ehkä juuri lepsun luonteen takia ori on laukkaradalla ikuinen kakkonen - mutta sen luonne ja olemus ovat kuin minua varten mittatilauksena tehdyt. Rakastan hienosukuista hassuani enemmän, kuin yhtäkään toista hevosta. Joona ei ehkä muista aina juosta hyvin, mutta se muistaa aina kohdella ihmisiä kohteliaasti, pysyä rauhallisena uusissakin tilanteissa, ja yrittäähän se parastaan siellä radallakin.
Joona on harjattaessa veltto kuin keitetty makaroni. Se nauttii suunnattomasti pitkistä hierontahetkistä kumisualla, mutta rakastaa myös pölyharjan viileää kosketusta ja pitää paljon suan rauhoittavasta silityksestä. Hevonen ei väsy taputteluihin ja halauksiin, mutta suhtautuu kuitenkin hieman kohteliaan varautuneesti uusiin ihmistuttavuuksiinsa. Joona ei ryntää uuden ihmisen päälle kuolaamaan ja kerjäämään rapsutuksia kuin koira, vaan ojentaa sirosti päätään kohti ojennettua kättä ottamatta askeltakaan eteenpäin. Se ei pelkää edes äänekkäitä lapsia, jotka vain ottavat harjan ja ryhtyvät harjaamaan vastakarvaan, mutta kohtelee heitäkin varovaisesti, kuin heidän otsassaan lukisi punakirjaimin sana särkyvää. Luulen, että jos Joona ei olisi sattunut syntymään näin hienoon juoksijasukuun, se olisi ryhtynyt mielellään ratsastuskoulun opetushevoseksi ja ollut siinä ammatissa koko tallin suosituin hevonen.
Kavioiden puhdistaminen puolestaan ei ole Joonan juttu. Ori on jo valmiiksi melkein nukahtanut onneensa harjauksen aikana, joten koko hevonen on jalkojaan myöten löysä ja vetelä. Jalka on kyllä helppo nostaa maasta - mutta millähän sen pitää sitten ylhäällä? Poikani keksi nostaa Joonan jalan lypsyjakkaralle ja siivota siinä, ja se olisikin loistava idea, mutta kun on aina olemassa se mahdollisuus, että hevonen säikähtää. Huonoselkäisten on siis ihan turha repiä itseään yrittäessään kannatella neljäsosaa painavasta hevosesta, mutta tervelle ihmiselle jalan siivoaminen ei ole mahdoton tehtävä. Jos Joona yrittää nojata päälle, sitä saa aivan kunnolla työntää, tai napauttaa vaikka kaviokoukulla, jos ei muu auta.
Laukkasatula on kevyt nostaa näin matalan hevosen selkään, mutta Joona tuntee jo tuon pienenkin painon ja herää horroksestaan. Se ei muutu vaaralliseksi korskujaksi, mutta avaa silmänsä kunnolla, alkaa värisytellä lihaksiaan ja ehkä kuopia maatakin. Juoksija varoo edelleen ihmistä kohteliaasti, mutta sen olemuksesta näkee, kuinka se odottaa jo pääsevänsä koettamaan nopeuttaan ja voimiaan. Kaiken lisäksi myös treenaavat jockeyt ovat Joonan kavereita, ja heitähän on aina kiva nähdä. Johtuu varmaan positiivisesta asenteesta, että Joona ei pullistele satulavyötä vastaan tai ryppyile muutenkaan hoitajalleen. Se väräyttää itseään viimeisen kerran, kun piiska laitetaan satulasiiven alle odottamaan, mutta laskee päänsä sitten suitsimista varten. Kuolaimet poika ottaa mielellään heti, kun niitä tarjotaan. Välillä Joona unohtaa, että pää on pidettävä alhaalla niin kauan, että remmit on saatu suljettua, mutta muuten se on hyvin nätisti koko ajan. Korkeuksiin kohoavan koninkallonkin saa takaisin alas vain nykäisemällä harjasta tai avonaisista suitsista.
Loimituskaan ei ole ihmeellinen asia hevoselle, joka kilpailee ja treenaa. Joona pitää tutusta, punaisesta fleeceloimestaan, koska se on lämmin ja pehmoinen, mutta toppaloimi oria tuskastuttaa. Herra tietää, että se päällä on hieman kankea liikkua, ja siksi näyttää hieman masentuneelta, kun hoitaja puettaa tätä paksumpaa punaista heppatakkia sen ylle.

Lämmittely on tylsää. Joona ravaa hermostuneen oloisesti alkuravejaan ja sen askeleet pomppivat enemmän, kuin yleensä. Ori ei tunnu keskittyvän siihen mitä tekee, vaan katselee sivuille ja miettii kaikkea muuta, mutta ei sitä, mitä on juuri nyt tekemässä. Moni ratsastaja on kyllästynyt Joonaan jo alkutaipaleella ja sanonut itsensä irti treenaajan hommasta edes kokeilematta oria kunnolla, koska alku on niin kankeaa. Onneksi lämmittelyä kestää vain viitisentoista minuuttia ennen kunnon kunto- taktiikka- tai kiihdytysharjoittelua.
Joonan selässä on oltava tarkkana. Kun käsky löhteä kiihdyttämään tulee, Joonan laukka on kuin leijonalla, jos sitä ei hillitse ja tasaa. Ensimmäinen ponkaisu saattaa jopa pudottaa ratsastajan, joka ei tunne tätä oria. Ratsu keskittää voimansa pikemminkin ylöspäin ponkaisemiseen kuin suurin askelin eteenpäin hurahtamiseen. Satulassa istuvan homma onkin hoitaa ensimmäisten askelien venytys: ohja aavistuksen liian löysälle, oma paino mahdollisimman eteen ja jos ei muu auta, pientä avustusta raipalla. Näin Joona ei pääse yläspäin, vaan lähtee eteenpäin, niin kuin kuuluukin.
Ori osaa työnsä ja ei hangoittele vastaan. Siinä ei ole vähäisintäkään laiskottelijan piirrettä. Jos mukana on muutama muu hevonen, tämä leppoisa kaveri muuttuu kuitenkin ärtyneeksi ja vihamieliseksi. Vaikka vierellä laukkaisi se oma bestis, tarhakaveri, Joona painaa korvat niskaansa, venyttää askeltaan entisestään ja yrittää saada ohjat itselleen jockeynsä kädestä. Se kuvittelee, että kyse on kilpailusta, eikä sille enää merkitse mikään muu, kuin maalilinjan ylittäminen ensimmäisenä.
Silloin harvoin, kun Joona pääsee maastoon tai kentälle yleissatula selässään, se on muuttunut taas lepsukaksi ja rauhalliseksi perhehevoseksi. Ori ei yritä hidastella ravissa, mutta pystyy myöskin laukkaamaan hitaasti ja rennosti, eikä paina aina täysillä. Kokematon ratsastaja saattaa antaa pohjeavut niin reippaasti, että Joona singahtaa samaan leijonanlaukkaan, kuin radallakin, mutta onneksi ratsu osaa varoa pikkulapsia. Heitä se jaksaa kuljettaa käynnissä kentällä ringin toisensa perään, eikä sitä näytä edes tympäisevän levottomasti hakkaavat pohkeet, suusta nykiminen ja jatkuvasti ilmassa kaikuvat onnenkiljahdukset.
Joskus Joona harrastaa uintia. Se ei menesty ollenkaan rannalla ihmisen kanssa, koska potkii niin kuin hullu eikä ymmärrä kahlaamisen päälle, mutta uittoaltaassa se viihtyy. Poikani vitsaileekin sillä, että hevoseni ei ole rantaleijona, vaan kunnon merileijona. Uinti on väsyttävä laji, mutta niin harvinaista herkkua, että Joonahan on se, joka polskuttaisi vaikka koko vuorokauden.

Eläinlääkäri on hieman pelottava tyyppi. Se voi pistää, ja Joonahan sen tietää. Ori ei suhtaudu eläinlääkäriin suoraan vihamielisesti tai töykeästi, mutta ilmoittaa kantansa selvästi kääntämällä takapuolta karsinassa ja haassa normaalin tervehdyksen sijaan. Se ei potkaise, sen voi hakea karsinasta ihan itse, mutta hampaita kannattaa varoa. Joonan pääpuolessa ei kannata seistä edes aivan tavallisen tarkastuksen yhteydessä.
Kengittäjä on tuttu veikko, ja Joonalla ei ole mitään häntä vastaan. Kengittäjä itse sen sijaan jaksaa marista Joonan löysistä jaloista, joiden ylhäälläpitämisen eteen ori ei tee minkäänlaista lihastyötä. Kengityksessä poika käyttäytyy pitkälti samalla tavoin, kuin harjauksessa.

Laukkahevonen on luotu kilpailemaan ja olemaan nopea. Joonakin on kisapaikalla selvästi hermostuneempi ja äkäisempikin, kuin kotona. Tätä muutosta ei pidä säikähtää, koska se on täysin asiaankuuluva juttu. Ori hengittää puuskauttamalla ilman sieraimistaan ja ottaa sivuaskelia, mutta sitä voi käsitellä aivan normaalisti. Joona osaa varoa ihmisiä myös starttia odottaessaan ja siitä toipuessaan.
Oma portti. Tuttuja ääniä. Luuserihevosia kummallakin puolella. Tämä on tilanne, jossa Joonakin näyttää olevansa kunnon mies. Se saattaa päästää muutaman röyhkeän kovaäänisen ja matalan hirnahduksen. Jockeyn tulee huolehtia, että poika ei pääse kuopimaan, koska sitten se menettää keskittymisensä kokonaan. Kun lähtömerkki kuuluu, Joona painaa menemään automaattisesti, ja jockeyn työksi jää tutun leijonaloikan poistaminen tai minimoiminen. Muutenkin tätä ratsua saa ennemmänkin hidastaa, jottei se kaatuisi, eikä kannustaa juoksemaan entistä lujempaa. Joona on käsittämättömän nopea - mutta se unohtaa juoksemisen saman tien, kun jockeyn keskittyminen herpaantuu.
Onneksi tärkeintä ei ole voitto, vaan vastustajien totaalinen nöyryyttäminen. 


Sasnak Luchanor
xx 168cm G3
411 600v€ + 75 000v$
Ppoo's Luîs
xx 170cm G1
265 100v€ + 1.517,760v$
Agave's Just For Fun
xx 168cm G1
Inditri
xx 170cm
Obsession SNAK
xx 163cm G1
1 274 600v€ + 66 000v$
Turoch Tech
xx 165cm G3
SJ Oubliette
xx 162cm
Sasha of Shade
xx 157cm G1
878 200 ve
Stormsky's Ablaze
xx 154cm G2
1 460 000v€
Agave's Adan
xx 163cm
Sunshine's Star of Ice
xx
Headland BRN
xx 162cm G1
1 961 000 ve
Julius VFU
xx
Sasnak Desire
xx
Sasnak Luchanor
Sasnak Luchanor on vuonna CAS VIII syntynyt punarautias englannintäysiverinen. "Luka" on luonteeltaan kujeileva ja persoonallinen, sekä peruskiltti. Se on tehnyt hienon laukkauran, saavutuksinaan mm G3-voitto ja voittosummat 411 600v€ ja 75 000v$. Orin statistiikat laukkaradoilta ovat 16: 2-4-2-4. Nykyään arvokasta oria koulutetaan uudelleen kouluradoille, ja ties mitä saavutuksia se siinä lajissa ehtiikään haalia! Joona-varsalleen "Luka" on antanut kauniin värinsä.

Ppoo's Luîs
170cm korkea Ppoo's Luîs on jopa Sasnak Luchanor -poikaansa kirkkaampi tähti. Ori on selvittänyt tiensä G1-tasolle saakka, voittanut rahaa 666 100v€ ja $98 750v$ ja juossut statistiikakseen 18:5-5-0-2. Ihan niin kuin se ei jo riittäisi, "Luis" on myös ulkonäöltään hyvin kaunis, sopusuhtainen tummanrautias englannintäysiverinen. Ori on saanut yhteensä viisi jälkeläistä.

Obsession SNAK
Saanko esitellä, laukkahevosten eliittiä, 163cm korkea Obsession SNAK! Tamma on sijoittunut useissa arvokisoissa, lihottanut omistajansa pankkitiliä voittosummillaan 1 274 600v€ ja 66 000v$ sekä ehtinyt saavuttaa statistiikoikseen 20: 6-5-3-2. Luonteeltaan "Obsession" on stereotyyppisen laukkaratsun tapaan hyvin helposti kiihtyvä ja herkkä. Sillä on viisi upeaa varsaa.

Sasha of Shade
Bountifull Shaden kasvattama Sasha of Shade on kaunis ja kyvykäs hevonen. G1-tason saavuttanut tamma on voittanut rahaa kokonaista 878 200 virtuaalieuroa. Tämä 157cm korkea tamma on saanut kolme ihanaa varsaa ennen Joonaa, joka on ratsun neöjös jälkeläinen. Presta Racing Centerissä asuva tamma viettää edelleen onnellista elämää.

Stormsky's Ablaze
Huimat 1 460 000v€ voittanut Stormsky's Ablaze on kaunis, musta ori. Moni on huomannut "Abin" hurmaavan, salaperäisen luonteen, upean ulkomuodon ja loistavat juoksijankyvyt, koska tästä orista on saatu yhdeksän varsaa. Tähän Grade 1'ssa kerran toiseksi sijoittuneeseen oriin ei voi olla rakastumatta.

Headland BRN
Headland BRN, Grade 1, 1 961 000v€, stat. 13:5-1-2-2. Kertooko tarpeeksi? Monelle kyllä, mutta toivottavasti sinulle ei. Monissa arvokisoissa sijoittunut tamma on muutakin, kuin kisakone. Se on ihan oikea persoona, ja sen luonteenpiirteitä voisi luetella loputtomiin. Tämä kiltti, suloinen, luonteikas tamma on 162cm korkea ja ruunikko.


This is MY show


PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
25.02.-10Barboes ThoroughbredsLJ/Maiden 7f5/9
28.02.-10FrontièreLJ/Maiden 1800m3/12, 6000ve
09.03.-10SasnakLJ/Maiden 5,5f2/3, 6000ve
10.03.-10SasnakLJ/Maiden 6f5/6, 1000ve
13.03.-10SasnakLJ/Maiden 6f1/3, 10 000ve
01.04.-10HuoletonLJ/G3 1200m9/11
04.04.-10RouteLJ/G3 5f1/3, 60 000ve
17.04.-10R-CoreLJ/G2 6f1/3, 95 000ve
20.04.-10Prism ParkLJ/G1 6f1/3, 170 000ve
29.05.-10DriftawayLJ/UG 5f1/4, 50 000ve


Joonan kuulumisia voi lueskella sen ikiomasta blogista. Tällä sivulla olevaan päiväkirjaosioon listataan lähinnä päivityksiä ja suurempia ilmoituksia.
29.05.-10
Joona voitti UG-lähdön, ja jatkaa kilpailua silloin tällöin muissa avoimissa lähdöissä.
Statistiikka tänään 10:5-1-1-0.
Voittoprosentti 50%, sijoitusprosentti 90%.

20.04.-10
Joona voitti G1-lähdön ja kilpailee nyt vain harvakseltaan avoimissa lähdöissä.
Statistiikka tänään 9: 4-1-1-0.

17.04.-10
Joona voitti G2-lähdön ja siirtyi ansioidensa perusteella kilpailemaan G1-tasolle.
Statistiikka tänään 8: 3-1-1-0.

04.04.-10
Joona voitti G3-lähdön ja siirtyi ansioidensa perusteella kilpailemaan G2-tasolle.
Statistiikka tänään 7: 2-1-1-0.


13.03.-10
Joona voitti maiden-lähdön ja siirtyi sukuluokituksen perusteella kilpailemaan G3-tasolle.
Statistiikka tänään 5: 1-1-1-0.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti