maanantai 3. huhtikuuta 2017

Señor Sweden G

Nimi:Señor Sweden G VH04-077-6705Omistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:OriKasvattaja:Oresama, Joushou Gaidou
Rotu:Tanskalainen puoliverinenPainotus:Esteratsastus
Säkäkorkeus:167cmKoulutustaso:re 140cm, ko VaA
Syntynyt:18.09.-08 (33v)Meriitit:YLA1ERJ-IIKRJ-III

Señor Sweden G kuoli 33-vuotiaana vanhuuteen 3.4.2017.

  
Kuvat © Roshoeve


I have nothing to hide, señorita...
Norin emä, Agata Jewel on rakkain hevoseni koko virtuaalihistoriani ajalta. Halusin sille täydellisen varsan ennen sen kuolemaa, ja niin syntyi Nori: harkittuna, viimeisen päälle hiottuna - täydellisenä varsana. Koulutin Norin parhaani mukaan yksin, ja valmennusvaiheessa pyysin avuksi valmentajaamme Miika Rossia. Me kolme teimme yhteistyötä vuosia, ja teemme satunnaisesti edelleen. Miika Rossin avulla Nori on muuttunut täydellisestä varsasta täydelliseksi ratsuksi!
Nori katselee ympärilleen aina jylhästi ja arvokkaasti kuin tilan kuningas, ja kuningashan se onkin: kuningatar Agata Jewelin ainoa perillinen. Ori hallitsee valtakuntaansa ja alamaisiaan, muita hevosia siis, lempeästi mutta itsevarmasti. Se ei ole koskaan joutunut tappelemaan muita vastaan säilyttääkseen asemansa, vaan pelkkä karisma ja itseluottamus on riittänyt aina.
Koska Nori on laumanjohtaja hevosmaailmassa, se on ollut aina vähän päällepäsmäri myös ihmismaailmassa. Meillä Yorcassa on kuitenkin aina tiedetty, ettei mistään tule mitään, mikäli hevonen määrää. Siksi Norin kanssa toimivat vain asiantuntijat. Ratsu ei ole missään nimessä vaarallinen ihmissyöjä, vaan sillä on vain taipumus muuttua sellaiseksi väärissä käsissä. Yorcan osaavan henkilökunnan hellässä huomassa kuninkaamme kuitenkin seisoo suvaitsevaisesti neljällä kaviollaan, kun sitä harjaa ja satuloi. Se ei heittäydy hankalaksi suitsittaessa eikä nouse kapinaan pestäessä. Nuorempana se kyllä kokeili, kuka täällä määrää, ja sai palautetta saman tien. Noria ei ole koulutettu lyömällä, vaan asianmukaisella positiivisella ja negatiivisella vahvistamisella, ja hoitotilanteissa hyvä koulutus näkyy.
Norin levotonta luonnetta ei kuitenkaan ole latistettu Yorcassa koulutuksen myötä. Ratsastus on se hetki, kun tilan kuningas saa toteuttaa itseään. Temppuilua meillä ei suvaita, vaan Nori saa palautetta heti, kun se haastaa ratsastajansa jonkinlaiseen taisteluun määräämisoikeudesta. Ja Norihan haastaa ratsastajiaan yhä, vaikka on jo vanha ori. Nuorempana se teki sitä jatkuvasti, kilpahevosena alituisesti ja nyt vanhuksena satunnaisesti.
Temppuilun sijaan energia ohjataan aina hyötykäyttöön. Nori onkin aina ollut loistava hyppääjä. Kun sen kanssa harjoittelee tai kilpailee, sekä ratsastaja että hevonen ajautuvat nopeasti jonkinlaiseen flow-tilaan. Nori hyppää mielellään, ja sitä on helppo ratsastaa. Ponnistusvaiheessa Norin voima on kuitenkin sellainen, että sitä tuntee imeytyvänsä takaperin hevosen takapään ylitse tyhjyyteen, ellei Norin rakettihyppyyn ole varautunut...
Kouluratsastuskin on Norille rakas harrastus, ja kylläpä kuninkaallisen sopii jäseniään oikoa niin jalossa lajissa. Nori löysi koulukentät vasta paljon vanhempana kuin estekentät, koska hyvin pitkään se oli aivan liian raisu menemään vähänkään vaativampia koululiikkeitä kunnolla. Kilpailuissa se suorastaan tuskastui, emmekä saaneet tuloksia pitkään aikaan. Aikuisempana orista on tullut kuitenkin ihan kelpo menijä, vaikka se ei koskaan olekaan ihan GP-tasolla asti kilpaillut.
Koulu- ja esteratsun lisäksi Nori on rohkea maastoratsu, virkeä kaveri uimarannalla, ihan mukava joskin erittäin helposti liikaa innostuva koppakärryllä ajettava ja innostunut juoksutettava. Myös eläinlääkäri kehuu Noria mukavaksi potilaaksi. Kengittäjältä en edes uskalla kysyä kommenttia Norista, koska orimme tapaa lepuuttaa työstettävää kaviotaan rennosti kengittäjäparan varassa aina, vaikka ei vastaan pullikoikaan...


Sobrate DK
dwb, 170cm
24 ERJ-sij.
Jerome DK
dwb, evm.
Sunday Nightmares
dwb, evm.
Für Elisé DK
dwb, evm.
Sofié
dwb, evm.
Purple Sunshine
dwb, evm.
So Long, Guys GER
dwb, evm.
Agata Jewel
dwb, 160cm, kuollut
YLA2ERJ-IIKRJ-IVERL-III
Zaiga Light
dwb, 161cm evm.
Lightning
dwb, 165cm evm.
Zaiga Queen
dwb, 157cm evm
Princess Of Egypt
dwb, 159cm evm.
Prince The Brave
dwb, 163cm evm.
Egyptian Famous
dwb, 155cm evm.
Sobrate DK eli Sokru vaikutti vuosina 2004-2009. Se ehti kilpailla jonkin verran esteratsastuksessa keskinkertaisella menestyksellä. Se kahmi kasaan 24 sijoitusta alaisissa kilpailuissa. Tällä sisupussilla on Señor Swedenin lisäksi vain yksi varsa, eri emästä. Siitosorina se ei siis juurikaan ehtinyt vaikuttaa, mutta periytti vakuuttavat hyppykykynsä kummallekin varsalleen. Sobrate oli kimo, komea ja 170cm korkea.
Sobrate DK'n isä oli kimo Jerome DK joka oli kaikkien seitsemän jälkeläisensä tapaan suuri ja taitava hevonen. Jerome oli estepainotteinen myös, ja tulisenpuoleinen luonteeltaan. Se kilpaili syntymämaansa Tanskan lisäksi Saksassa ja Suomessa. Vanhana ratsusta tuli siitosori. Se kuoli vanhuuteen korkeassa iässä.
Sunday Nightmares jatkaa Sobrate DK'n suvun kimoa, suurikokoista orilinjaa taaksepäin. Ratsu starttasi muutaman kerran Tanskassa kansallisissa estekisoissa, mutta parin aktiivisen, menestyksekkään kauden jälkeen sitä ei juurikaan näkynyt. Se vetäytyi Tanskan eteläosiin eri siitostallien käyttöön. Sunday Nightmaresin kyvykkäät, kimot varsat lasketaankin sadoissa eikä kymmenissä, niin kuin tavallisten orien varsat. Ori oli luonteeltaan vaativa.
Kiltti ruunikko Für Elisé oli 167cm korkea esteratsu. Se kilpaili Tanskassa ja Saksassa lähes kahdeksan kokonaista vuotta ennen kuin palasi kotimaahansa Tanskaan. Menestyneestä ja hyvänluonteisesta hevosesta piti tulla kunnon siitostamma, mutta se kuoli synnyttäessään toista varsaansa.
Sofié oli sivistynyt ja hyvätapainen, yleispainotteinen tamma. Eniten se kilpaili koulu- ja estekisoissa, mutta kokeili muutamaan otteeseen kenttäkisoja hieman vanhemmalla iällä. Tamma palkittiin kenttä- ja esteratsastuksen laatuarvosteluissa. Palkinnot saatuaan se jäi siitostammaksi kotitilalleen ja synnytti kuusi kaunista varsaa, kaikki Jerome DK'sta. Tamma kuoli 23-vuotiaana.
166-senttinen ruunikko Purple Sunshine oli kaikkea taitava perus harrasteratsu. Luonteeltaan se oli kiltti, oikein ensimmäinen oma heppa -tyyppiä, ja 13-vuotias nuori emäntä sen itselleen ostikin ruunauksen jälkeen. Yhden varsan hevonen ehti saada oriaikoinaan. Koko loppuelämänsä se vietti harrasteruunana emäntänsä luona. Kilpakentät Purple Sunshine näki kahdesti, pienissä paikallisissa koulukisoissa.
Sisukas ja suuri musta So Long, Guys GER oli kenttäratsu. Se menestyi oikein kivasti tanskalaisissa kilpailuissa, ja starttasi muutamankymmentä kertaa Saksassa myös. Pitkän ja menestyksekkään kilpauran jälkeen ratsu jäi pysyvästi Tanskan puolelle. Siitä tuli siitosori. So Long, Guys GER'n jälkeläislistassa on kuudentoista hienon varsan nimet.
Agata Jewel on suuri nimi. Se ei ole vain elinaikansa ehdottomasti menestynein tanskalainen puoliverinen suomenkielisessä virtuaalimaailmassa, vaan myös hevoskasvattaja Oresaman koko elämäntyön alku. Tamma eli vuosina 2005-2011, ja ehti pitkän elämänsä aikana saavuttaa jos jonkinlaista. Kilpaillen se ansaitsi pitkän palkintolitannian. Hevosella on YLA2, ERJ-II, KRJ-IV ja ERL-III. Jälkeläisnäyttöinä on kuusi upeaa varsaa, joista jokainen on menestynyt kilpailuissa edes jonkin verran. Komeimmat ovat Señor Sweden G ja POP'n Roll G. Agata Jewel on musta, 160cm korkea ja estepainotteinen, mutta enemmän sitä kuvaavat sellaiset adjektiivit kuin kiltti, tottelevainen, osaava, älykäs, rakastettava ja paras. Agata Jewel on kiistatta yksi kirkkaimmista tähdistä kantatammana, lemmikkinä, kilparatsuna ja ystävänä.
Zaiga Light ei esittelyjä kaipaa. Agatan isäorihan on kuuluisuuksien kuuluisuus. Seitsenvuotiaana se oli jo mestari Tanskassa ja muutti Ranskaan. Siellä se menestyi aivan yhtä hienosti ja sen omistaja sai hullun idean. Kierrätetään Zeroa ympäri Eurooppaa ja tuodaan se moninkertaisena mestarina kotiin. Niin Zero lähti. Se koki Saksan, Italian, Ruotsin ja Suomenkin. Se voitti, se sijoittui, se työskenteli uupumatta. Zero oli Euroopan huippuratsastajien kanssa esteradoilla. Sitten tuli aika muuttaa jälleen. Itävallassa ori kaatui esteradalla, eikä noussut enää ylös. Etujalassa oli kivulias ja vaikea murtuma. Kuuluisuus Zaiga Light koki kamalan lopun. Se kuoli vieraassa maassa, vieraiden ihmisten keskellä, kisapaikkansa tallin takana pellolla eläinlääkärin toimesta.
Huippuori Zaiga Lightin siitti aikoinaan Lightning-niminen massiivinen ori. Se tulee samalta kasvattajalta kuin kuuluisuutta niittänyt J-Rock tuli vuosia myöhemmin. Toisaalta taasLight ja Roki eivät liity toisiinsa - Light syntyi Detlef Hofmanin ensimmäisellä farmilla Tanskassa ja Roki toisella farmilla Saksassa. htä kyvykäs Light silti on. Se on Agatan muusta suvusta poiketen kouluratsu ja kuuluisa ulkomaillakin, vaikka ei olekaan itse Tanskan rajojen ulkopuolella käynyt.
Zaiga Queen oli arvoltaan, tuloksiltaan ja luonteeltaan erittäin sopiva synnyttämään Lightningin viimeisen varsan. Ena ei kisannut monessa kisassa - mutta voitti joka ikisen kahta ensimmäistä lukuunottamatta, joissa se keikkui viimeisillä sijoilla. Hyvien suoritustensa ansiosta tamma sai lopettaa kisauran aikaisin ja siirtyä tuottamaan maailmaan huippuvarsoja. Enalla on viisi varsaa, kaikki eri oreista.
Princess of Egypt sai yhden Zeron kolmesta pakasteesta ja näin sai Agata Jewel alkunsa. Priso on yhä tänä päivänä hyvässä kisakunnossa ja jatkaa uraansa. Se oli samanlainen ihmehevonen kuin Zero parhaina päivinään, mutta enää ei yhtä hyvin kisaa. Sen treenaus onneksi oli maltillisempaa ja esteet sopivan kokoisia - Priso onkin edelleen terve ja kisaa nykyään vain pikkukisojen matalissa luokissa. Kun tamman huippukausi oli ohi, se myytiin yksityishevoseksi vanhalle miehelle, joka on entinen kilparatsastaja. Nuo kaksi viihtyvät erittäin hyvin yhdessä.
Prince The Brave oli hyväkuntoinen monikäyttöhevonen. Se taisi niin koulun kuin esteetkin mutta sen lisäksi myös toimi vaunuhevosena hääkuljetuksessa ja astui monta tammaa. 12-vuotiaana Bry ruunattiin ja siitä tuli mitä parhain ja rauhallisin vammaisratsu paikalliseen ratsastuskouluun. Nykyään ori on jo kuollut, mutta se muistetaan ikuisesti monesta asiasta.
Egyptian Famouskin löytyy Agatan suvusta. Kyllä, se on juuri se tamma, joka on Famous Neverheardin varsa. Se sama, joka sijoittui satakaksikymmentäyksi kertaa esteratsastuskisoissa ja neljätoista kertaa kouluratsastuksessa. Juuri se, joka varsoi yhden ainoan varsan, josta uusi omistaja maksoi hurjan korkean hinnan. Eline on legensa yhä edelleen, vaikka vanhuuden takia on jo lähtenyt tästä maailmasta.


Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.
PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
05.09.-08VisualizmKRJ/VaA1/17
18.09.-08ZurückWRJ/Western Horsemanship1/4
18.09.-08ZurückWRJ/Versatile horse1/7
28.09.-08ChinookWRJ/Reining3/68
28.09.-08ChinookWRJ/Pole Bending6/51
26.10.-08ZurückERJ/140cm2/18
29.10.-08Dauphine RidersERJ/70cm tarinaluokka3/9
30.11.-08Flipchen RanchWRJ/Trail (WRJ-Cup)4/54
30.11.-08Tres BeaunWRJ/Western Riding4/33
30.11.-08Tres BeaunWRJ/Ple Bending3/29
16.01.-09TropicaKRJ/VaA2/40
18.09.-08Joushou GaidouERJ/130cm1/13
15.01.-09JPRERJ/110cm2/39
16.01.-09JPRERJ/110cm5/39
18.01.-09JPRERJ/130cm1/21
18.01.-09Joushou GaidouKRJ/Int.II2/8
24.01.-09B&WERJ/130cm1/40
25.01.-09GasetaERJ/130cm4/24
25.01.-09BelieweKRJ/VaA4/30
25.01.-09B&WERJ/130cm6/39
26.01.-09B&WERJ/140cm3/34
27.01.-09BelieweKRJ/VaA4/30
11.02.-09ZurückKRJ/VaA2/12
16.02.-09KurppalaKRJ/VaA4/22
17.02.-09ZauberhofERJ/130cm2/47
18.02.-09ZauberhofERJ/1401/46
28.02.-09Holdgate FarmKRJ/HeA, tarinaluokka2/5
12.03.-09Joushou GaidouERJ/120cm2/43
12.03.-09Joushou GaidouKRJ/Int.II2/45
23.03.-09ZurückKRJ/VaA5/39
28.03.-09VF MiniaturesWRJ/trail5/65
29.03.-09VF MiniaturesWRJ/trail6/64
09.04.-09HämypuroERJ/1301/10
28.06.-09ZurückKRJ/Int.II4/40
28.06.-09ZurückKRJ/Int.II5/40
30.06.-09RustlerKRJ/VaA7/50
30.06.-09RustlerKRJ/VaA7/50
16.07.-09ZurückERJ/120cm1/10
22.05.-10BaildorKoulu/VaA3/20
31.05.-10RähinäEste/120cm4/75
06.06.-10RähinäKRJ/VaA5/50
24.08.-10ZurückKRJ/VaA5/70
20.10.-10ZurückKRJ/VaA1/16
21.10.-10ZurückKRJ/VaA2/12
17.06.-11Kailua/SHIEste/4'3-4'61/7
17.07.-11MarciusEste/140cm4/21
26.10.-11KaviokallioEste/110cm6/48
26.10.-11KaviokallioEste/130cm3/36
03.11.-11SISFEste/140cm2/13
20.11.-11SISFEste/140cm1/14
02.01.-12RavenhookEste/140cm4/18
04.01.-12RavenhookEste/130cm3/17
23.02.-12ZurückERJ/140cm7/50
28.02.-12ZurückERJ/140cm1/50
29.02.-12ZurückERJ/140cm3/50
01.03.-12ZurückERJ/140cm4/50
04.03.-12ZurückERJ/140cm5/50
03.03.-12ZurückERJ/140cm5/50
05.03.-12ZurückERJ/140cm4/50
06.03.-12ZurückERJ/140cm1/50
06.03.-12ZurückERJ/140cm3/50
09.03.-12ZurückERJ/140cm4/50
10.03.-12BairdonERJ/120cm3/60
12.03.-12BairdonERJ/120cm1/60
13.03.-12BairdonERJ/120cm3/60
15.03.-13ZurückERJ/140cm2/50
16.03.-13ZurückERJ/140cm3/50
07.04.-13ZurückERJ/140cm5/50
13.04.-13KK BailadorERJ/140cm5/50
05.05.-13ZurückERJ/140cm2/22
05.05.-13ZurückERJ/140cm5/22
16.05.-13Jadessa WarmbloodsERJ/140cm1/30
17.05.-13Jadessa WarmbloodsERJ/140cm3/30
20.05.-13Jadessa WarmbloodsERJ/140cm3/30
22.05.-13ZurückERJ/140cm2/24
15.06.-13TuuliharjaERJ/140cm2/40
01.07.-12KK BailadorERJ/130cm4/70
01.07.-12KuurakkaERJ/130cm3/60
03.07.-12SatulinnaERJ/140cm4/30
04.07.-12KK BailadorERJ/130cm2/70
05.07.-12SoloERJ/140cm6/40
06.07.-12SoloERJ/140cm5/40
03.02.-13OldfinionKRJ/Int.II3/30
38.02.-13OldfinionKRJ/Int.II2/30
06.07.-13Kisakeskus RehbergERJ/140cm4/30
31.08.-13ZurückERJ/140cm2/50
27.11.-13Jadessa WBsERJ/140cm4/30
28.11.-13Jadessa WBsERJ/140cm4/30
29.11.-13Jadessa WBsERJ/140cm3/30
18.12.-13ZurückKRJ/Int.II4/22
21.12.-13ZurückKRJ/Int.II1/22
21.12.-13ZurückKRJ/Int.II4/22
23.12.-13ZurückKRJ/Int.II3/22
26.01.-14ZurückKRJ/Int.II4/24
03.03.-14ZurückKRJ/Int.II3/30
04.03.-14ZurückKRJ/Int.II1/30
07.03.-14ZurückKRJ/Int.II3/26
08.03.-14ZurückKRJ/Int.II5/26
26.03.-14Ryövärin RatsutilaKRJ/Int.II1/30
27.03.-14Ryövärin RatsutilaKRJ/Int.II5/30
24.09.-14ZurückKRJ/Int.II4/45
25.09.-14ZurückKRJ/Int.II4/45
25.09.-14ZurückKRJ/Int.II1/45
26.09.-14ZurückKRJ/Int.II4/45
27.09.-14ZurückKRJ/Int.II4/45
02.10.-14ErkinheimotKRJ/Int.II5/38
13.11.-14ZurückKRJ/Int.II2/16
14.11.-14ZurückKRJ/Int.II1/16
14.11.-14ZurückKRJ/Int.II4/16
16.11.-14ZurückKRJ/Int.II4/16

Kouluvalmennus 23.08.-14, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Ajoin jeepilläni Yorcaan apuun tällä kertaa siksi, että Nori on kuulemma alannut vanhoilla päivillään pelätä yleisöä kouluradalla. Oresama oli huolissaan, koska oli startannut vanhalla ratsullaan vielä kerran huvikseen, ja hevonen oli ollut kovin jännittynyt.
Rauhoittelin ratsastajaa. Todennäköisesti Noria oli jännittänyt vain siksi, ettei se ole kilpaillut pitkään aikaan lainkaan. Asialle voi myös tehdä jotain kilpailuissa, vaikka hevonen olisi ruvennutkin jännittämään.
Tärkeintä on ratsastaa koko ajan innostuneesti ja keskittyneesti. Ratsu vaistoaa ratsastajansa mielialan ja toimii sen mukaan. Jos Oresama pelkää orinsa pelkäävän, Nori varmasti pelkää. Jos Oresama ratsastaa samalla rakkaudella ja innolla kuin kymmenen vuotta aikaisemminkin, Norikin toimii yhtä iloisesti ja toiveikkaasti kuin kymmenen vuotta sitten.
Pyysin kokeilemaan ihan huvikseen asiaa kotona. Ensin Oresama ratsasti tavalliseen tapaan helpon kouluradan ohjeideni mukaan. Sitten pyysin häntä kuvittelemaan, että koko maailma olisi katsomossa, ja juuri tämä suoritus voisi muuttaa koko elämän paremmaksi, jos se onnistuisi. Kun Oresama ratsasti niin kuin kaikki olisi pelissä mukana, Nori tottakai vastasi keskittymällä paljon paremmin.
Ei Norin kanssa tälläkään kertaa tarvitse ihmeitä tehdä. Ratsukon on vain löydettävä se sama voitontahto, joka molemmissa osapuolissa paloi kauan sitten, olkoonkin, että Oresama on nyt viisissäkymmenissä ja Norikin jo veteraani.
Kouluvalmennus 11.06.-14, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresama kutsui minut katsomaan ratsukon laukanvaihtoja. Keskityimme siis laukkaan koko 20 minuuttia kestäneen valmennuksen ajan.
Ratsun laukka nousi helposti kumpaankin suuntaan. Vastalaukkanakin oikea laukka sujui helposti, mutta vasen kangerteli. Vaihdoissa Norille oli selkeästi helppoa vaihtaa vasemmasta oikeaan, mutta oikeasta vasempaan vaihdettaessa ratsu otti kummallisen väliaskeleen.
Tilanne on sellainen, että Nori on vain niinsanotusti oikeakätinen hevonen. Oresama tietää tämän kyllä, mutta ihmettelee asiaa aina uusien juttujen ilmaantuessa. Oikeakätissyydestään hevonen ei pääse eroon, eikä tarvitsekaan. Vasenta puolta voi silti harjoituttaa samalla tavalla kuin oikeakätinen ihminen voi opetella kirjoittamaan hyvin vasemmalla kädellä. Jos vasenta puolta vahvistaa tarpeeksi, Norista tulee siltäkin puolelta niin hyvä, ettei sen oikeakätisyys näy juuri lainkaan.
Hevosensa kätisyyden tietävä Oresama käsitteleekin Noria molemmilta puolilta yhtä paljon. Nyt pitäisi muistaa myös ratsastaa vasemmalta puolelta jopa hieman enemmän kuin oikealta. Laukanvaihdoksetkin korjaantuvat siinä samalla, ihan vain harjoitellen.
Kouluvalmennus 08.04.-14, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tämän tunnin haaste oli saada Nori kulkemaan ryhdikkäästi ja reippaasti ratsukon suorittaessa hidastavia liikkeitä. Alun perin teeman tuli olla vain taivutuksien hiominen, mutta kun kokeiltiin takaosan taivuttamista ja pohkeenväistön kulkemista kentän pitkän sivun ajan, normaalisti kovin reipas Nori hyytyi kokonaan.
Oresama herätteli Norin ravipätkillä ja koetti uudelleen. Puoli sivua sujui hyvin, sitten alkoi taas laiskottelu. Ratsukko ravaili ja yritti toiseen suuntaan. Tulos oli sama.
Aluksi Nori suostui kulkemaan kunnolla vain silloin, kun kävelin sen perässä, sen takapuolen ja kentän aidan välissä uhkaavan näköisesti. Sitten Oresaman kädessä oleva raippa sai sen kulkemaan. Norin annettiin ravata rentona joka välissä, jotta se ei jähmettyisi, ja jotta vauhti pysyisi yllä.
Lopulta alkoi sujua. Ohjaksia käytettiin vain niin paljon, kun on välttämätöntä. Oresama ratsasti pohkeella reippaasti ja jatkuvasti. Tunnin lopussa Nori meni jo oivallisesti kaiken maailman taivutukset, mutta vieläkään ei mitenkään koulukisoihin kelpaavalla tavalla, vaan Oresama sai todella tehdä töitä. Harjoittelua kannattaakin jatkaa, niin kaikki alkaa sujua.
13.02.-14
Yorcassa kokoontui tänään oikein hauska Herrasmiesliiga, kun me orinomistajat olimme sopineet menevämme urhoinemme maastolenkille. Minä ratsastin tietenkin uljaalla sotaratsullani Norilla, ja mukaamme tulivat Melle Nelssonilla, Cee Aapolla, Soneü Sepellä ja noah. Petellä. Puoliveripainotteinen reissuhan meillä oli, mutta hyvin se reipas Pete-ponikin ravaili mukana!
Ilma oli niin ihanan keväinen ja raikas, että kuumahan tuli sekä minulle että Norille, mutta ei se haitannut. Olin pukenut aivan liikaa päälleni, ja Nori taas puhkui itsensä hikeen silkasta innosta. Se olisi halunnut kisailla leikkisästä (tai oikeastaan ihan hampaat irvessä) muiden poikien kanssa, mutta päätimme yksissä tuumin olla laukkaamatta liiaksi, jotteivät pojat keksisi mitään kummallista. Ja Nori olisi tahtonut niin kovasti. Ja muutkin ratsut!
Kauan me ulkosalla viihdyimme, ja oikein mukavaa oli koko ajan. Lumikin alkaa jo sulaa, ja ellei sitä sada lisää, kevät on täällä varhain. Nori tietenkin vain tykkää, mutapossu kun on. Maastosäätkin ovat keväisin sopivan viileitä, eikä Nori pelkää lutakoissa tarpomista!
30.11.-13
Ilmoitin meidän Norin joulukuun ERJ'n laatuarvostelutilaisuuteen. Sillä on nyt viitisenkymmentä sijoitusta, ja YLAankin se olisi valmis. Nyt, kun ollaan tässä pisteessä, tekee mieli katsella taaksepäin ja muistella menneitä: vuodesta 2008 kaikki kun jo alkoi, kun pieni Nori syntyi, ja kun yritin keksiä sille maailmankaikkeuden hienoimman nimen. Ja keksinkin! Agata Jeweliä, elämäni virtuaalihevosta, Norin emää muistelen myös ylpeydellä. Olin nuori ja tyhmä, kun Agatan sain, mutta kehitin sitä kovasti. Nyt tamma on jo kuollut, mutta Nori elää vielä, ja Norin kotiin jäänyt tammavarsa muistuttaa Agata Jeweliä melkolailla.
Tänään joka tapauksessa klippasin Norin. Se on parina talvena nyt kasvattanut tosi paksua karvaa, mutta ajelen sen aina pois. Emme me enää treenaa niin kovasti, että välttämättä tarvitsisi klipata, mutta minusta Nori ei ole kovin kivan näköinen talvikarvassa. Loimitan sitä sitten pakkasilla, mutta onneksi tänä vuonna talvi tulee myöhään, eikä vielä tarvi loimia!
16.11.-13
Noin vain saatiin Norin kotisivutkin päivitettyä uusiksi ja komeiksi! Uusi leiskahan on jo vaihdettu, mutta tänään vasta päivittelin kisakalenteria. Ja onhan se meidän Nori menestynyt! Jätesäkillinenhän sillä on tallikämpässä ruusukkeita ja esillä pelkät pokaalit, kun mihinkään ei joka ruusuketta mahdu. Mutta nyt, kun kaiken näkee taulukossa netissä, lista näyttää vielä pidemmältä.
Ilmoitin Norin muutamiin estekisoihin vielä. Luulen, että annan sen kisata joulun jälkeen vielä yhden kauden esteillä, mutta sitten se saa jo levähtää ja keskittyä kouluratsastukseen vielä pari kautta. Eläinlääkäri kuitenkin tutkii hevoseni vielä loppuvuodesta ja antaa tuomionsa, että kannattaako tätä enää rasittaa.
älkää käsittäkö väärin, ei Nori ole kipeä! En vain halua, että siitä myöskään tulee kipeä.
04.09.-13
Nori viihtyy hyvin. Syksystä me pidämme molemmat. Tänä syksynä ei kuitenkaan päästä maastoilemaan, koska nyt Nori on jo aikuinen, ja sillä on rankka kisakausi päällä. Silloin tällöin sunnuntaisin olemme tehneet kävelylenkkejä metsässä, mutta ei se ole sama asia kuin pari vuotta sitten tämän nuoren villikon kanssa sänkipelloilla laukkaaminen. Mutta se aika on jo jäänyt taakse. Nori on nuori ja terve, ja nämä edut tulee säästää kisakentille. Parin vuoden kuluttua meillä on taas aikaa laukata sänkipelloilla. Sitä paitsi Nori ei edes peltoja kaipaa: se rakastaa työtään esteratsuna. Näen ja tunnen, kuinka innoissaan se on yhä jokaisesta tavallisesta harjoituksesta. On ilo kilpailla tällaisella orilla!
22.08.-13
Tänään meni vähän kaikki pieleen. Meillä olisi ollut kilpailut aamusta, mutta nukuin pommiin ja pahasti. Kun kiireellä pakkasin Norin ja kimpsut ja kampsut autoon ja hurautin kisapaikalle, huomasin, että ehtisimme kyllä toiseen luokkaan. Onneksi kyseessä oli vain pikkukisat ja sain vielä ilmoitettua meidät paikallaoleviksi.
Nori oli tosi hermostunut radalla, koska minäkin stressasin enkä ollut valmistautunut kunnolla. Ensimmäisen esteen jälkeen ori pukitti rajusti. Onneksi olin varautunut kaikenlaiseen temppuiluun ja pysyin selässä! Pukki kuitenkin tuuletti Norin tunteet ja se keskittyi heti paremmin.
Ei sieltä voittoa eikä sijoitustakaan tullut, mutta tulipa nyt käytyä. Nori ei enää tällaista ylimääräistä kilpakokemusta tarvitse, mutta olipahan hieno sää ja kiva ratsastella vähän esteitä tosissaan.
14.08.-13
Syksy alkaa tulla hiljalleen. Se tarkoittaa ylimääräisien vitamiinien sun muiden ostamista Norille tänäkin vuonna. En tiedä, mille ihmeelle poika on herkempi kuin muut hevoset, koska se hilseilee ja kutisee pelkästä ilman kuivuudestakin heti. Ja syksyn mittaan sen kavioista ja karvasta tulee tosi ikävän näköistä, ellei sitä pumppaa täyteen kaiken maailman vitamiineja ja lisäravinteita. Onneksi edes tällaiset lisärehut auttavat. Minä muistan vielä ensimmäisen talvemme, kun tuskailin Norin huonon kunnon kanssa ja yritin kaikkea... Onneksi tunnen jo sen vaivat. Onhan tässä jo viitisen vuotta yhdessä vietetty! Ja toivottavasti saadaan viettää vielä vuosikausia lisää! Kyllä minä poikani kaikki kommervinkit tiedän.
Estevalmennus 14.09.-12, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Valmennus pidettiin tällä kertaa meillä Rossin maneesilla, koska ulkona oli sateinen sää. Oresamasta ja Norista näki heti, ettei ratsastaminen sisätiloissa miellytä kumpaakaan. Ori oli väsyneempi kuin tavallisesti, mikä saattaa johtua myös painostavasta sadeilmasta. Ratsastaja puolestaan yritti ulkoisesti kyllä kovasti hyvää suoritusta, mutta valmentajana näin kyllä, ettei harjoittelu tuntunut hyvältä.
Kovatahtisen hyppimisen sijaan harjoittelimmekin siis ponnistuksia ja lähestymisiä kahdella helpolla esteellä kerrallaan. En pyytänyt miettimään ponnistuskohtaa, vaan apujen täsmällisyyttä. Oresama osasi tietenkin ilmoittaa Norille puolipidätteellä, että pian hypätään, mutta ponnistuskäsky tuntui tulevan puoli askelta liian aikaisin tai myöhään.
Vaikka käsky saatiin ajoitettua harjoituksen aikana oikeaan kohtaan, se ei merkittävästi parantanut ratsukon suoritusta ainakaan tänään. Toivottavasti syynä on maneesini ja huono ilma. Edistystä pitäisi näkyä tulevaisuudessa.
Estevalmennus 04.07.-12, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Norin ja Oresaman viimeinen valmennus ennen uutta kisakautta sujui tavalliseen tapaan. Ratsukko odotti valmennuksen alkua lämmitelleenä kentällä, kun minä tulin. Harjoittelimme rataa, jonka korkeus oli vain metrin, mutta esteiden sijoittelu teki radasta vaativan. Nori hoiti helpon näköisesti tiukat kaarrokset, mutta sen sijaan kiihdytykset ja hidastukset eivät menneet ensimmäisellä kierroksella nappiin. Pyysin ratsastajaa keskittymään napakoihin pohje- ja painoapuihin. Toinen kierros sujui paremmin, kun ratsastaja rentoutui ja keskittyi.
Oresama ja Nori ovat valmiita kisakentille. Oresaman tulee vain muistaa ratsastaarauhallisemmin. Jos ratsastaja on rento ja iloinen, hevonenkin on. Ratsastajan on syytä myös kiinnittää huomiota selkeisiin apuihin joka tilanteessa.
Estevalmennus 26.05.-12, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Nori oli kovin energisellä päällä ja ratsastaja joutui oikein tappelemaan sitä vastaan saadakseen sen rauhoittumaan. Silti ori hyppäsi pingottuneesti eikä ollenkaan yltänyt parhaimpaansa. Pyysin antamaan lisää ohjaa ja lopettamaan pelkäämisen. Ori ei lähde alta, ellei sen pelkää lähtevän. Kun hevonen sai ohjaa, se kiihdytti mutta rentoutui selvästi. Pyysin ratsastamaan oikein ryhdikkäästi ja napakasti, ja käyttämään erityisen reippaita puolipidätteitä ennen yksinkertaisintakin käskyä. Se toimi. Lopputunnin hioimme ratsastajan istuntaa ja hyppytyyliä enemmän juuri Norille sopivaksi. Ori vaati, että sen ponnistuksissa ollaan vahvasti mukana, ja että se saa tarpeeksi tukea alastuloissa. Ehdotin myös ponnistuskohdan siirtämistä hieman lähemmäs estettä, mutta parin hypyn jälkeen kävi selväksi, että arvioin väärin. Ori on jo vanhanpuoleinen, hypännyt vuodesta 2008 samalla tavalla, ja asian muuttaminen tässä vaiheessa ei enää paranna suoritusta.
12.12.11
Kun joulu lähestyy, tekisi mieli tehdä kaikkea yltiöromanttista. Haluaisin järjestää pitkän maastolenkin, mutta toisaalta ei huvitakaan, koska en saa Noria mukaan. Onhan se ori, ja koska en halua vastuulleni muiden oriita, en voi itsekään orilla lähteä, koska haluan kaikki orit kieltää reissulta.
Joulumaastomasennusta helpottaakseni kutsuin ihan oikean valokuvaajan ottamaan Norista tämän vuoden joulukorttikuvat. Söpöjä kuvia tuli. Hevosella oli tonttulakki päässä ja kulkusin koristeltu punainen liina kaulalla roikkumassa. Myös tallikissa Miska pääsi muutamaan korttikuvaan, mutta ei kaikkiin, koska Nori ei oikein innostunut kissan läsnäolosta.
Illemmalla me harjoittelimme reippaaseen tahtiin estekisoja varten naapurilta meille vuokratulla maneesilla. Koska olisi aika rakentaa oma?
04.06.-11
Olenpas laiska, kun en ole aikoihin kirjoitellut Norin päiväkirjaan. Korjataanpa asia nyt ja kerrotaan melkein puolen vuoden kuulumiset lyhyesti!
Meillä on ollut koko kevään kenkäongelmia. En tiedä, mitä poika tekee yksinään haassa tai karsinassa, mutta joka tapauksessa sen etujaloista putoilee kengät ihan koko ajan. Hermostuttaa kutsua kengittäjää kolmen päivän välein paikalle. Itsekin voisin orin kengät kiinni lyödä, mutta sitten ne eivät ainakaan pysy.
Terveenä olemme olleet molemmat. Norin harjoittelu on edennyt oikein hyvin, ja poika on priimakunnossa. Kisoja on ollut nyt vähän vähemmän, koska aika ei oikein tahdo riittää. Toivottavasti aktiivisuustasomme nousee. Kesäterkut kaikille Norilta!
12.02.-11
Mieleni teki maastoon heti kun heräsin, ja koska Nori sopivasti lomalla oli, otin sen tottakai ratsukseni. Kiersimme melko kovassa tahdissa tavallista lenkkiämme, ja tallikoirat olivat mukanamme. Saimme laukata oikein kunnolla, mikä oli mukavaa pitkästä aikaa. Nori oli oikein kiltisti koko ajan. Tuntui hyvältä.
Takaisin tallille ravailimme koko matkan. Luulin välillä, että toinen koirista katosi, mutta onneksi se kipitti pian miljoonaa takaapäin ja liittyi taas seuraamme. Nori ei koirista paljoa piittaa, onhan se niin tottunut niihin.
Huomenna taidamme lähteä käveleskelemään pitkälle ja rauhalliselle lenkille!
01.08.-10 - 31.09.-10
Nori on Crimsonin, JG'n ja Zurückin yhdessä järjestämällä laitumella.
Voi, miten oli ori iloinen, kun pääsi muiden herrojen sekaan orilaitumelle. Olin itse päästämässä sitä vapaaksi. Heti pojat välinsä selvittelivät kuntoon, eikä Nori alakynteen jäänyt. Ei se muita pomottanutkaan, vaan sopeutui nätisti massaan. Siitä tuli yksi muista. Katselimme oriitamme kauan aidalta, mutta edes Nori ei malttanut tulla tervehtimään. Nauttikoon nyt vapaudesta. Käyn katsomassa sitä pari kertaa päivässä koko kauden. Ikävähän poikaa tulee, vaikka ei se kaukana kotoa olekaan.
Estevalmennus 12.10.-08, valmentajana snifffe
Estevalmennus Norin kanssa alkoi ihan perus verryttelyllä, volteilla ja muilla kiemuroilla. Sitten kun olitte hieman vertyneet otimme maapuomeja ja kavalletteja opetellen oikeaa lähestymistä. Nori näytti kymmenennen kerran jälkeen syttyvän lamppu ja lopulta te menittekin kavalletit hyvin. Sitten siirryttiin kunnon esteisiin, ensin maapuomien kanssa ja lopulta kun se sujui hyvin niin ilman. Hyppäsitte lopputunnista hyvin ja Nori näytti oikeasti tajuavan hyppykohtaa ja sinäkin pystyis auttamaan hevosta ponnistuskohdan arvioimisessa. Kannattaa useamminkin harjoitella esteitä apupuomin kanssa.
30.09.-08
Nori on sen nimi, nyt varsalla on nimi! Nori ihmettelee pimeneviä iltoja emänsä vierellä tyynenä ja luottavaisena. Se lähestyy mielellään ihmisiä, ihan kaikkia. Agata Jewel antaa sen tutkia, onhan se itsekin luottavainen tamma.
Olen taas ratsastellut Norin emällä, Agatalla. Nori kipittelee vierellämme kuin varjo. Se on aivan hiljaa aina. En tiedä, osaako se hirnua. Se ei huuda edes silloin, kun Agata jättää sen jälkeensä laitumella. Se vain kiitää perässä minkä ehtii.
Rakastan uutta pientä hevostani. Nori on mahtava eläin!
18.09.-08
Maailman kaunein hevonen on syntynyt! Suosikkini, rakkaani, ihana Agata Jewelini on saanut aikaan upean elävän olennon. Orivarsalla ei ole vielä nimeä, mutta se on terhakkaan näköinen. Koska emä nuolaisi varsan harjan tupsumaiselle takulle, varsan työnimi on Tupsu niin kauan, kunnes keksin sille virallisen nimen.
Tupsu nousi nopeasti syömään, niin kuin terveen hevosen kuuluukin. Se on suurehko varsa. Utelias se ei vielä ole, mutta en minä sitä tietenkään vielä edes häirinnyt. Katsotaan hiljalleen.

PäivämääräSukupuoliVarsaEmäOmistaja
22.01.-09TammaHey-Hello Señora GHaf Ur Own Way GYorca WBs
20.03.-09TammaRock Chick GHaf Ur Own Way GMarcius
10.06.-09OriAberrant Blackmailing GHaf Ur Own Way GEscalande
01.04.-17OriSeñor Samba RRZombie DanceYorca WBs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti