maanantai 3. huhtikuuta 2017

Serenin Staffimiehetär

Serenin Staffimiehetär

  Nimi  Serenin Staffimiehetär aka Taru
  Rotu  Suomenhevonen
  Sukupuoli  Tamma
  Säkäkorkeus  155cm
  Syntynyt, ikä  20.04.-09 30v
  Rekisterinumero  VH06-018-2516
  Kasvattaja  nicaSeren
  Omistaja  Oresama (VRL-02753), Erkinheimot
  Painotuslaji  Kouluratsastus
  Koulutustaso  VaB, 90cm
  Saavutukset  Vuoden Käyttöajomestari 2009 (VTSY),
  vs (työ) 2100ve

Serenin Staffimiehetär kuoli vanhuuteen 30-vuotiaana 3.4.2017.

 
© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonne

Taru on miehekkäin nainen, jota maa päällään kantaa. Sitä ei kiinnosta kauniiden puoliveritammojen harrastama koreilu ja ripsien räpyttely, vaan ennemminkin orimainen lihasten pullistelu ja käheä, kantava hirnunta. Sen askellus on vahvaa ja ryhdikästä, kuten minkä tahansa muunkin kunnon kouluratsun, mutta ulkopuolisille neidistä tulee mieleen marssiva ori eikä tanssiva tamma. Käsiteltäessä Taru onkin sitten hyvin hiljainen, vakaa ja rauhallinen. Se ei ole kovin tuttavallinen ketään kohtaan, mutta kohtelee kaikkia viileän kohteliaasti.
Hoidettaessa Taru on hyvin rauhallinen ja lähes kokonaan liikkumaton. Se ei rentoudu nauttimaan kumisualla annetusta hieronnasta, vaan tuijottaa korvat jäykkinä suoraan eteensä. Jonkun mielestä neidin ilme saattaa vaikuttaa hieman äkäiseltäkin, mutta se ei missään nimessä suunnittele järjestävänsä puremis- tai potkimisshowta. Tarun tarkoitus on vain hoitaa oma hommansa arvokkaasti ja rauhallisesti ja antaa hoitajan tehdä omansa ilman häiriöitä. Minkäänlainen taputtelu tai helliminen ei aiheuta reaktiota, mutta eivät myöskään vahingossa tapahtuvat pikkuvirheet, joista herkempi hevonen raivostuisi.
Kavioiden siivoaminenkin tapahtuu oikein esimerkillisesti. Taru pitää päänsä suorassa eikä kumarru tutkimaan hoitajan tekemisiä, vaan nostaa kavionsa automaattisesti ja pitää sen ylhäällä ja asennossa koko ajan. Sitten kun hoitaja päästää irti tamman jalasta, kavio laskeutuu omia aikojaan sopivan kitaasti ja kolahtamatta maahan ja seuraava jalka nousee maasta aavistuksen verran odottamaan puhdistusta.
Satuloinninkin voi suorittaa samalla tavalla kuin keinuhevosen kanssa, erona on ainoastaan se että keinuhevonen saattaa kallistua kesken kaiken ja Taru pysyy aivan varmasti paikallaan. Sen loputon kärsivällisyys ei petä siinäkään vaiheessa, kun aloitteleva hevosihminen onnistuu tunaroimaan ja satulointi aloitetaan kolmatta kertaa alusta. Suitsiminenkin käy aivan helposti Tarun poimiessa itse kuolaimet hoitajan kämmeneltä.
Kun tamman selkään nostetaan ratsastaja, se pysyy liikkumattomana, mutta sen silmien ilme tuntuu kovenevan ankaran päättäväiseksi. Tamma ei lähde liikkeelle sekuntiakaan ennen kuin ratsastaja on tasapainossa ja antanut selkeät, päättäväiset pohjeavut. Olkoonkin näin kuten on, että Taru ei säntää pukkiraviin kesken kaiken, mutta se ei siltikään ole aloittelijan tai pikkulapsen ratsu. Tamma on niin tavattoman äkäinen liikkeiltään, että pelottaa kokeneitakin, ellei sen tyyliä tunne entuudestaan ja sen lisäksi tottelee apuja niin ryhdikkäästi ja herkästi, että laiskoihin tuntiratsuihin tottuneet horjahtelevat jo neidin nopeassa, tahdikkaassa ravissa.
Kun lämmittelyosuus on hoidettu ja ratsastaja pysäyttää hevosen koulutreenin alussa, Taru sallii itsensä rentoutua sen ajaksi, kun sitä taputetaan ja kiitetään. Tällaiset ovat niitä harvoja hetkiä, kun Tarun rodella huomaa olevan tunteva ja ajatteleva olento. Koulutreenikin sujuu hieman rennommin kuin itse lämmittely, mutta sama stereotyyppisiin saksalaissotilaisiin miellettävä ryhdikkyys ja tasatahtisuus säilyy. Taru tekee juuri eikä vain melkein oikein, mutta pysähtyy protestiksi jos siltä pyydetään mahdottomia. Askellajit eivät ehkä ole niitä pehmeimpiä, mutta toisaalta tahdin löydettyään Tarua on helpompi ratsastaa istunnalla kuin mitään muuta tämän tallin hevosta.
Vaikka tamma ei olekaan mikään heikkopäinen puomipomppijainen, se suorittaa helppoja ratoja tyylikkäästi. Metrin korkeutta liikaa lähestyvät esteet neiti kieltää edes yrittämättä ensin, vaikka matalempia yrittääkin aina epätoivoisistakin lähestymiskulmista. Hyppy sujuu ihan automaattisesti kun Tarun saa ohjattua esteelle asti. Silti sen meno ei ole mitenkään pehmeän leijuvaa, vaan pikemminkin mahdollisimman nopeaa ja kovakouraista. Oikein paljon yrittäessään tamma painaa korvansa luimuun ja näyttää vihaista naamaa epäonnistuessaan.
Joskus ratsunkin on rentouduttava ja Tarun tapauksessa tämä tapahtuu perinteisesti maastossa. Kun lumihanki narskuu kenkien alla tai perhoset lepattavat ympärillä, Tarukin unohtaa kovan kuorensa ja kävelee kaula pitkänä ja harjaansa satunnaisesti ravistellen, kuten kaikki muutkin ratsut. Sen menossa ei ole enää samaa täsmällisyyttä ja rytmikkyyttä kuin kentällä, mutta vaihteen vuoksi aivan täysin tavallisella suomenhevosratsullakin lömtystäminen on hauskaa.
Kisapaikalla Taru-neidin käytös ei poikkea juuri lainkaan siitä, millainen se on kotona. Samalla tavalla miehekkäästi tamma pullistelee lihaksiaan harjauksessa ja satuloinnissa, samalla tavalla väliinpitämättömästi katsoo typeriä lusmuoreja, jotka yrittävät kovastikin olla isoja ja viehättäviä. Joskus se päästää matalan, yskivän hevosennaurun ripsiään räpyttelevien puoliveristen suuntaan.
Jos kyseessä on kouluratsastusta, Taru kävelee kentälle yhtä mahtipontisen näköisenä kuin kotonakin. Sille ei katsojilla ja kameroiden salamavaloilla ole merkitystä. Se osaisi tämän radan vaikka sokeanakin, ja tekisi sen hyvin mielellään ilman katsojiakin. Satunnaiset kovat äänet hieman hätkähdyttävät, jos oman radan joutuu selvittämään maneesissa eikä ulkotiloissa, mutta tuomarin ei anneta koskaan huomata tätä.
Estekisoissa neiti on hieman epävarmempi ja hakee ratsastajan tukea painamalla ohjaa aavistuksen. Ratsu tietää kyllä, ettei ole esteillä samanlainen huipputekijä kuin koulussa, mutta selvittää radan itsevarman näköisenä mikäli ratsastaja muistaa ohjata neitiä hieman tavallista painokkaammin avuin.
Kunniakierroksellaan Taru liikkuu kuin suomen herttua Juhanan suurikokoinen ori, antaen kaiken kunnian ratsastajalleen ja keräten kuitenkin huomion itselleen täydellisellä tottelemisellaan.

Suku

Vir MVA Ch Moon Ärräpää
sh, 155cm, rt
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2, SV-II
Vir MVA Ch Samoilija
sh, 149cm, rt
KTK-III, YLA2, SLA-I*, KRJ-II,
I-palkinto Kuhmon laatuarvostelussa,
I-palkinto Lakean oripäivillä
Saamaton
sh, evm, 145cm, vkk
Kuun Liljankukka
sh, evm, 151cm, vrt
Ch Neiti Kesäheinätär
sh, 162cm, vrt
KTK-III, YLA2, SLA-I, KRJ-II
II-palkinto Kuhmon laatuarvostelussa
Herra Hakkarainen
sh, evm, 162cm, vprt
Tuulikki
sh, evm, 150cm, rt
Lakean Helmi
sh, 155cm, rt
KTK-II, YLA3
Vir MVA Ch Finlandees
sh, 154cm, vkk
KTK-I, YLA2, VSHK-AB
Valkouri
sh, evm, 152cm
Hiisitär
sh, evm, 157cm
Vir MVA Ch Lakean Nelli-Noora
sh, 154cm, trt
KTK-II, YLA1, SLA-I, VSHK-A
Viuhu
sh, evm, 156cm, m
Tottiina
sh, evm, 154cm, prn


Moon Ärräpää on yksi menestyneimmistä ja kauneimmista suomenhevosoreista nykyaikana. Tämä luonteikas, ryhdikäs ori on kerännyt monet laatuarvostelupalkinnot ja kompuroinut kantakirjauksestakin läpi kakkospalkinnolla. Huippuorin jälkeläisnäyttönä toimivat Tarun lisäksi Champion-arvonimen saanut Meren Vantasia sekä muutaman kymmenen kertaa kouluratsastuksen saralla sijoittunut Moon Kulkurimimmi. Orin on kasvattanut tunnettu, aikaisemminkin hyviä ja hienorakenteisia suoritushevosia jalostanut Moondance-talli.
Huippusuorittaja Samoilija on myös moninkertaisesti palkittu ja hyvärakenteinen ori. Se on pienikokoinen, mutta suurisydäminen raudikko, joka on tuottanut maailmaan monia hienoja nimiä. Edelleen jalostuskäytössä oleva ori on ollut kautta aikojen täysin terve ja hyvätapainen.
Kerrotaan, että Saamaton sai nimensä pikkuvarsana, ollessaan ruma ja ruipelo. Kasvattaja oli varma, ettei orista koskaan olisi mihinkään, ja sen vuoksi jätti varsan kokonaan ilman kasvattajaliitettään. Myöhemmin ori myytiin harrastehevoseksi kilparatsastajalle - ja siitä tulikin muutamassa vuodessa lyömätön vaativan B'n menijä. Tämä erittäin yhteistyöhaluinen herrasmies palkittiin laatuarvosteluissa ja se sai viisitoista jälkeläistä, joista jokainen on jollain tasolla menestynyt.
Kymmenen varsan emä, Kuun Liljankukka oli kyllä hyvä kouluratsu, mutta menestyi paremmin upean ulkomuotonsa avulla. Kakkospalkinnolla kantakirjatun tamman jälkeläisistä osa seurasi emänsä jalanjälkiä näyttelyihin ja kantakirjaan, osa jäi harrastehevoseksi ja muutama siirtyi koulu-uralle menestyen hyvin.
Neiti Kesäheinätär, joka maailman kilteimpiin tammoihin lukeutuu, on myöskin kantakirjattu ja palkittu. Pikkuhiljaa kilpauraansa lopetteleva tamma on jo nyt luonut maailmaan muutaman uuden elämän, vaikka jatkaakin siitostammana. Jälkeläiset ovat poikkeuksetta menestyneitä, joskin kirkkaimpana tähtenä loistaa Moon Ärräpää, Tarun isäori.
Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu Herra Harakkainen on eläkepäiviään viettävä entinen huippuratsu, joka ei koskaan päässyt laatuarvosteluihin asti. Sen kisaamista ei aluksi otettu edes vakavasti, herrasmiehen poikkeukselliset kyvyt huomattiin vasta hieman vanhemmalla iällä. Vain parin varsan isänä ori on periyttänyt ryhdikkään olemuksensa ja rytmikkäät liikkeensä.
Nykyään ratsastuskoululta löytyvä Tuulikki on Tarun suvussa se huonoiten kilpaurallaan menestynyt ratsu. Pienellä panostuksella tammasta olisi kuoriutunut kyvykäs kilparatsu, mutta neidin omistajan ajanpuutteen sekä tamman itsensä huonojen hermojen takia ratsu päätyi nykyiseen ammattiinsa.
Lakean Helmi on vielä melko nuori ratsu, ja vaikka se kilpaileekin edelleen ahkerasti, ei se ole toistaiseksi ehtinyt haalimaan meriittejä. Taru on tämän poikkeuksellisen kiltin ja rauhallisen tamman ensimmäinen varsa, joten muu jälkeläisnäyttö on tullut vasta tämän ratsun ajan jälkeen.
Legenda Finlandees tuskin esittelyjä kaipaa, mikäli vähänkään tuntee historian huippuhevosia. Uskomattoman kaunis ori oli elinaikanaan myös kyvykäs, kiitelty ja palkittu. Luonteikas, ystävällinen ori sai elinaikanaan yhdeksän toinen toistaan menestyneempää varsaa, joista jokainen on huippunimi suomenhevosratsujen historiassa. Tämä ikuisesti muistoissa elävä ori siirtyi ajasta ikuisuuteen 17.03.-09
Valkouri ei ollut palkittu legenda eikä kiiltokuvaikoni, vaan aivan tavallinen, reipas ja rehellinen keskitason kilparatsu. Se ei jättänyt kuin yhden varsan, joka sitten onkin tunnetumpi kuin yksikään toinen ori ajallaan.
Hiistitär oli kenttäpainotteinen, keskikokoinen tamma. Vauhtia ei tämän neidin kanssa ratsastettaessa puuttunut ja intoakin riitti välillä liikaa. Tamma hyppäsi jopa metrin esteitä hyvän ratsastajan kanssa.
Lakean Nelli-Noora on tamma, jolta odotettiin jo nuorella iällä hyvin paljon. Sen kasvattajakin on tunnettu, suvusta nyt puhumattakaan - mutta Nelli-Noora ylitti kaikki odotukset. Se on hyvin kiltti ja kaunis neiti, joka selvisi myöhemmin kantakirjaankin ja palkittiin vir MVA Ch'na. Tämän kymmenen menestyneen varsan emän voi varmasti sanoa vaikuttaneen paljon virtuaalimaailmassa.
Monitaituri Viuhu harrasti koulu- ja esteratsastuksen ohella myös kenttäratsastusta ja menestyi keskimääräistä paremmin. Hyväluonteinen ori periytti ryhtiään ja liikkeitään aina Tarulle asti, vaikka hyppääjänlahjat eivät suvussa kulkeneetkaan. Tämä musta ori eli terveenä lähes kolmenkymmenen vuoden ikään saakka.
Katajanrinteestä tullut Tottiina on hyvin rauhallinen ja järkevä tamma. Ollessaan muutaman vuoden liisattuna Lakeaan, tamma varsoi Nelli-Nooran, josta tulikin yleispainotteinen, vaikka Tottiina itse on täysin estepainotteinen. Neiti elää edelleen eläkeläisenä ja täysin terveenä Katajanrinteen tallilla.


Kilpailukalenteri

PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
18.06.-09Nooran TyösuomenhevosetVTSY/metsä2/8
23.06.-09Nooran TyösuomenhevosetVTSY/käyttö1/17
26.12.-09Nooran TyösuomenhevosetVTSY/käyttö
Työhevosmestaruus
1/10, 2000ve
16.04.-10KissankäpälänkyläVSHK/VaB5/29
18.06.-10CrimsonVTSY/Käyttö4/8
28.08.-10ZurückKRJ/VaB9/90
04.03.-11Crash PoniesKRJ/VaB1/60
15.10.-10EvergreyKRJ/VaB KRJ-Cup18/366
20.10.-10ZurückKRJ/HeA2/13
17.02.-11SHIEste/2'7-2'111/7
01.07.-11Latun TalliEste/70cm1/23
05.07.-11IconEste/60cm2/76
13.07.-11MarciusKoulu/VaB5/30
15.07.-11MarciusEste/80cm3/30
16.07.-11MarciusEste/70cm1/30
16.07.-11MarciusEste/90cm2/30
17.07.-11MarciusEste/70cm5/30
17.07.-11MarciusEste/90cm3/30
18.07.-11HengenvaaraEste/70cm1/9
01.08.-11AskelmaKoulu/VaB2/13
23.11.-11SISFEste/90cm1/10
03.12.-11SISFEste/90cm2/23
14.12.-11AhmavaaraKoulu/HeB4/81
26.02.-12SnipperERJ/90cm7/50
04.03.-12NaquilaERJ/90cm5/50
04.03.-12ZurückERJ/90cm1/50
05.03.-12ZurückERJ/90cm7/50
14.03.-12ZurückKRJ/VaB3/50
19.03.-12ZurückKRJ/VaB6/50
07.03.-12JindabyneKRJ/VaB3/40
05.04.-13HeartlandERJ/80cm4/30
06.04.-13HeartlandERJ/80cm3/30
06.04.-13SuprantKRJ/VaB1/50
09.04.-13KK BailadorERJ/90cm4/50
10.04.-13FiktioKRJ/VaB10/100
12.04.-13KK BailadorERJ/90cm2/50
16.04.-13SatulinnaERJ/90cm4/50
15.05.-13RiiviötERJ/80cm2/40
24.05.-13RiiviötERJ/90cm6/40
03.06.-13ZurückERJ/90cm1/50
05.06.-13ZurückERJ/90cm7/50
10.06.-13ZurückKRJ/VaB7/50
11.06.-13ZurückKRJ/VaB5/50
12.06.-13ZurückKRJ/VaB1/50
14.06.-13TuuliharjaERJ/90cm5/40
16.06.-13TuuliharjaERJ/90cm5/40
24.06.-13SimplicityERJ/80cm1/30
25.06.-13SimplicityERJ/80cm1/30
25.06.-13SimplicityERJ/90cm1/30
07.07.-13Selle de RoyalERJ/90cm3/40
30.11.-13SatulinnaERJ/80cm4/50
04.12.-13SatulinnaKRJ/VaB5/40
17.12.-13FiktioKRJ/VaB6/40
19.12.-13FiktioKRJ/VaB6/40
05.03.-14ArvolaaksoKRJ/VaB3/30
07.03.-14ArvolaaksoKRJ/VaB3/30
08.03.-14ArvolaaksoKRJ/VaB2/30
08.03.-14HiprakkaKRJ/VaB4/30
12.03.-14ArvolaaksoKRJ/VaB5/30
12.03.-14ArvolaaksoKRJ/VaB3/30
12.03.-14VannahaERJ/80cm4/30
13.03.-14VannahaERJ/80cm4/30
13.03.-14HiprakkaKRJ/VaB2/30
13.03.-14ZurückERJ/90cm3/20
14.03.-14ZurückERJ/90cm4/20
14.03.-14VannahaERJ/80cm5/30
15.03.-14HiprakkaKRJ/VaB1/30
18.03.-14Maanan SuomenhevosetERJ/80cm3/30
19.03.-14Maanan SuomenhevosetERJ/80cm2/30
01.10.-14ZurückERJ/90cm3/30
03.10.-14ErkinheimotERJ/90cm2/30
04.10.-14ErkinheimotERJ/90cm1/30
04.10.-14ZurückKRJ/VaB5/30
06.10.-14ZurückKRJ/VaB4/30
09.10.-14ErkinheimotERJ/90cm5/30
10.10.-14ErkinheimotERJ/90cm4/30
11.10.-14ErkinheimotERJ/90cm5/30
11.10.-14ZurückERJ/90cm1/4
12.10.-14ZurückERJ/90cm2/4
08.11.-14ZurückERJ/90cm2/30
09.11.-14ZurückERJ/90cm4/30
10.11.-14ZurückERJ/90cm4/30
15.11.-14ErkinheimotKRJ/VaB3/30
18.11.-14ErkinheimotKRJ/VaB5/30
21.11.-14ErkinheimotKRJ/VaB1/30
02.12.-14ErkinheimotERJ/90cm2/30
03.12.-14ErkinheimotERJ/90cm1/30
05.12.-14ErkinheimotERJ/90cm5/30
07.12.-14ErkinheimotERJ/90cm2/30
08.12.-14ErkinheimotERJ/90cm4/21
10.12.-14ErkinheimotERJ/90cm1/21
26.01.-15Ulapan TalliKRJ/VaB2/23
27.01.-15Ulapan TalliKRJ/VaB1/23
03.02.-15Stud AsgardKRJ/VaB2/30
22.02.-15ShadowKRJ/VaB6/40
23.02.-15ShadowKRJ/VaB6/40
27.02.-15FiktioKRJ/VaB2/40
06.03.-15FiktioKRJ/VaB3/40
08.03.-15FiktioKRJ/VaB5/40
10.03.-15FiktioKRJ/VaB2/40
12.03.-15FiktioKRJ/VaB5/40
12.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
13.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
13.03.-15FiktioKRJ/VaB1/40
14.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
15.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
15.03.-15FiktioKRJ/VaB5/40
16.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
16.03.-15FiktioKRJ/VaB5/40
17.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
18.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
18.03.-15FiktioKRJ/VaB6/40
19.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
20.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
21.03.-15Al NayjaKRJ/VaB3/40
23.03.-15FiktioKRJ/VaB6/40

Päiväkirja

110214
Kuulin illalla jotain hämmästyttävää. Nimittäin naapurin sedän irvailevan ilkeästi, että tällainen tästä Vuoden 2009 Käyttöajomestarista, siis meidän Tarusta on tullut, tällainen surkea lasten potkupallo. Huusin ojan yli naapurille niin, että raikui, että meidän Taru onkin ennen kaikea Käyttöhevosmestari, ja sitten vasta Käyttöajomestari, Tarusta on moneksi!
Naapurin setä viittasi tämänpäiväisiin Vaasan-markkinoihin, joissa oli eläinteema, ja joissa Taru toimi talutusratsuna. Eikä setä-rukka onnistunut edes pilaamaan tunnelmaa: Taru nautti niin kovasti lasten kanssa olemisesta, yritti melkein syliin kiivetä korvat aivan pystyssä. Taputtelua saivat osakseen myös Ceen ponit, jotka olivat talutusratsastuksessa pienemmille lapsille. Myös Akitan ihana Joulutähti oli mukana, ja se veti koppakärryä talutuksessa. Kärryt olivatkin hyvä idea, osa asiakkaistamme kun pelkäsi ratsastamista, vaikka pitikin hevosista.
Päivän ehdoton kohokohta oli se, kun Tarun kanssa kävelytimme Vaasan torin ympäri Minttu-nimistä tyttöä, joka oli joskus ratsastanut, mutta lopettanut pudottuaan pahasti. äidin oli istuttava satulan takana Mintun tukena ja turvana, mutta Taru askelsi varovaisesti ja tasaisesti, ja pian tyttö rentoutui. Hän lupasi yrittää aloittaa ratsastusharrastuksen uudelleen.
Eläinteemaisilla markkinoilla oli toki edustettuna muutama muukin laji kuin hevonen. Amaranten kaneja toi näytille Soneü, danin Rusetti-niminen aasitamma antoi ihastuneiden pikkulasten silitellä itseään, ja Astarte osasi vetää kaikkein pienimpiä lapsia perässään Erkinheimon vanhaa irlanninsusikoiraa varten joskus askarrelluissa kärryntapaisissa. Kuten arvata saattaa, koira-ajelu oli jälleen hevosia suositumpaa. Ainahan sitä talutusponilla pääsee, mutta harvoin muka-koiravaljakolla!

Jälkikasvu



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti