keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Mörkövaaran Partajehu

Mörkövaaran Partajehu
  Nimi   Mörkövaaran Partajehu aka Pave
  Rotu  Suomenhevonen
  Sukupuoli  Ori
  Säkäkorkeus  152cm
  Syntynyt, ikä  20.09.-08 (33v)
  Rekisterinumero  VH05-018-4447
  Kasvattaja  Hawering, Mörkövaara
  Omistaja  Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji  Yleispainotus
  Koulutustaso  HeA, 100cm
  Meriitit  YLA3, SLA-I, KRJ-II, ERJ-III,
  enn. 1.20,0aly,
  vs (ravit+työ) 65 560ve + 700ve;
  irtoSERT, JS


33-vuotias Pave oli haettiin hevosten taivaaseen aamuyöstä 22.2.2017. Pave nukahti ikiuneen rauhallisesti omassa karsinassaan. Orin kuolinsyy on vanhuus.

© Eerika K.

Luonne

Juttu nyt vain on niin, että Pavesta ei voi olla pitämättä. Vaikka siitä on jo tullut iso poju, on se edelleen mamin kultsi ja lemmikki. Välillä myös mamin kultsit kiukuttelevat tottakai, mutta tallin omistaja väittää vakaasti simppailijan olevan Paven kadonnut kaksoisveli tai jotain, mitä kummallisemmat selitykset keksitään jotta tämä ori olisi aina hyväkäytöksinen ja viaton. Mikä kaaos ikinä järisyttääkin tallilla, voit olla varma, että mamin Pave ei liity siihen mitenkään. Jos näit, että se oli tämä poika, kannattaa kaikkien henkisen ja fyysisen terveyden takia olla vain ihan hiljaa jutusta.Hoidettaessa ori on vähän levoton. Se ei oikein perustaisi paikallaan seisoskelemisesta kovin pitkiä ajanjaksoja yhteen menoon. Jos harjaa ulkona harjauspuomilla, enimmät perhosmetsästykset ja muka-säikkymiset ehkäisee helposti, sen kuin pudottaa orin eteen kasan kuivaa heinää. Syöminen harjauksen aikana ei todellakaan haittaa poikaa tai hoitajaa, ori kun ei edes puolusta heiniään vihaisesti jos sen pään nykäisee ylös harjattavaksi.
Muiden suomenhevosten tapaan myös Jeppe nauttii paljon siitä, kun sitä hierotaan kumisualla. Se hipsuttaa ylähuulellaan vaikka ilmaa tai vastapäistä seinää, ellei yletä hoitajaan, kun oikeista kohdista harjaa. Toinen Paven lempiasioista on harjan kampaaminen. Tuntuu kuin poika muuttuisi keitetyksi makaroniksi kesken kaiken, se näyttää juuri siltä että sen jalat pettävät kohta.
Kavioiden siivouksessa kimo yrittää vähän pikkuhiljaa hivuttautua nojaamaan hoitajaa. Jos ei reilu tönäys auta yhtään asiaa, on sallittua ihan läppäistäkin oria. Kannattaa pitää huoli, ettei omistaja näe tätä, koska hänestä tulee takuuvarmasti sata kertaa vihaisempi kuin läpsäistystä orista. Kun hevonen muistaa ihmisen vierellään olevan hoitaja eikä suinkaan kävelykeppi, yhteisymmärryksen taso nousee selvästi myös kavionpuhdistuksen suhteen. Koskaan ei muuten tarvitse varoa että poika potkaisisi, se on niin vankka ja painava ettei se varmaan edes osaisi.
On upeaa, kun tallista löytyy edes yksi hevonen, jonka voi noin vain yksinkertaisesti satuloida. Ei tarvitse kuin nostaa satula selkään, liu'uttaa se paikalleen ja kiristää satulavyö. Ei tappelua, ei äkäisiä huudahduksia tai ivallisia hirnahduksia. Näin pieni asia voi olla joinain päivinä erittäin piristävää. Samoin kuolaimella saa vain hieraista pojun ylähuulta niin tämä jo on avaamassa suutaan valmiiksi. Päänsä se pitää erittäin nöyrästi ja ruunamaisesti alhaalla kun suitsien remmejä kiinnitetään. Ethän käytä pojalla turparemmiä suitsissa, kun hyppäät esteitä sen kanssa.
Isänsä tapaan Pave on monitaituri ratsupuolella, mutta erottuakseen perheestään se on kokeillut myös ajohommia - ihan raveissa asti. Ori on kuitenkin ratsupainotteinen ja taitaa hyvin niin koulu- kuin estepuolen. Maastoon se saattaa välillä olla vähän liiankin innokas menemään, mutta hyvä ratsastaja saa pojun toimimaan sielläkin.
Koulupuolella pitää Pave saada ensin innostumaan asiasta. Se takuuvarmasti laiskottelee jos se saa siihen tilaisuuden, se on sentään kuitenkin vain tavallinen ratsu. Aktiivinen ratsastaminen pohje- ja painoavuilla käynnistää hiljalleen pojan moottorin. Ratsu on sen verran herkkä suustaan, että sitä ei ole todellakaan hyvä jäädä kiskomaan suusta. Vaikka mies on rauhallinen, varma-askelinen ja kulkee yleensä niin pehmeästi, se takuuvarmasti lähtee kiitämään pukkilaukkaa jos joku ratsastaa sillä liian kovakouraisesti. Askel äijällä on tasaisen pehmeää, myös ravissa, ja laukka pyörivää kuin keinuhevosella menisi.
Estepuolella pärjääminen vaatii huolellista ratsastusta. Pavella on pehmeä hyppy ja sen saa kyllä ylittämään esteet varman oloisesti, mutta työtä se vaatii. Jos ori huomaa, että ratsastajan keskittyminen herpaantuu, se pysähtyy kokonaan ennen estettä tai tekee äkkikäännöksen ja kiertää koko hökötyksen. Myös ratsastajan huono tasapaino häiritsee oria. Se pystyy kyllä hyppäämään matalampia esteitä vaikka ratsastaja tukeutuisi siihen, mutta varoo niin kovasti ihmisen putoamista, ettei kykenekään enää keskittymään metrin esteillä.
Maastossa Pavella on varmat askeleet. Silti sen vauhti tuntuu välillä itsestään kiihtyvän aivan liian huimaksi. Kotiinpäin poika ei puolla, mikä tahansa suunta käy. Se tykkää kovasti maastoilla, mutta pääsee sinne niin harvoin ikuisen kiirehtimisensä takia. Jos jollakin on taitoa tarpeeksi, Pave on ehkäpä tallin paras maastoiluhevonen.
Voi sanoa että kärryillä ajeltaessa Pave pitää huolen, ettei kenellekään tule tylsää. Ori ei nimittäin ollenkaan tajua käännöksien suhteen ollenkaan sitä ratsukon ja valjakon eroa, että valjakko nyt vain sattuu olemaan pidempi. Ohjastajan pitää kertoa orille tarkkaan, mikä on reitti, niin sittenhän alkaa luonnistua. Kotopuolessa pojulla harjoitellaan kärryillä usein vain hiittejä ja treenejä raveja varten, tuo valjakkopuolen pienimuotoinen valmentautuminen kun hoidetaan muualla omistajan ja muun tallinväen puutteellisten tietojen ja taitojen takia.
Kilpailuissa on kaikissa hieman erilainen tunnelma. Koulupuolella tuntuu olevan kaikista rauhallisinta aina. Omistajat puunaavat ja kiillottavat omia konejaan eivätkä niin keskity leuhkimiseen ja kiljumiseen. Estepuolella jännittyneitä keskusteluja käydään useammin ja kovempaan ääneen, kun taas raveissa melutaso on mahtava. On huudettava ja toitotettava hevosensa huippuaikaa, on vertailtava voittosummia ja veikattava hyvien valjakoiden puolesta.
Olivat kilpailut sitten mitkä tahansa, meidän Pave on rauhallinen ja tasainen. Se pysyttelee sivussa, näkymättömissä aina omaan vuoroonsa asti. Sitten kun on sen vuoro loistaa, se käyttäytyy rauhallisesti, arvokkaasti ja korostetun kiltisti. Joka kerta kun näyttäydymme ulkomaailmassa, ostotarjoukset orista sen kuin vain kasvavat. Pave näyttää iloiselta ja tuntuu tajuavan, ettei mami koskaan möisi kultsiaan kenellekään.

Suku

Vir MVA Ch Lakean Emanuel
sh, 144cm
SLA-I, KRJ-I, YLA2, KTK-II, ERJ-II, ERJ-II, KRL-II
Vir MVA Ch Lakean Roope Aadolf
sh, 153cm
KTK-II, YLA2, SLA-I, VSHK-AB
Riemu-Roope
sh, 156cm, evm
Lennon Liinu
sh, 153cm, evm
Vir MVA ChLakean Nelli-Noora
sh, 154cm
KTK-II, SLA-I, YLA1, VSHK-A
Viuhu
sh, 156cm, evm
Tottiina
sh, 154cm, evm
Radikaali AB
sh, 151cm
YLA2
Kuningasjätkä AM
sh, 158cm
Kuninkaan Herra SL
sh, 157cm, evm
Mainion Kaste
sph 150cm, evm
Pokerin Okariina
sh, 159cm
Urhean Poku
sh, 160cm, evm
Okariinan Nilli
sh, 153cm, evm

Ulkomailla huhutaan, että Lakean Emanuelia ei koskaan olisi ollut olemassakaan. Ori kuulostaakin kyllä aivan liian lahjakkaalta ja kiltiltä ollakseen todellinen. Ori on jo vanha - mutta se on elinaikanaan ehtinyt vaikka mitä. Herralla on takataskussa hyvät palkinnot ERJ-laatuarvostelusta sekä YLA'sta, mutta mös kakkospalkinto kantakirjasta sekä Vir MVA Ch -arvonimet. Pienikokoinen, suurisydäminen ori viettää terveitä, iloisia eläkepäiviä Lakean virtuaalitallilla kasvattajansa omistuksessa.
Lakean Roope Aadolf on poikansa Emanuelin tapaan erittäin menestynyt ja kiltti ori. Tämäkin komistus on kantakirjassa kakkospalkinnolla ja ansainnut Vir MVA Ch-arvonimet. Laatuarvosteluista sillä on YLA2-palkinto. 153cm korkea ori on todellakin ilo silmälle, ja periyttänyt loistavan ulkonäkönsä ja kapasiteettinsa jälkeläisilleen.
156-senttinen Riemu Roope on punarautias, kaunis ori. Tämä neljän varsan isä oli kilpaillessaan todellinen taituri sekä este-että kouluradoilla. Kapasiteettia sillä oli koulussa vaB'hen saakka, ja esteilläkin hyvärakenteinen herrasmies hyppäsi yli metrin luokkia. Kaikki neljä varsaa elävät nyt tervettä ja menestyksekästä elämää, vaikka Riemu Roope onkin jo vihreämmillä laitumilla.
Ratsastuskoulun Lennon Liinu se vasta oli kiltti, kunnollinen ja tasainen hevonen. Muiden ratsastuskouluun huolella valittujen hevosten tapaan sekin osasi vähän kaikkea. Ei mitään lajia treenattu mm-tasolle saakka, mutta pikkukisoissa menestystä tuli. Roope Aadolf, Liinun ainoa varsa syntyi sillä aikaa, kun tämä tamma oli vuoden Lakeassa ylläpidossa.
 Lakean huippuhevosten tapaan myös Lakean Nelli-Noora on erittäin menestynyt ja taitava ratsu. Sekin on arvonimin Vir MVA Ch palkittu ja haalinut YLA'sta ja kantakirjastakin kakkospalkinnon. Kiltti, hyvin koulutettu Nelli-Noora kuuluu ehdottomasti oman aikansa parhaimpiin suomenhevosiin. Nyt tamma on jo vanha ja eläkepäivillä, mutta sen työtä jatkavat neidin kymmenen toinen toistaan parempaa huippuvarsaa.
Kiltti Viuhu-ori oli elinaikanaan varsinainen julkkishevonen. Se on kiertänyt Suomen ympäri erilaisissa kilpailuissa aina pikkukisoista kansallisen tasojen kilpailuihin asti. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa pärjännyt viuhu ei milloinkaan hakenut laatuarvostelupalkintoja omistajansa laiskuuden vuoksi, mutta oltaisiin ehdottomasti palkittu hyvin.
154cm korkea Tottiina kilpaili hieman esteratsastuksessa, noin metrin luokissa. Se keräsi sijoituksia tasaisesti, mutta ei milloinkaan noussut erityisen suureksi tähdeksi. Lähinnä Tottiina oli vain lemmikki. Nelli-Noora on sen ainoa varsa. Radikaali AB muutti jo pikkuvarsana Mörkövaaraan. Se on YLA2-palkittu ja menestynyt kouluratsastuksen ohella myös jonkin verran valjakkoajossa. Tämä kuuden varsan emä on ollut kilpailueläkkeellä vuodesta 2009 lähtien, mutta on edelleen hyvin terve. Hyäluonteisen tamman ehkä tunnetuin jälkeläinen on Leijonaraita, tai Pave itse. 2006 syntynyt Kuningasjätkä AM on jo kuollut, muttei koskaan unohdettu. Pitkän, terveen, onnellisen elämän viettänyt "Kunkku" sijoittui jonkin verran sekä koulu- että esteratsastuksessa, muttei koskaan saavuttanut laatuarvostelupalkintoja. Tällä kiltillä monitaiturilla on vain yksi jälkeläinen.
Kuninkaan Herra SL on kahdeksantoistavuotiaana pahan yskän takia lopetettu kisaratojen entinen ykkösnimi. Se kilpaili vaativia luokkia varmoine askelineen koulupuolella sijoittuen jatkuvasti. Orin neljä jälkeläistä menestyivät vaihtelevasti.
Harrasteratsu Mainion Kaste on viiden hienon suoritushevosen emä. Se ei juurikaan kilpaillut itse, vaikka näkyykin hienoimmissa sukutauluissa. Tamma taisi hienosti vaativatkin luokat ykkösratsastajansa ja omistajansa Ulla Reinikaisen kanssa. Tammakuoli vanhuuteen 22-vuotiaana.
Kaunis Pokerin Okariina on keskinkertaisesti menestynyt yhden varsan emä. Se lopetettiin vuonna 2008 kroonisen kaviokuumeen takia, mutta sitä ennen tamma oli ollut aina tere ja hyväkuntoinen. Tämän Abletalin kilpatamman luonne oli hyvin kiltti ja utelias.
Urhean Poku sai nimensä sijoituslistoihin vasta kahdentoista vuoden iässä. Hyvänluonteinen, komea ori ei ehtinyt saavuttaa meriittejä ratsupuolella monine sijoituksineen, mutta sen sijaan sitä palkittiin näyttelyissä.
Okariinan Niili eli jokaisen hevosen unelmaa. Se ei kilpaillut, se ei astunut kuin yhden tamman, mutta siitä pidettiin hyvää huolta. "Nikke" eli ainoana lemmikkinä parikymppisellä Anna-Maria Heikkisellä, eikä matkannut kotoaan koskaan kuin korkeintaan paikallisiin pieniin valmennuksiin.

Jäkeläiset

010409 Valetar G (e: Meren Karkkinääri)
220110 Korkkarijehu G (e. Serenin staffimiehetär)
161114 Erkinheimon Pääjehu (e: Meren Karkkinääri)


Kilpailukalenteri


PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
29.10.-08CrimsonVRER/2100m10/13, 1.53,0kex
17.01.-09ZurückERJ/100cm2/8
20.01.-09Varpuvaara2100mm3/13, 1.30,4ke
24.01.-09Underhorsevillit/HeC1/7
24.01.-09Underhorsevillit/HeA1/4
24.01.-09Underhorsevillit/näyttelyt1/4
25.01.-09GasetaERJ/100cm2/26
30.01.-09LupiiniNJ/Suomenhevosorit2/3, irtoSERT, JS
30.01.-09FandangeEsteet/90-100cm3/11
05.02.-09ZurückKRJ/HeA3/41
12.02.-09ZurückKRJ/HeA1/60
13.02.-09KerystonVRER/2100m5/9, 1.42,4ake
13.02.-09ZurückERJ/100cm3/60
15.02.-09ZauberhofERJ/100cm6/52
15.02.-09NarrilaivanVRER/2600m4/11, 1.44,8kp
16.02.-09KurppalaERJ/100cm5/33
16.02.-09CrimsonVRER/2100m7/12, 1.40,3kexx
16.02.-09NarrilaivanRavit/2600m5/11, 1.42,7kp
17.02.-09ZauberhofERJ/90cm5/46
17.02.-09ZauberhofKRJ/KN Spec.3/40
17.02.-09ZauberhofKRJ/HeA1/45
18.02.-09ZauberhofERJ/1005/52
28.02.-09MaaliskuuERJ/1005/54
08.03.-09GlayVRER/2100m16/16, 1.47,6ke
17.03.-09ZurückERJ/90cm2/18
22.03.-09KerystonVRER/1609m1/8, 1.33,1aly
28.03.-09ZurückERJ/40cm3/10
30.03.-09UskonpuuteERJ/100cm1/50
07.04.-09HämypuroERJ/80cm2/18
09.04.-09HämypuroERJ/804/18
13.04.-09ZurückERJ/1004/70
13.04.-09ZurückERJ/1003/70
14.04.-09ZurückERJ/1004/70
16.04.-09ZurückERJ/1002/70
16.04.-09ZurückERJ/1003/70
17.04.-09ZurückERJ/1004/70
17.04.-09ZurückERJ/1007/70
18.04.-09ZurückERJ/1007/70
19.04.-09ZurückERJ/1004/70
21.06.-09ZurückERJ/1005/69
23.06.-09Nooran TyösuomenhevosetVTSY/käyttö2/17
24.06.-09ZurückERJ/1007/70
02.07.-09KerystonVRER/2100m4/11, 1.32,1akex
12.07.-09CrimsonVRER/2100m2/12, 1.29,4ke
16.07.-09ZurückERJ/100cm3/10
25.07.-09KerystonVRER/2100m9/9, 1.31,7akex
04.08.-09TatankaVRER/2100m7/7, 1.36,5ake
05.08.-09CrimsonVRER/2100m3/10, 1.27,3ke
06.08.-09CrimsonVRER/2100m1/8, 1.29,0ke
07.08.-09CrimsonRavit/2100m1/9, 1.25,2ke
15.08.-09Kind TrottersVRER/2100m3/14, 1.29,3ke
18.08.-09Blue MileVRER/1609m5/12, 1.34,4aly
23.08.-09Kind TrottersVRER/1609m4/16, 1.28,5ke
15.11.-09VaskiVRER/2100m4/13, 1.30,3ke
30.11.-09Blue MileVRER/2100m3/8, 1.32,4ake
24.12.-09RepolaVRER/2100m2/7, 1.26,7ke
30.12.-09Crimsonvillit/2100m3/3, 1.25,3ke
02.01.-10TaikasumuVRER/2100m1/14, 1.33,3ke
11.01.-10KultatuiskuVRER/2500m1/10, 1.33,3akp
21.01.-10HuoletonVRER/2100m3/12, 1.26,0ake
25.01.-10KultatuiskuVRER/2500m3/6, 1.30,6akp
01.03.-10Vpohjoisetvillit/1609m3/12, 1.22,5aly
02.03.-10Vpohjoisetvillit/1609m5/12, 1.25,3aly
03.03.-10HuoletonVRER/2100m7/13, 1.27,0ke
03.03.-10CrimsonVRER/1609m1/5, 1.24,0aly
03.03.-10Vpohjoisetvillit/1609m3/12, 1.25,9aly
04.03.-10Crimsonvillit/2100m1/11, 1.23,1ke
04.03.-10Vpohjoisetvillit/1609m1/12, 1.24,3aly
06.03.-10Demon Trottersvillit/2100m4/10, 1.23,9akexx
07.03.-10Demon Trottersvillit/2100m3/8, 1.22,5ake
10.03.-10IkiroutaVRER/2100m3/7, 1.25,6ake
10.03.-10Derby Racing TeamVRER/2100m1/10, 1.25,0ke
11.03.-10Derby Racing TeamVRER/2100m1/10, 1.23,1ke
12.03.-10Derby Racing TeamVRER/2100m2/10, 1.26,1ke
15.03.-10StarberryVRER/2100m4/16, 25,5ke
18.03.-10IkiroutaVRER/3100m3/10, 1.30,5api
27.03.-10PohjantalliVRER/1609m2/9, 1.22,5aly
30.03.-10VSHKVSHK/HeC3/9
02.04.-10CrimsonVRER/1609m2/7, 1.23,0aly
06.04.-10CrimsonVRER/2100m4/15, 1.23,3ke
07.04.-10HuoletonVRER/2100m4/10, 1.26,1ake
09.04.-10Sadeyövillit/2100m7/14, 1.24,6ke
10.04.-10Derby Racing TeamVRER/2100m1/12, 1.23,0kexx
16.04.-10KissankäpälänkyläVSHK/100cm2/20
19.04.-10IkiroutaVRER/2100m4/12, 1.22,3ake
19.04.-10Sadeyövillit/2100m3/12, 1.24,2ake
20.04.-10Speed ValleyVRER/2100m2/12, 1.22,6akex
24.04.-10Sadeyövillit/2100m3/12, 1.24,7ake
30.04.-10Sadeyövillit/2100m5/12, 1.24,6ake
13.05.-10HuoletonVRER/2100m4/10, 1.25,2ake
29.05.-10TaikasumuVRER/1600m2/12, 36,1maly
06.06.-10TaikasumuVRER/3100m
Oiva cup osak.
3/11, 27,5pi
07.06.-10IkiroutaVRER/2100m5/11, 22,1ake
08.06.-10HuoletonVRER/3100m2/9, 26,8api
11.06.-10IkiroutaVRER/2100m3/10, 1.22,5ake
12.06.-10TaikasumuVRER/2500m
Oiva cup osak.
5/13, 1.28,9kp
15.06.-10Festival TrottersVRER/2500m4/14, 1.21,6kpx
16.06.-10Festival TrottersVRER/2500m5/14, 1.21,6kp
17.06.-10Festival TrottersVRER/2500m4/14, 1.27,2kp
18.06.-10CrimsonVTSY/Metsä3/10
18.06.-10CrimsonVTSY/Metsä2/8
18.06.-10CrimsonVTSY/Käyttö3/8
19.06.-10TaikasumuVRER/1600m
Oiva cup osak.
2/10, 1.22,1ly
26.06.-10TaikasumuVRER/2100m
Oiva cup 2010
5/11, 1.22,0ake
27.06.-10Guest trottersVRER/1608m2/3, 1.20,4aly
15.07.-10TimmellysVTSY/metsä1/15
18.07.-10Luned SporthorsesVRER/3100m3/12, 1.25,4api
28.08.-10ZurückKRJ/HeA2/90
06.08.-10JPRKRJ/HeB2/100
27.08.-10IkiroutaVRER/1600m9/11, 1.22,3aly
28.08.-10Eastway StudVRER/1609m4/8, 1.28,9aly
30.08.-10IkiroutaVRER/1600m6/11, 1.21,8alyxx
31.08.-10IkiroutaVRER/1600m2/7, 1.21,7aly
31.08.-10SjöbackaKRJ/HeA1/40
08.09.-10DeiKRJ/HeA4/50
10.09.-10ZurückKRJ/HeA3/24
02.10.-10Festival Trottersvillit/2100m2/14, 1.25,5ke
03.10.-10Festival Trottersvillit/2100m10/14, 1.23,3kexx
04.10.-10Festival Trottersvillit/2100m1/14, 1.22,1ke
31.05.-11Ride Glub GringstedERJ/60cm5/12
01.07.-11Latun TalliEste/100cm4/19
02.07.-11IconEste/100cm3/132
04.07.-11IconEste/60cm5/76
12.07.-11MarciusKoulu/HeA1/30
15.07.-11MarciusEste/100cm1/30
17.07.-11MarciusEste/80cm2/30
20.07.-11HengenvaaraER/100cm1/24
14.07.-11MarciusKoulu/HeA4/30
18.07.-11ValkiaKoulu/HeB5/41
20.07.-11HengenvaaraKRJ/HeA1/13
24.07.-11Stall KatinaKRJ/HeA5/26
03.12.-11SISFSISF/100cm2/21
18.02.-12AntoisaMEJ/100cm3/38
19.02.-12ZurückERJ/100cm5/50
22.02.-12ZurückERJ/100cm2/50
22.02.-12ZurückERJ/100cm3/50
23.02.-12ZurückERJ/100cm3/50
23.02.-12SnipperERJ/100cm7/50
23.02.-12SnipperERJ/100cm5/50
04.03.-12NaquilaERJ/100cm6/50
05.03.-12NaquilaERJ/100cm5/50
07.03.-12ZurückERJ/100cm4/50
16.03.-12ZurückKRJ/HeA1/50
17.03.-12ZurückKRJ/HeA4/50
19.03.-12ZurückKRJ/HeA3/50
02.04.-13SuprantKRJ/HeA2/50
06.04.-13SuprantKRJ/HeA3/50
11.04.-13Koston SuomenhevosetKRJ/HeA7/50
12.04.-13Koston SuomenhevosetKRJ/HeA6/50
18.04.-13FiktioKRJ/HeA6/100
22.04.-13JindabyneKRJ/HeA5/40
25.04.-13JindabyneKRJ/HeA1/40
11.04.-13KK BailadorERJ/100cm5/50
13.04.-13KK BailadorERJ/100cm4/50
15.04.-13Twisty PuzzleERJ/100cm3/30
30.04.-13VatturaunioERJ/110cm3/27
16.05.-13SatulinnaKRJ/HeA5/30
21.05.-13DurenKRJ/HeA2/30
22.05.-13DurenKRJ/HeA4/30
24.05.-13DurenKRJ/HeA1/30
26.05.-13DurenKRJ/HeA5/30
27.05.-13DurenKRJ/HeA5/30
30.05.-13DurenKRJ/HeA4/30
02.06.-13ZurückERJ/100cm7/50
12.06.-13ZurückKRJ/HeA7/50
14.06.-13ZurückERJ/100cm3/50
15.06.-13ZurückERJ/100cm3/50
20.06.-13SoloERJ/100cm2/30
22.06.-13SoloERJ/100cm1/30
23.06.-13ZurückERJ/100cm3/50
25.06.-13ZurückKRJ/HeA2/50
29.06.-13SoloERJ/100cm5/30
30.06.-13ZurückERJ/100cm1/50
12.07.-13Kk StewartKRJ/HeA4/30
14.07.-13Kk StewartKRJ/HeA3/30
18.07.-13Kk StewartKRJ/HeA5/30
25.07.-13MarikeKRJ/HeA7/50
27.07.-13MarikeKRJ/HeA1/50
28.07.-13MarikeKRJ/HeA1/50
29.08.-13Zur/uuml;ckERJ/100cm7/50
01.09.-13ZurückERJ/100cm2/50
27.11.-13HiprakkaERJ/100cm5/30
02.12.-13Fifth Bridge PoniesERJ/100cm5/30
03.12.-13Fifth Bridge PoniesERJ/100cm4/30
03.12.-13Fifth Bridge PoniesERJ/100cm4/30
04.12.-13Fifth Bridge PoniesERJ/100cm2/30
05.12.-13Fifth Bridge PoniesERJ/100cm2/30
05.12.-13HiprakkaERJ/100cm5/30
05.12.-13SatulinnaKRJ/HeA2/40
22.12.-13Golden League SporthorsesKRJ/HeA3/30
22.12.-13Diethelm StablesKRJ/HeA3/40
23.12.-13Diethelm StablesKRJ/HeA5/40
31.12.-13KK GingerKRJ/HeB, KRJ-Cup30/467
31.12.-13KK GingerKRJ/HeA, KRJ-Cup22/514

Päiväkirja ja valmennukset

030315
Ilmoitin Paven ERJ:n laatikseen ja aion ilmoittaa sen vielä suokkienkin laatikseen. Kiitokseksi se puri minua sormeen, ja se sattui niin älyttömästi! Erkinheimon pojat olivat jo juoksuttamassa minua ensiapuun, kun verta tuli, mutta minä sanoin, että ensiapu on tarkoitettu Erkinheimon pojille ja muille naisille. Sitä paitsi ei Pave tahallaan, ja se ihan vähän vain puri.
Ori oli muutenkin huonolla päällä aamuhommien alusta loppuun. Se on valitettavasti kaunis kimo, joten sen harjauksessa menee puoli päivää. Asiaa ei yhtään auta se, että se nukkuu kyljellään karsinassa. Jokainen, joka on omistanut kimon tai hoitanut sellaista tietää, että sen jälkeen kimo ei enää ole valkoinen, vaan keltainen. Yleensä Pave jaksaa melko hyvin superpitkät harjaussessionsa, mutta tänään se polki jalkaa. Minä en pitänyt varpaitani pois alta, ja pelkät tennarit kun jalassani oli, jouduin oikeasti sinne ensiapuun, kun Pave oli harjattu valmiiksi. Minun kunniakseni on sanottava kuitenkin se, että itse vielä talutin sen hakaan, vaikka olin rampautunut. Sitten vasta huusin Erkinheimon pojat apuun.

150215
Pave on ollut viimeiset kolme päivää haassa aamusta iltaan, eikä se ole edes kipeä. Itse asiassa tänään päivällä katselin sen lumessa rymyämistä ja tajusin, että siellä se on ollut. Ja sitten minuun iski se, ettei se enää ole minkään sortin kilpahevonen, vaan eläkeläispappa.
Hain Paven harjattavaksi ja satuloitavaksi saman tien, enkä masentunut havainnostani yhtään. Yleensä olen haikea, kun lempihevoseni päättää kilpailunsa, vaan enpä nyt. Olen vähän liian monesti pudonnut Pave-herran satulasta niskoilleni esteradalla ja ilmeisesti pyörtnyt, koska en ikinä muista, miten olen päässyt radalta pois sen jälkeen. Joten eipä ole haikeat fiilikset! Pavehan on mukavimmillaan maastopollena minusta!
Pave pelleili harjauksessa vain siihen asti, että nostin satulan sen selkään. Se oli meidän hieno, koristeellinen lännensatulamme. Se lopetti pärskimisen ja uhkailun, koska lännensatula tarkoittaa, että yleensä mennään maastoon se päällä. Ja siitä Pave tykkää.
Nousin sitten selkään ja löntystimme tiehemme. Pave piti päätään rennosti alhaalla ja tiesin, että se käyttäytyisi hyvin. Siitä minä tykkään.

010215
Pave muutti talliin. Se on asunut pihatolla jo kauan, mutta nyt se on telonut jalkaansa jonkin haavan. En soittanut eläinlääkärille, koska todennäköisesti haava paranee oikein pian. Silti en jättänyt Pavea pihatolle, koska se on niin vihainen muille hevosillekin, jos sitä särkee.
En tuo yleensä hevosia pihatolta sisään kesken talven. Pavekin on kasvattanut kauhean mammutinvillan, ja nyt sen on sitten kuuma sisällä. Ja pian se alkaa pudottelemaan karvaa, koska luulee, että kesä tulee huomenna. Sitten se taas palelisi, jos sen veisi takaisin pihatolle. Pääsköön sitten keväällä taas.
Pavea muutos ei tunnu miellyttävän. Se on haassa tosi hermostuneena ja huutaa aina välillä. Ehkä sen on ikävä kavereita tai vapautta, en tiedä. Kyllä se muutamassa päivässä tottuu. Tänään voi vain olla hankalaa sen olla sisällä, se kun ei ole noin vuoteen karsinaa nähnytkään.

311214
Erkinheimon pojat ovat tehneet laukkaradan lumiselle pellolle. Mikäs sen parempi paikka lumimies Pavelle kuin luminen laukkarata? Lähdinkin tänään sen kanssa rataa kokeilemaan. Pavella oli selässään vankka lännensatulamme. Se ei ole optimaalisin laukkaradalle, mutta tukeva kuin mikä, ja siinä tunsin oloni niin varmaksi, että pystyisin pidättelemään Pavea helposti. Sitä paitsi mukaan tuli Erkinheimojen vanhin poika kera Monsieur Koivuniemi -nimisen suomenhevosorin. Se ori on Pavea nuorempi ja siksi myös nopeampi, ja Pave tulisi silti tekemään kaikkensa pysyäkseen perässä ja voittaakseen lopulta.
Yllätyksekseni me kuitenkin johdimme Paven kanssa koko ajan, vaikka Koivuniemenkin annettiin painaa täysillä. Pave laukkasi pitkin askelin, korvat kuuliaisesti minua kohti ja näytti muutenkin vain parhaita puoliaan. Sen askel oli varmaa ja riemukasta. Koivuniemi puuskutti enemmän kuin Pave, kun me lopetimme.
Ehkä Pave vain osaa juosta taktisesti? Olihan se joskus ravurikin hetken aikaa. Taputtelin orin kaulaa ja kehuin sen käytöstä koko kävelymatkan tallille.

090914
Voihan vadelma, syksy on täällä! Pahimmat kurakelit ovat vielä edessäpäin, mutta jokainen kimon hevosen omistaja odottaa kurakelejä kauhunsekaisin tunnelmin. Minä myös. Kaiken lisäksi meidän Pave asuu pihatolla, joten sillä on aikaa rypeä vuorokauden ympäri, jos se niin haluaa.
Mutta tänään en Pavea joutunut puunaamaan. Pölyt vain harjasin siitä ennen kuin valjastin sen koppakärryjen eteen ja karautin komeasti huviajelulle. Ohjasin Pavea pitkin kyläteitä, ja se käyttäytyi ihan kivasti. Tosi kivasti oikeastaan, jos ei oteta lukuun sitä, kun se omin päin kiihdytti kiitoraviin ja meni pari kilometriä yhtä soittoa, vaikka koetin estää. Onneksi ei tullut ketään vastaan.
Pave on meidän pienen kuntamme suosikkihevonen ja katseenvangitsija. Sehän on hohtava kimo ja näyttää erehdyttävästi prinsessojen hevoselta, kun pienet tytöt katselevat sitä. Aikuisten mielestä se vain on kaunis. Pojat yleensä vain pelottelevat Pavea, joka ei muuten säikähdä ikinä pelottelua, vaikka kerran yksi sanoikin minulle Paven näyttävän ihan ritarin hevoselta. Voi, kunpa tietäisivät, ettei Pavesta ole hevoseksi prinsessalle, eikä ritarillekaan. Minulle se on kuitenkin kaikkein rakkain.

110814
Hienoa. Tosi hyvä homma hei. Ostin uuden loimen postista hetki sitten, se tuli perille ja oli kuitenkin pieni. Palautin sen ja sain uuden, mikä oli kivaa. Se oli niin kaunis ja punainen! Kokeilin sitä Paven päälle ja ajattelin nopsasti hakea tallikämpästä kameran, kun se niin hyvin orille sopi. Kun palasin, Pave kihnutti itseään harjauspuomiin minkä ehti, oli näköjään purrut riimunarunsa rikki, muttei viitsinyt sittenkään karata. Sidoin Paven kiinni ja huomasin, että se oli raapinut uutukaiseen komeaan loimeensa jäätävän kokoisen palkeekielen!
Saanhan minä sen korjattua vielä, mutta kun ei huvittaisi! Juuri sen takia ostin Pavelle uuden loimen, ettei vanhan hevosen tarvi paikatuissa kulkea! Mutta ei! Hierotaan puhki vain!

190714
Uimaan tekisi mieli, vaan eipä mennä: Pavella on selässä jotain märkäruven näköistä. Jotain bacibactin tyylistä olen siihen laittanut, että se vähän imisi kudosnestettä ja mätää. Mutta minkäs teet, kun Pave piehtaroi likaa haavaansa minkä ehtii, kun sitä kutittaa niin paljon. Eikä selässä pysy mikään sidekään. Nyt Pave on liimalapun voimalla pihatossa. Sillä on mehiläishoitajan asu, ei kun siis kärpäsloimi, jotta lappu vähän pysyisi paikallaan. Soitan tänään isälle, vanhalle hevosmiehelle, ja kysyn niksejä.
Mikähän siinä on, että esimerkiksi koirat, joita olen elämässäni omistanut kolmisenkymmentä, ovat aina olleet terveitä, ja hevoset sairastavat ihan koko ajan?

020714
Paven lauma pihatolla supistui kesäksi. Moni nuori ori lähti laitumelle, eräs hyvin vanha ihan vihreämmille laitumille saakka, ja Pave jäi kotiin pitämään seuraa veljelleen Leijonaraidalle eli Leolle, jolla on takajalasta nivel paisuksissa, eikä se siksi saa laiduntaa tänä kesänä.
Olen pyrkinyt pojille tekemään kaikkia hauskoja ylläreitä päivittäin, jotta niilläkin olisi hevoskesä laitumen puutteesta huolimatta. Joka päivä olen käynyt niittämässä sirpillä pellosta tuoretta vihreää heinää niille isoja kasoja. Vähintään. Lisäksi olen raahannut pihatolle leluja: kokonaisen pienen kuusen ja koivun, pallon, pari tuulensuojakopin kattoon sidottua naurista ja lanttua, kaukalon johon laitan kuivaa heinää ja jonka ritilöiden liian pienistä raoista pojat saavat sitä koko ajan nyhtää... Vuohiparinkin meinasin pojille ottaa kesäsi, vaan enpä ottanut, kun Paven suhtautumisesta ei aina tiedä...

310114
Pavella menee hienosti. Se on hyvässä kunnossa, ja nyt siitä on tullut oloneuvos. Meidän pihatolla kaikki kama (ruoka, vesi, suoja jne.) on sijoitettu eri nurkkiin, jotta hevoset joutuisivat liikkumaan mahdollisimman paljon. Se pitää vanhukset hyvässä kunnossa, vaikka niitä ei enää viedäkään kentälle töihin. Hidas heinä pitää hevoset lämpiminä, mutta Pavea on nyt tänä talvena loimitettu tarpeen mukaan, koska se ei ole ennen asunut ulkona muutoin kuin laidunkaudella. Ja "tarpeen mukaan" ei suinkaan tarkoita toppaloimea. Pave saa heinästä, laumasta ja suojasta lämpöä pihatolla, joten paukkupakkasilla on riittänyt tavallinen fleeceloimi, muutoin ei mitään.
Laumadynamiikkakin näyttää toimivan. Paven kanssa kolmospihatossa asuvat sen veli Leijonaraita, sekä ravihevoset Puri, Pasi, Nasu, Susi, Ville ja Kunkku. Eniten Pave pitää Leijonaraidasta ja Kunkusta, ja kolmikko onkin aika lailla erottamaton.

170114
Pave on nyt muuttanut pihatolle. Muutaman päivän se on tarhaillut ahkerasti pihaton vieressä ja ottanut kontaktia laumaan, ja hyvinhän tutustuminen on mennyt, tunteehan Pave jo lauman ennestään. Kaikki nuo vanhat oriit olivat nuoria samaan aikaan kuin Pave, ja ovat yhdessä riekkuneet pitkin Erkinheimojen laidunta.
Kun Pave lopulta pääsi laumaan, nahinointi ja välienselvittely oli ohi tosi nopeasti. Kun kävi selväksi Pavellekin, että Punasusi eli Nasu määrää tässä laumassa, ori siirtyi yhdessä veljensä Leijonaraidan kanssa syöpöttelemään samasta hitaan heinän automaatista. Seurailin tilannetta vielä kauan ensin aidalta ja sitten autoni ikkunasta, eikä laumaa sen suuremmin kiinnostanut uusi jäsen - tai siis vanhan jäsenen paluu.
Pave saa nyt jäädä pihattoon. Käyn yhä moikkaamassa sitä päivittäin, mutta luulen, ettei ori enää poistu pihatolta kuin maastolenkeille ja muille huviajeluille. Erkinheimoissa on aina kiire, koska hevoset kilpailevat, mutta tottakai aikaa jää myös vanhoille kavereille, jotka ovat jo kaikkensa antaneet.

311213
Komeasti loppui meidän Paven ura KRJ-Cupissa sijoituksiin kummassakin luokassa. Näitä isoja kisoja vartenhan meillä on nyt vielä treenattu oikein kunnolla, mutta nyt Paven liikuttelua vähennetään asteittain. Ura on ohi - kaikki on saavutettu. Pave pääsee lomalle pihattoon muutaman eläkeläisravurin ja -ratsun kanssa.
Kauan on ruusukkeita yhdessä hamuiltu, saavutettu ja kämmätty Paven kanssa. Vaikka vuosia on jo vierähtänyt useampi, muistan vielä, kun Paven tilausvarsana varasin jo ennen astutusta. Olin ihastunut sen velipoikaan, Leijonaraitaan, ja siksi halusin Paven. Vuotta myöhemmin myös Leijonaraita eksyi meidän talliimme... Veljeksistä tuli nopeasti bestikset, vaikka Pave on niin paljon nuorempi, ettei Leijonaraita ollut koskaan sitä nähnyt. Leijonaraitahan siirtyi pihatolle jo kauan sitten, mutta nytpä Pave pääsee pian mukaan laumaan. Totutus uuteen laumaan aloitetaan vasta viikon kuluttua. Katsotaan, miten se sujuu.

141010
Estevalmennus Mörkövaarassa
Pave asteli valmennukseen melko varman ja rauhallisen oloisena, josta kerkesin jo hieman säihkätämäänkin - saataisiinko tämä pieni hevonen vielä hyppäämään metrin rataesteitä? Pistin Oresaman nyt todellakin töihin, reipasta ravia eteen ja vaikka taaksekin, mikäli vain siltä tuntui. Ori lähti mukavasti eteenpäin, mutta tuntui hyytyvän jokaisen ravatun kierroksen jälkeen, joka ei ole estetunnille kovin hyvä juttu. Aloitimme kuitenkin ravissa ylittämään kavaletteja ja maapuomia, joista Pave saikin sitten hieman intoakin mukaan. Jalkoihin se ei tosin tahtonut keskittyä, varsinkin kavaleteilla kavio toisensa jälkeen tuntui kolahtavan puomiin, vaikka ylihän se olisi voinut suurella hypylläkin pelkän astumisen sijasta mennä. Toistimme samat puomit ja kavaletit vielä laukassa, kunnes siirryimme päivän päätehtävään, kentälle rakennetulle esteradalle. Esteitä valmennuksessa oli laidasta laitaan, pienistä suuriin, ja helposti lähestyttävistä tiukkiin mutkiin. Oresama sai tehdä työtä ylläpitääkseen Pavella laukkaa, mutta siitä huolimatta ori hyppäsi kumman hyvin helposti lähestyttävät esteet. Tiukat käännökset metrin esteeltä seuraavalle esteelle eivät olleet tämän ratsukon vahvinta alaa, sillä kieltojakin nähtiin. Tälläistä olisikin hyvä treenailla kotosallakin, sillä tiukat käännökset olivat Pavelle selvästi ei-niin-varma-juttu, ja hämmennys johti epävarmuuteen. Ratsastaja sai Paven onneksemme vielä ylittämään muutamat kielletyt esteet, joihin olikin hyvä lopettaa radan hyppääminen. Loppuverkassa menimme ravissa pieniä ristikoita, joissa Pave näytti vielä viimeiset taitonsa ryöstämällä välillä laukkaan ja hyppäämällä suurella ilmavaralla pienet, 50 sentin ristikot. Tätä ratsukkoa valmennellessa oli taas mielenkiinto päällä, koskaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan, kulkeeko se hevonen vai ei. Tällä kertaa nähtiin kuitenkin paljon hyvää yhteistyötä ja Pavestakin kuoriutui oikea estepeto.

121010
Kouluvalmennus Mörkövaarassa
Tämän ratsukon saapuessa valmennukseen taisi siinä vähän itsekutakin hymyilyttää, miten ihana näky olikaan! Valkoinen pikkusuokki löntysti lyhyin askelin kentän keskustaa kohden, ja selässä ratsastaja yritti jo tässä vaiheessa potkia ratsuaan liikkumaan reippaammin eteen. Mumisin itsekseni, että tästä tuleekin sitten haastava valmennus. Alkuverkassa menimme, tai ainakin yritimme, reippaalla käynnillä ja ravilla voltteja, sekä kaikenlaisia kiemurauria. Ratsastaja teki kaikkensa, jotta ratsunsa olisi kuunnellut tätä, mutta aika epätoivoiselta meno kuitenkin näytti. Jotta saatiin Pave viimeinkin nostamaan se ravi ja aloittamaan päivän oikeita tehtäviä, piti minun mennä kentän keskelle riehumaan - ja kyllähän se kannatti. Sitten ratsastajalta vain sateli raipan iskuja hevosen takamukseen, ja siinähän meillä reipas poni. Aloitimme ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymiset, joita suorastaan odotin innolla. Pave ravasi nyt eteenpäin ihan ok ja pysähdyksetkin onnistuivat paremmin kuin mikään. Peruutuksissa ratsastaja sai antaa vähän reippaammin apuja, jotta Pave suostui kuuntelemaan ja ymmärsi, että mitä tulee tehdä. Haastavin juttu oli lähteä siitä peruutuksesta suoraan raviin, sillä Pave tuntui aina vain lähtevän löntystävän eteen vaivalloisella käynnillä. Raippaa, pohkeita, raippaa, pohkeita, ja näin saatiin taas hevonen raviin. Toistimme tehtävän niin monta kertaa, että viimein suoritus olikin sitten täydellinen. Laukkatehtäviä odotin jo kauhulla, mutta yllättäen ori reipastuikin ja kulkikin ratsastajan ohjeiden mukaisesti, aivan kuin ei olisi koko tunnin aikana löntystellyt. Laukassa Oresama sai jopa antaa alkuun puolipidätteitä hevosen rauhoittamiseksi, kunnes annoin luvan alkaa tekemään reippaalla tahdilla voltteja, sekä pääty-ympyröitä. Kahdeksikon muotoinen ura myös tuli hyvin tutuksi jälkeenpäin, sillä itseltäni tahtoi jo ideat laukkaan loppua, ja jotain kun oli tehtävä. Loppuverkan Pave ja Oresama menivät täysin itsenäisesti, ainoana ehtona se, että ratsastaja piti ratsunsa reippaassa liikkeessä, eikä antanut sen laiskotella hetkeäkään.

010610-310710
Pave on Crimsonin, JG'n ja Zurückin yhdessä järjestämällä laitumella
Pave, Baka ja puokit, niin se tänä kesänä menee. Olin päästämässä Bakaa laitumelle, ja tallimestari Miro vapautti vieressäni Pavea, ja sinne jäivät villit vapaat urhomme taas kesäksi lomille. Puoliverilauma laukkasi käsittämättömän nopeasti, teki tuttavuutta keskenään. Pave ja ban-ei Baka vain katsoivat hölmistyneinä vierestä, viereisissä tarhoissa kun meillä asuvat. Kun sirommat hevoset olivat rauhoittuneet, kävivät jytkymme heti valtaamassa lauman johtajuuden. Näyttää siltä, että ban-ei Baka määrää tätä laumaa tällä kaudella, ja sen uskollisena aseenkantajana toimiikin sitten Pave.
Toivottavasti kausi menee hyvin. Tällä kertaa Pave jäi omalle laitumelle, koska viimeksi minulla oli sitä ihan liian ikävä. Päätin näin ihan tietoisesti. Muutama nuorempi hevonen lähti kauemmas, mutta kotipuoleen jäivät nämä varttuneemmat kaverit, joihin minulla on pidempi suhde. Niin kuin Pave...

200510
Kovana kundina Pave osaa jos jotakin. Ori on paitsi loistava ratsu, myös nopea ravuri. Uusin ennätys, 22,3kexx on hyvä, ja ihan vain viikkorutiinin vuoksi kimollani ajettiin tänään hiitti.
Päivä oli sen verran kuuma, että täysillä juokseminen ei voinut olla hauskaa orin mielestä. Silti se totteli tuttuun tapaansa mukisematta. Palatessamme hevosraukka aivan tippui hikeä, joten huuhtelin sitten koko pojun viileällä vedellä. Siitä Pave piti ja jaksoi olla rauhassa senkin ajan, kun käytin hikiviilaa ja leväytin loimen sen leveään selkään.
Kiitokseksi hyvästä hiitistä kaadoin ekstraporkkanoita Paven iltarehujen sekaan. Se kävi ruokansa kimppiin niin ahneesti, että mietin hetken, saiko se liian vähän tai liian harvoin ja suurissa erissä rehujaan. Päättelin orin lihasmassasta ja sopusuhtaisesta olemuksesta, että huolehdin turhaan ja Pave vain yksinkertaisesti on rohmu pikku porsas.

141109
Paven sivuille on nyt viimein tehty tämä remontti. Se kauhujen ulkoasu poistettiin tänään, ja tilalle saatiin aikaiseksi laittaa tämä sama, mikä on muuten koko tallilla. Nyt on kivempi sitten katsella.
Mutta tänään me olemme vääntäneet koulua kentällä. Viileyden vuoksi Pave oli kovin kankealla tuulella, eikä sitä olisi kiinnostanut ollenkaan ensialkuun. Pikkuhiljaa suuri orini lämpeni harjoittelulle ja alkoi puskea töitä - se venkoilija! Mutta niinpä vain saatiin treenit pidettyä hyvin.
Ongelmiakin oli, lähinnä minulla. Harkitsen nyt vakavasti valmentajan palkkaamista. On vaikea havaita itse omia virheitään, enkä minä halua olla haitaksi Paven terveydelle tai kehitykselle.

010610-310810
Pave on laitumella.
Laitumelle piti aluksi lähteä meiltä Pave tarhakavereineen, mutta monien syiden summa on se, että Pave lähtikin nyt yksin. Kavereina sillä on uusia tuttavuuksia kuitenkin, eli eipä poika joudu ypöyksin olemaan!
Tutustuminen meni melko helposti, Pave kun on nuori ja pehmeäluonteinen. Laumalle löytyi tasapainoinen johtaja heti. Oli upeaa katsella kuinka hopeinen Pave-suokkikin oikein nosti häntäänsä niin kuin täysiverinen ja laukkasi vapauteen. Olin itse oria päästämässä...
Kyllä Pavea tulee ikävä. Se on koko pitkän kauden vieraassa paikassa laitumella. En aio käydä katsomassa sitä kuin pari kertaa koko aikana, mutta laidunta vuokraava talli kyllä katsoo hevoseni perään. Vieroitusoireessa osataan kyllä hoitaa hevosia ilman että minä pyörin jaloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti