maanantai 22. huhtikuuta 2019

Fly High RR

Nimi:Fly High RR VH15-031-0986Omistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:TammaKasvattaja:OresamaYorca
Rotu:Suomalainen puoliverinenPainotus:Yleispainotus
Säkäkorkeus:171cmKoulutustaso:ko VaA, re 160cm, CIC4
Syntynyt:05.05.-13 (25v)Meriitit:YLA2ERJ-IIKRJ-IKERJ-I Silber Prize


Fly High RR menehtyi vanhuuteen 22.4.2019.




 

Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Hannan emän astutusta ajateltaessa mielessä oli tuleva varsa: kenttäori, komeampi kuin emänsä, mutta yhtä taitava. Sellaiselle kenttäorille valittiin isäksi Hannan isä, joka on komea ja kyvykäs. Ultrassa eläinlääkäri vahvisti, että varsa on ori, joten yllätys oli suuri, kun maailmaan syntyikin Hanna; silkkiturpainen tammavarsa, josta kasvoi sisukas ja itsenäinen nainen. Hanna muistuttaa luonteeltaan paljon emäänsä.
Tämä tamma ei ole kuhertelija tai ripsien räpsyttelijä, mutta ei myöskään häirikkö tai ihmissyöjäkään. Se on asiantunteva hevonen, joka turhautuu lässyttävän hoitajan kanssa ja ryhtyy polkemaan jalkaa ja vispaamaan häntäänsä. Reipasotteista hoitajaa, jonka otteissa kokemus näkyy ja tuntuu, osaa Hanna arvostaa. Sellaisen hoitajan ripeässä ja voimakkaassa harjauksessa jaksaa tamma seistä. Se antaa myös satuloida itsensä, jos hoitaja satuloi, eikä meinaa. Epävarmat hiirihoitajansa Hanna säikyttelee pois kuopimalla lattiaa ja näyttämällä hampaitaan kuin mikäkin susi.
Hannan suu ei ole terästä, joten sen ei myöskään tarvitse kestää teräskouria. Moni ymmärtää, että Hannan kanssa tulee ratsastaa ronskisti, kun Yorcan väki ohjeistaa, että napakasti, mutta se on eri asia. Ei Hannaakaan saa repiä suusta, silloin se pukittelee ja riehuu, eikä varmasti mene kunnolla. Hyvä ratsastaja osaa olla ryhdikäs, hillitty ja reipasotteinen olematta väkivaltainen tai jäykkä, ja hyville ratsastajille Hanna on hyvä ratsu. Se menee koulua nätisti ja sillä on kivat liikkeet, mutta ei se ratsastamatta liiku!
Hanna myös hyppää. Se ei ole niitä itsestään liikkuvia, huonosti koulutettuja unelmahevosia, joiden satulassa voi vain lepäillä. Ratsastusta tamma vaatii, mutta kun kuski ottaa asiakseen ohjata oikein, ei Hanna laiskottele eikä tee virheitä. Se on kuuliainen, ryhdikäs ja reipas hyppääjä.
Kisoissa Hanna on kuin kotonaan, mikä ei ole ihme. Onhan se nuoresta asti nähnyt kisapaikkoja monen eri ratsastajan kanssa. Ei se jännitä sen kummemmin vierasta este- kuin koulurataakaan, ja kenttäkisojen maastokokeiden vieraat maastoreitit ovat Hannan mielestä tosi mielenkiintoisia pelottavan sijaan.


Red Alert
fwb, 171cm
YLA2ERJ-I,
KRJ-IIIKERJ-III
Sneaky Storm
fwb, 166cm, evm
Stormy Sniper
fwb, 168cm, evm
Freedom
fwb, 164cm, evm
Arctic Angel
fwb, 173cm, evm
Hollywood Howler
fwb, 175cm evm
Crazy Shark Lady
fwb, 172cm, evm
Sleep Deep G
dwb, 171cm
YLA2ERJ-IIIKRJ-IIIKERJ-II
Sleepy
dwb, 169cm, evm
Ruleless Ruler
dwb, 168cm, evm
Can't Sleep
dwb, 168cm, evm
Shocking Deep Eyes
dwb, 170cm, evm
Deep Breath
dwb, 171cm, evm
Chocolat Eyes
dwb, 167cm, evm
Red Alert on Leevi Koskiniemen kasvattama ori, joka pelastettiin huonoista oloista Yorcaan vuonna 2010. Sen kuntoutuksessa meni kauan, mutta vuonna 2012 ori aloitti kilpailemisen esteratsastuskisoissa. Sen ei annettu hypätä koko urallaan yli 120-senttisiä esteitä ratana, vaikka sillä olisi ollut kykyjä suuremmillekin radoille. Pienet esteet olivat varotoimi: Red Alert sai huonoissa oloissa pysyvän selkävamman, jota varottiin, ettei se päättäisi orin elämää. Hyvärakenteisena ja selkeästi ammattihyppääjänä Allusta tuli Yorcan siitosori vuonna 2015 kun se lopetti kilpailemisen esteratsastuskisoissa. Allu on 171cm korkea kiltti ruunikko.
Sneaky Storm oli uljaan näköinen 166cm korkea punarautias suomenpuoliveriori. Sen kasvattaja suunnitteli jättävänsä Stormin kotiin siitosoriksi, ja ehti astuttaakin sillä jo monia tammoja sen ollessa vasta nuori hevonen. Varsoista tuli punertavia niin kuin isästään, mutta suurin osa oli luonteeltaankin haastavia tapauksia, niin kuin isänsä. Storm ei siis ollut paras mahdollinen periyttäjä, joten kasvattaja ruunasi ja möi hevosen. Ruunana Storm löysi rakastavan kodin, jossa se koulutettiin kunnolla ratsuksi. Se oli vieläkin hyvin nuori, vasta kuusivuotias. Ori oli kahdeksan, kun sen esteratsun taipumukset huomattiin ja se alkoi kilpailla 150-senttisillä rataesteillä menestyen hienosti. Silloin tällöin Storm kilpaili myös kenttäratsastuksessa.
168cm korkea Stormy Sniper oli kaunis ori, joka periytti kymmenelle varsalleenkin hyvän rakenteensa ja punaruunikon värinsä. Isänsä komeaa läsiä ja pitkiä sukkia ei yksikään varsa saanut. Sniper toimi lähinnä siitosorina hyvän sukunsa ja näyttelymenestyksen turvin. Vaikka se ei kilpaillut, sen ympärillä huhuiltiin, että sillä olisi esteratsun kykyjä. Juoru saattoi olla tosi, koska kaikki Sniperin varsat kasvoivat lopulta kilparatsuiksi.
Freedom jäi varsana orvoksi ja pitikin omistajaansa Katariina Puhakkaa emänään. Varsana se kärsi jonkinlaisesta eroahdistuksesta, mutta kasvoikin onneksi terveeksi aikuiseksi. Tammasta tuli 164cm korkea aavistuksen hontelo rautias harrasteratsu. Puhakka piti hevosensa itsellään koko sen elämän ajan ja kilpaili sillä 120-senttisiä rataesteitä ja vaB-tasoisia koululuokkia harvakseltaan. Tamma menestyi kohtalaisesti. Ilmeisesti Puhakan henkilökohtaisen kiinnostuksen takia Freedom päätettiin astuttaa kerran mahdollisimman hyvällä ja hienorakenteisella orilla, ja se saikin terveen orivarsan, Sneaky Stormin.
Sneaky Stormin tammoiksi valittiin mahdollisimman kilttejä otuksia, ja yksi morsiamista oli Arctic Angel, 173-senttinen vaalea ruunikko yleisratsu. Se kilpaili nuorena kenttää, esteitä ja koulua aktiivisesti, ja menestyikin melko hyvin. Luonteeltaan tamma oli upea, mutta rakenteessa oli pieniä puutteita. Kyvykästä kilttiä tammaa kuitenkin kannatti käyttää jalostukseen: kaikilla sen kuudella varsalla oli isiensä rakenne ja emänsä kapasiteetti.
Hollywood Howler oli 173cm korkea ruunikko ori. Siitä ei ole säästynyt juurikaan muita tietoja. Jäljellä olevien kilpailukalenterien pätkien perusteella voidaan arvata, että Howler oli hyvä kilparatsu kenttäratsastuksessa ja kilpailikin melko aktiivisesti ainakin kaksi kautta. Howlerilla on tiettävästi ainakin kaksi varsaa.
Crazy Shark Lady on syy, miksi Red Alert haluttiin välttämättä Yorcaan. Se on emännän hevosidoli: 172cm korkea hopeanmusta tamma, joka vain on niin uskomattoman kaunis, ettei sen odottaisi olevan vielä taitavakin. Vaan Ladypä on taitava. Se taitaa koulukiemurat GP-tasolle asti ja hyppääkin 140cm, vaikka ei paljoa esteillä ole kilpaillutkaan. Lady on myös poseerannut monien hevoslehtien, rehupurkkien ja rasvapurnukoiden kylkeen liimatuissa kuvissakin, se kun vain on niin upean näköinen eläin!
Sleep Deep G on Timo Hollolan vuonna 2009 kasvattama kovan tason kilpatamma. Se taipuu mainiosti niin kouluun kuin esteradoillekin, vaikka onkin luonteeltaan melkoinen epeli. Kilpailuissa tamma on menestynyt upeasti aina pikkukisoista suurempiin tapahtumiin. Sen mahtavin yksittäinen kisasaavutus on kakkossija Moscow Sim-Star Cupissa. Denkasta tuli siitostamma, kun se lopetti kilpailunsa. Tämä 171cm korkea tumma tanskanpuoliverinen on mahtava lisä minkä tahansa puoliverisen sukutaulussa!
Sleepy kovin erottumaton kilpahevosten massasta. Ori on melko kaunis ruunikko 169cm korkea ja loistava hyppääjä. Se ylittää vaivatta 120cm korkeita esteratoja, mutta ei ole yliluonnollisen hyvä tai kilpahevosista parhain. Se menestyy Tanskassa mainiosti ja onkin kuuluisa lähellä kotitalliaan, mutta siihen se sitten jääkin. Luonteellaan tämä herrasmies vasta hurmaakin, on nimittäin niin kiltti ettei oriksi uskoisi millään. Sleepy jatkaa uraansa Tanskassa vielä toistaiseksi.
Sleepyn isäori, Ruleless Ruder oli samanlainen keskitason kilpailija kuin Sleepy, yksi orin kolmesta varsasta. Huipputulosten sijaan Ruder saavutti mainetta ja kunniaa toista kautta; näyttelyissä. Moninkertaisesti palkittu 168cm korkea mustanruunikko Ruder viettää eläkepäiviään Tanskan maaseudulla.
Can't Sleep eli elämänsä kaupungin kupeessa, nähden vain yhdeksät estekilpailut tasolla 140cm. Tamma voitti niistä seitsemät ja oli kolmas kaksissa. Kilpaura jäi lyhyeksi, koska Sleep astutettiin pian menestyksen vuoksi. Myöhemmistäkin varsoista jokainen osasi hypätä, kukin eritasoisesti, mutta kaikki samalla erikoisella tyylillään kuin emänsä. Sleep ei enää koskaan palannut kilpailemaan. Tamma oli 168cm korkea punarautias.
Sleep Deep G:n emä, Shocking Deep Eyes on yleispainotteinen 171cm korkea vaalea rautias tanskalaiskaunotar. Se on voimakas ja sisukas ratsu, mutta niin tasainen luonteeltaan että kukaan ei voi vastustaa sitä. Tamman omistaja on vasta seitsemäntoistavuotias poika, joka kilpailee ratsullaan satunnaisesti. Kilpailukalenterissa ei näy yksiäkään kovin isoja kisoja, mutta pikkukisoissa menestys on sitäkin huimempaa.
Deep Breath, eli kotoisasti vain Dean, on median suosikkihevonen. Ori saa oman otsikkonsa valtakunnallisista sanomalehdistä kuukausittain, paikallisista ainakin viikoittain. Syynä on Deanin hämmästyttävän hyvä kisamenestys. Ori kulkee välillä voittaen, välillä häviten, mutta yleisesti katsoen kisakalenterissa on enemmän sijoituksia kuin mitään muita sioja. Tämä taitava ratsu on 171cm korkea raudikko.
Chocolate Eyesilla tosiaan oli tavattoman isot ja pehmeäkatseiset silmät, joilla se hurmasi itselleen orit ja ihmiset. Tammalla kilpailtiin säästeliäästi estekisoissa. Se menestyi hienosti ja vanhempana sai neljä varsaa. Rauhallisen kilpailemisen ansiosta tämä 167cm korkea ruunikko tamma pysyi terveenä ja kuoli vanhuuteen rauhallisesti vasta 32-vuotiaana.


Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.
PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
20.05.-13ZurückERJ/160cm3/38
22.05.-13ZurückERJ/160cm3/38
23.05.-13ZurückERJ/160cm4/38
26.06.-13ZurückERJ/160cm3/47
27.06.-13ZurückERJ/160cm1/47
28.06.-13ZurückERJ/160cm3/47
26.11.-13ZurückERJ/160cm5/50
27.11.-13Jadessa WBsERJ/160cm4/32
30.11.-13ZurückERJ/160cm7/50
04.12.-13ZurückERJ/160cm1/5
07.12.-13ZurückERJ/160cm2/5
07.12.-13ZurückERJ/160cm1/5
19.12.-13ZurückERJ/160cm3/33
26.12.-13Sonic WBsERJ/150cm6/100
29.12.-13Sonic WBsERJ/150cm9/100
07.01.-14Sonic WBsERJ/160cm1/100
05.01.-14Reve de HausseaERJ/160cm6/50
28.02.-14ZurückERJ/160cm1/5
21.03.-14Reve de HausseaERJ/160cm4/30
22.03.-14Reve de HausseaERJ/160cm4/30
25.03.-14Reve de HausseaERJ/160cm5/30
01.10.-14ErkinheimotERJ/160cm6/50
05.10.-14ZurückERJ/160cm5/30
06.10.-14ZurückERJ/160cm4/30
09.10.-14ZurückERJ/160cm2/5
10.10.-14ZurückERJ/160cm2/5
11.10.-14ZurückERJ/160cm2/5
08.11.-14ErkinheimotERJ/160cm5/30
09.11.-14ErkinheimotERJ/160cm2/30
10.11.-14ErkinheimotERJ/160cm1/30
11.11.-14ErkinheimotERJ/160cm5/30
16.02.-15ZurückERJ/160cm1/8
17.02.-15PiikujaERJ/160cm1/30
17.02.-15Brentwood WBsERJ/160cm6/40
18.02.-15ZurückERJ/160cm2/8
20.02.-15ZurückERJ/160cm1/8
20.02.-15Brentwood WBsERJ/160cm1/40
20.02.-15Brentwood WBsERJ/160cm3/40
01.03.-15Blue FinlandersERJ/160cm4/30
02.03.-15HaloERJ/160cm1/30
03.03.-15Blue FinlandersERJ/160cm4/30
05.03.-15ShadowERJ/160cm2/40
06.03.-15ShadowERJ/160cm3/40
06.03.-15HaloERJ/160cm5/30
07.03.-15HaloERJ/160cm4/30
30.03.-15Barricade WBsERJ/150cm5/40
01.04.-15Barricade WBsERJ/150cm1/40
29.04.-15Yorca WBsKRJ/VaA3/25
30.04.-15FiktioKRJ/VaAKRJ-Cup13/136
21.06.-16ZurückKRJ/VaA3/20
22.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/20
22.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA3/20
23.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/20
24.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA3/20
26.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA4/20
26.06.-16ErkinheimotKRJ/VaA3/20
26.06.-16ZurückKRJ/VaA1/20
27.06.-16ZurückKRJ/VaA1/20
29.06.-16ZurückKRJ/VaA3/20
29.06.-16ZurückKRJ/VaA1/20
21.07.-16Yorca WBsKRJ/VaA1/23
23.07.-16ErkinheimotKRJ/VaA1/23
24.07.-16Yorca WBsKRJ/VaA3/23
25.07.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/23
26.07.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/23
26.07.-16ZurückKRJ/VaA1/23
28.07.-16ZurückKRJ/VaA1/23
28.07.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/23
30.07.-16ErkinheimotKRJ/VaA3/23
30.07.-16ZurückKRJ/VaA3/23
03.08.-16ErkinheimotKRJ/VaA2/20
04.08.-16ErkinheimotKRJ/VaA3/20
07.08.-16ErkinheimotKRJ/VaA3/20
13.08.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/22
15.08.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/22
15.08.-16ErkinheimotKRJ/VaA2/20
16.08.-16HuvituttiKRJ/VaB2/50
18.08.-16Yorca WBsKRJ/VaA1/22
20.08.-16Yorca WBsKRJ/VaA3/22
21.08.-16Yorca WBsKRJ/VaA4/22
22.08.-16Yorca WBsKRJ/VaA4/22
22.08.-16HuvituttiKRJ/VaB1/50
25.08.-16Hortensia4KRJ/VaA1/30
26.08.-16Yorca WBsKRJ/VaA1/22
27.08.-16HuvituttiKRJ/VaB5/50
30.08.-16HortensiaKRJ/VaA2/30
11.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/5
13.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/5
14.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/5
16.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/5
21.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/11
23.11.-16ZurückKERJ/CIC42/21
28.11.-16ZurückKERJ/CIC44/21
28.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC43/11
01.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/14
06.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/14
08.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/14
09.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/14
10.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/14
16.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/14
05.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
08.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC43/22
08.03.-17PritonKERJ/CIC45/34
10.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
18.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC44/22
20.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/22
26.03.-17BrotherhoodKERJ/CIC44/32
26.03.-17EsquireKERJ/CIC43/31
27.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC43/22
28.03.-17BrotherhoodKERJ/CIC42/32
17.04.-17StratocasterKERJ/CIC41/14
01.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/17
04.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC43/17
09.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/17
11.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/17
14.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC44/17
15.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC44/17
15.05.-17KettulaKERJ/CIC41/30
17.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/17
18.05.-17VinkavuoKERJ/CIC42/30
19.05.-17VinkavuoKERJ/CIC41/30
20.05.-17ZurückKERJ/CIC41/26
22.05.-17ZurückKERJ/CIC41/26
22.05.-17KettulaKERJ/CIC43/30
25.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/17
29.05.-17ZurückKERJ/CIC44/26
02.06.-17KK ChermiaKERJ/CIC42/8
04.06.-17KK ChermiaKERJ/CIC41/10

Joulukuu 2017
Aika rientää. Taas sen huomasin, kun kävelytin Hannan aamulla hakaan. Sillä on ilmeisesti reumaa tai muuta niveloiretta, koska lämpötilanvaihtelut saavat sen tosi kankeaksi. Nytkin, kun sää on muuttunut pikkupakkasesta nollakeliin yön aikana, oli Hanna tosi kankea, ja olin hirveän huolissani. Olin jo kutsumaisillani eläinlääkärin, vaikka onkin sunnuntaipäivä, jotta hän piikittäisi kortisonia ainakin Hannan polviin, ja ehkä muuallekin. Maltoin kuitenkin mieleni, kun havahduin ajan kuluun.
Hanna on 24-vuotias. Sen niveloireet alkoivat sen ollessa kuudentoista, eli tätä menoa on jatkunut jo kahdeksan vuotta. 24-vuotiaalla hevosella saa jo ollakin vähän kremppaa. Jos Hanna olisi kivuissaan, kutsuisin toki eläinlääkärin, mutta tänään, kun se on vain kankea, en kutsukaan. Vein tammani siis vain tarhaan ja menin itse takaisin sisään juomaan kahvia ja lueskelemaan aikani kuluksi vähän Yorcan tallipäiväkirjaa.
Kirjoittelin Hannasta viimeksi kauan sitten, sen ollessa 15 (helmikuussa 2017). Se oli jo silloin eläkkeellä kisoista, ja kun se ei enää eläkkeellä saavuta mitään meriittejä, ei sitä tule mainittua Yorcan päiväkirjassa niin usein enää. Voisinhan minä Hannastakin kirjoittaa, jos olisi loputtomasti aikaa, sillä ei Hanna mikään kuollut ole! Silloin kun sillä on hyviä päiviä, teemme vielä vaikka mitä. Esimerkiksi kaksi viikkoa sitten, kun nollakeli jatkui neljä päivää putkeen, Hanna oli vetreä kuin varsa. Silloin kävimme hyppäämässä pari matalaa estettäkin maneesissa, ja tamma oli revetä riemusta. Siitä olisi saanut vauhdikkaan päiväkirjamerkinnän, jos olisi ollut aikaa.

Lokakuu 2017
Hannan varsa on vieroitettu. Ai mikä varsa, te mietitte, ja selaatte huolestuneena sen tietoja, vai mitä? Onko jokin mennyt ohitse? Ei hätää, ei ole! Puhun Carmenista, Hannan aikuisesta tyttärestä, jota ei varsinaisesti olla koskaan pidetty Hannasta erillään. Carmen ja Hanna ovat tarhailleet yhdessä varsan syntymästä saakka. Välillä on jompi kumpi lähtenyt sellaiselle kisareissulle, minne toinen ei ole tullut, mutta muut ajat ne ovat olleet samassa paikassa päivin ja öin. Tottakai Hanna on itse vierottanut varsansa nisästä ihan ajallaan, noin sata vuotta sitten. Ei melkein viisivuotias Carmen ole enää maitoa juova kummajainen.
Vieroitus, tai siis erilleen muuttaminen tapahtui juuri nyt, koska sain Carmenin myytyä. Se pääsi Valeraan asumaan. Hanna ei ole varsaansa sen kummemmin kaivannut, koska onhan sillä edelleen muut talli- ja tarhakaverinsa, joiden kanssa se ja Carmen ovat aina olleet. Carmeninkin kuulumisia on tullut, ja tamma on kuulemma ottanut muuton ihan rennosti.

Helmikuu 2017
Nyt kun Hanna ei kilpaile enää, alkaa kärsivällisyyteni olemaan loppu sen kanssa. Minun ei tule enää ratsastettua sitä kunnolla. Yleensä menemme maastoon, enkä ilmeisesti vaadi siltä liikaa. Sille jää liikaa aikaa ja aivokapasiteettia keksiä metkuja. Tässä kuussa se on esimerkiksi tullut kahdesti aitojen läpi, räplännyt karsinansa lukituksen täysin rikki, hajottanut kolme vesiastiaa ja uhitellut minulle useammin kuin kerran viikossa. Jos hevoseni olisi ori, ruunaisin sen ja lähettäisin muihin hommiin. Se on kuitenkin tamma, joten sitä ei voi leikata, ja vieläpä jalostuksessa sen verran arvokas, etten viitsi sitä muuallekaan antaa. Alan kuitenkin olla niin lopussa, että Hannan taival Yorcassa saattaa päättyä vuoden sisällä. Ajattelin astuttaa sen vielä kerran, niin että Carmencitalle saadaan sisko tai veli kasvamaan Yorcaan, ja varsomisen jälkeen Hanna voisi lähteä pois. Etsisin sille osaavan omistajan, jolla olisi aikaa keksiä sille tekemistä ja vaatia siltä paljon ratsastuksessa.

Syyskuu 2016
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään harjoiteltiin simppeleitä asioita Oresaman ja Hannan kanssa. Lämmittelyn jälkeen pyysin Oresamaa ratsastamaan pääty-ympyrää harjoitusravissa ensin toiseen ja sitten toiseen suuntaan. Hioimme samalla kertaa sekä ratsastajan istuntaa että hevosen taipumista. Molemmat olivat valmiiksi jo hyviä, mutta mielestäni on aina varaa parantaa! Hannan taivuttamisessa oikeaa puolta pitäisi vähän jumpata, jotta tamma taipuisi vasemmallekin yhtä hyvin kuin oikealle. Jos venyttely ja liikunta ei auta, kannattaa harkita hevoshierojan tilaamista.
Pääty-ympyrän ja taivutusten jälkeen laitoin ratsukon harjoittelemaan asettamista molempiin suuntiin. Taas oikeallepäin kääntyminen sujui Hannalta paremmin kuin vasemmalle asettuminen sekä käynnissä että ravissa.
Kehuja voisin antaa Oresaman kevyestä ohjasotteesta ja Hannan kauniista ja vaivattoman näköisestä liikkumisesta.

Syyskuu 2015
Hannalle syntyi varsa, ja pienokaiselle annettiin heti nimeksi Carmencita, eli Carmen. Vaikka meidän Hanna osaa olla varsinainen sisupussi välillä, on se yllätyksekseni osoittautunut melko äidilliseksi tapaukseksi. Se suojelee ja hoitaa Carmenia hellästi, mutta ei kuitenkaan estä ihmisten pääsyä varsaansa katsomaan. Carmenista tuntuu kasvavan Hannan hoidossa tervepäinen ja fiksu tamma, vaikka Hanna onkin välillä varsinainen kakkapylly. Eipä ole vauva emänsä luonnetta perinyt, tai ainakaan käytöstapoja!
En vielä osaa sanoa Hannan suunnitelmista varsan vieroituksen jälkeen. Tällä hetkellä kaikki tamman aika kuluu vauvanhoidossa, mutta pienen lähdettyä Hannalle pitäisi taas keksiä uutta tekemistä. Ehkä sen kanssa pitää alata kisaamaan koulua ja esteitä ihan oikeissa, suurissa kisoissa...

Toukokuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Hanna oli kovasti innoissaan valmennuksessa, eikä olisi malttanut oikein keskittyä. Oresama joutui tekemään sen kanssa paljon pelkkiä pysäytysharjoituksia, jotta se alkoi pikkuhiljaa asettua ja hakeutua peräänantoon. Kun hevonen ravasi kauniisti muodossa, ryhdyttiin taivutusharjoituksiin.
Avotaivutuksissa Hanna meni alusta asti nätisti ja kiertyi ratsastajan pohkeen ympärille notkeasti kuin serpentiini. Sulkutaivutuksissa oli enemmän hommaa, ja Oresama joutuikin tekemään kunnolla töitä jotta pohjeavut menivät täydellisesti läpi. Hetken tahtojen taistoa kesti, mutta sitten Hanna suostui töihin.
Lopuksi tehtiin vielä laukkaympyröitä. Niiden kanssa minulla oli aluksi sanomista siitä, miten Oresama asetti Hannaa. Muutamien yritysten jälkeen laukkaympyrät olivat täydellisiä molempiin suuntiin.

Huhtikuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tässä valmennuksessa Oresaman tuli ratsastaa Hannalla käynnissä kaviouraa ja tehdä jokaisen sivun keskelle täydellinen voltti. Voltilla ratsastajan tuli asettaa ratsu kauniisti. Harjoitus sujui muuten hyvin, mutta pikkuhiljaa Hanna alkoi tylsistymään ja hidastelemaan. Kun vaihdoimme pitkien sivujen voltit ravisiirtymiksi, hevonen piristyi saman tien ja kunnollinen työskentely pääsi jatkumaan.
Loppuvalmennuksesta Oresaman piti ratsastaa sama rata Hannalla kauniissa laukassa. Hannahan ei olisi tästä välittänyt, vaan yritti vain kaahata. Lopulta se kuitenkin suostui tekemään oikeita töitä. Volttien pyöreydessä oli hieman sanomista aluksi, mutta kun Hannan vauhti saatiin maltillisemmaksi, voltitkin pyöristyivät kuin itsestään.

Maaliskuu 2015
Hanna oli yötä ulkona, kun se pentele ei antanut illalla millään kiinni. Ajattelin, että olkoot siellä yhden yön kylmässä pelkillä heinillä, niin eiköhän se aamulla tule nöyrästi sisälle. Niin tulikin. Kun hain sitä, se odotteli surkeana portilla. Kehuin sitä mennessäni, ja kun rapsutin sen otsaa, huomasin...
...letin? Palmikon! Maassa oli hieman illalla satanutta lunta, ja Hannalla maastoon lähtiessäni löysin lumesta etsimäni jäljet: pienet kengänpohjan kuviot, jotka johtivat naapuritalosta Hannan haan ääreen, pyörivät hetken aidan sivustalla ja palaavat kotiin. Ei hyvä. Hanna ei ole letitettävä poni. Se olisi voinut vaikka purra.
Ratsastin Hannan kera naapuriin ja soitin ovikelloa. Pitelin hevosta löysästi suitsista portailta. Naapurin rouva avasi oven. Sanoin olevani naapurista ja kysyin, voisinkohan puhua rouvan ja hänen tyttärensä Millan kanssa, ja rouva huusi tyttärensä ovelle.
Esittelin Hannan, joka oikein näytti surkeimmat piirteensä luimistelemalla rumasti. Kun tyttö olisi halunnut silittää Hannaa, pääsin asiaan: Hannaa ei saa silittää. Sanoin, että tiedän, että Milla on käynyt Hannan haassa, ja se olisi voinut päättyä huonosti. Yritin olla ystävällinen ja sanoin, että jos Milla haluaisi taputella heppoja, hän voisi tulla juttelemaan minulle, niin hän voisi vaikka halutessaan harjailla jotain kiltimpää heppaa. Milla ei tuntunut pahastuvan, kun sanoin, että oli väärin mennä Hannan hakaan.
Kun tein lähtöä, naapurin rouva kysyi, opettaisinko hänen Millansa ratsastamaan. Hannan pukitettua komeasti sanoin nauraen, että valitettavasti minulla ei ole ratsastuskoulua eikä ratsastuskoulun poneja. Milla voisi tulla joskus äitinsä kanssa käymään, mutta en ole opettaja, eikä Hanna kiltti poni, niin kuin rouva varmasti näki.
Jatkoimme Hannan kanssa suunnittelemallemme maastolenkille, mutta menimme eri reittiä kuin tavallisesti: tavanomaisella reitillämme näytti olevan kaksi polkupyörää nojaamassa toisiaan ja yleensä kovin rohkea Hanna päätti juuri tänään pelätä niitä.

Toukokuu 2013
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Valmennan usein Yorcan tuttuja hevosia, mutta tänään oli työkeikalla minua vastassa ihan uusi hevostuttavuus, vasta Yorcaan ostettu puoliveritamma Hanna, ikää neljä vuotta. Tamman kanssa olisi tarkoitus kuulemma joskus kilpailla ihan isoja esteitä, mutta näin vauvana se vasta opetteli ratsuntyön alkeita. Sitä ei siis patisteltu saman tien 160-senttisten esteitten yli, vaan rakensin ihan pieniä, melkein maahan haudattuja ristikoita sille ja Oresamalle.
Hannan hyppytyylissä on potentiaalia, mutta tamma on vielä ihan raaka. Tulevaisuudessa Oresaman kannattaa ratsastaa sitä paljon napakammin ja ryhdikkäämmin. Vielä ei kuitenkaan ollut sellaisen aika tässä valmennuksessa, eikä varmaan vielä seuraavassakaan. Nyt on tärkeintä saada nuoren tamman päähän rakennettua varma käsitys siitä, että esteiden hyppääminen on sen mielestä maailman parasta puuha! Ainakin tässä valmennuksessa tähän tavoitteeseen päästiin, ja tamma hyppäsi omalla kehittymättömällä tyylillään riemuissaan.

PäivämääräSukupuoliVarsaIsäOmistaja
01.09.-15TammaCarmencita RRHey-Ho Jack RROresama/Yorca
06.04.-17TammaGeisha Gaze RRSuper Sumo Slap RROresama/Yorca

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti