keskiviikko 25. helmikuuta 2015

ML Embry ox

Nimi:ML Embry ox Omistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:Ori Kasvattaja:nica, Mêl Seren
Rotu:Arabialainen täysiverinen Painotus:Lännenratsastus
Säkäkorkeus:152cm Meriitit:Ei vielä
Syntynyt:25.07.-10 (kuollessaan 31v)


Embry nukkui pois aamuyöllä omassa karsinassaan 25.02.2015. Ori elää ikuisesti Brisesin väen rakastavissa muistoissa.

Kuvagalleria


Kuvat piirsi nica

Luonteesta



Embry on tilan kiistaton kuningas.
Hieman yli sataviisikymmentä senttiä puhdasta, valkoista kauneutta ja loistoa sattuu silmiin, jos katsoo liian kauan. Embry näyttää hevoseksi muuttuneelta enkeliltä, kun sen kaunista olemusta katselee, mutta vaikutelma muuttuu, kun ori kääntyy kohtaamaan itseään katselevan ihmisen. Se tulee kiinnostuneena lähemmäs, katselee ja kiertelee, mutta sen silmistä näkyy, ettei sillä ole vähäisintäkään aikomusta toimia ihmisen kuormajuhtana. Isänsä Heaven's Amorin kiivaan katseen ja osittain myöskin luonteen perinyt ML Embry on todellinen yhden miehen hevonen, ja omistaja tietää kyllä olevansa etuoikeutettu saadessaan olla se yksi mies.
Embry ei kiukuttele hoitajalleen kuin uhmaikäinen varsa tai käytöshäiriöistä kärsivä, häiriintynyt hirviö. Se seisoo paikalla arvokkaana ja hyvin etäisenä, mutta ei käy kenenkään kimppuun. Jos hoitaja kuitenkin tekee anteeksiantamattoman virheen, kuten esimerkiksi harjaa vastakarvaan, Embry antaa takakavioidensa viuhua. Paha tapa, potkiminen, on tiedetty alusta asti, joten onnettomuuksia ei ole käynyt, mutta satunnaisesti tallirakennuksen seinät ovat saaneet kavionkuvia metrin korkeudelle saakka. Jos ei mitään epämiellyttävää satu, ori kyllä pysyy paikallaan ja ihmiset voivat parveilla ihailemassa sitä aivan huoletta. Embryllä ei ole edes erityisiä huonoja päiviä, jolloin se nostaisi meteliä pikkuasioista, vaan se on aina suunnilleen samanlainen hoidettava.
Satuloidessaan tätä kaunista eläintä hmiset yleensä käsittelevät sitä kuin se olisi haurasta lasia. Tämä vaistomainen toimintatyyli on hyväksi. Ori arvostaa suuresti saamaansa erityiskohtelua ja käyttäytyy itsekin moitteetta. Hoitaja voi huoletta kyykistyä laittamaan jalkasuojia tai pinteleitä, ja hevonen poimii kuolaimetkin oma-aloitteisesti ihmisen kämmeneltä suitsia laitettaessa. Joku on joskus kohdellut Embryä hieman kovakouraisesti, ja vaikka se ei siitä sen kummemmin hurjistunutkaan, otti se levottomia sivuaskelia, luimi ja nosteli päätään villin näköisesti. Koskaan poika ei silti ole aiheuttanut varsinaisia ongelmia.

Erilainen yhden miehen hevonen.
On käynyt niin onnellisesti tai hassusti, että omistajan lisäksi Embryllä on koskaan ratsastanut vain sen kasvattaja ja hevoskohtainen valmentaja. Ori on juuri niitä hevosia, jotka säikähtävät vierasta ratsastustyyliä niin, että menevät lukkoon, mutta tuttuun tapaan toimivat, hevosen omat ihmiset saavat seistä sen selässä vaikka käsillään. Koska kukaan ulkopuolinen ei ole koskaan käynyt Embryn selässä, sen luonnekuvaus ratsastettaessa ei ole kattava, mutta kerrottakoon kuitenkin yleisasiat tuttujen ihmisten suppeasta näkökulmasta.
Lämmittelyssä ori on jotenkin jähmeä ja jäykkä. Pojasta näkee, että se tahtoisi kyllä aloittaa treenit, mutta jostain syystä ei uskalla käydä käsiksi tehtäviin kaikella tarmollaan. Aivan tavallinen, rauhallinen ravailu kuitenkin rentouttaa hevosen nopeasti, joten ongelmaa ei tästä ole kehittynyt.
Varsinaisesti Embryllä ei koskaan treenata kuten esimerkiksi kouluratsulla. Sen lännenratsastusuraan kuuluu niin paljon erilaisia, pieniä asioita, että kuntoa pidetään yllä pitkillä hölkkälenkeillä ja kentällä harjoitteleminen keskittyy tottelevaisuuteen ja hassutteluun. Kunnon rentojen länkkäreiden tapaan tämäkin ori tottelee omia ratsastajiaan todella mielellään ja on muutenkin kovin vastaanottavainen ja avoin uuden opettelussa. Se väistää kaulaa koskettavaa ohjaa ja varsinkin hitaassa vauhdissa tottelee painoapuja melkeinpä sokeasti. Kun vauhti kasvaa, pohjeapujenkin on voimistuttava, koska Embry tulkitsee pienet, lähes olemattomat painoavut kovassa vauhdissa ratsastajan pieniksi horjahduksiksi.
Silloin harvoin kun kouluratsun asioita treenataan, on Embry aina hyvällä tuulella ja tahtoo yrittää. Se ei oikein viitsisi mennä esimerkiksi pohkeenväistöä, vaan pyrkii laiskottelemaan vääntäytymällä raviin, mutta esimerkiksi kiemuraura, voltit ja muut käännökset ovat sen mielestä etäisesti hauskaa puuhaa. Orin omat ratsastajat ovat hyviä joka ikinen, joten ei tiedetä, miten poika käyttäytyisi jännittävän, jäykän tai kovakouraisen ihmisen ratsuna.
Tämä ori ei juurikaan hyppäämisestä perusta, ja sen rataeste-ennätyskin on seitsämänkymmentä senttimetriä. Kotona Embry hyppii silloin tällöin suuria esteitä, mutta yleensä noin 40-senttisiä, koska sen motivaatio ei oikein riitä raskaampaan harjoitteluun. Poika hyppää kyllä sirosti ja korvat hörössä, mutta ei ole koskaan oppinut arvioimaan etäysyyksiä ja korkeuksia kunnolla, ja niinpä kaviot kalahtelevat puomiin vähän väliä. Lähestymiset ovat vähän niin ja näin, ja vaikka kieltoja ei tulekaan, Embry laistaa hypystä kiertämällä esteen, ellei sen ratsastaja ole täysin hereillä. Hypyt riittävät maastossa pienten esteiden ylittämiseen huvin vuoksi, mutta treeni on turhaa.
Maastoratsuna pieni, sitkeä Embry on lyömätön. Vaikka se on kooltaan pieni, se on hyvin voimakas ja kestävä ratsu. Jos hölkkä kestää pitkään, hevonen osaa aivan itse pidentää askeltaan ja hidastaa tahtiaan päästäkseen rennompaan juoksuun. Pienen kokonsa ansiosta ori on myös ketterä, varmajalkainen ja hyvin nopea. Ratsu ei suuremmin säiky mörköjä, mutta pienien, matalien ojien ylitse se jostain syystä mielummin hyppää kuin kahlaa. Uittamisen yhteydessä se ei onneksi vettä pelkää, joten kahlailu ja uiminenkin kuuluvat sen kesäpäiviin. Jos Embry ei olisi loistava westernratsu, siitä tulisi todella kova vastus matkaratsuna - ja matkaratsastusta ja suunnistustahan se harrastaa huvin vuoksi.
Kisatapahtumassa tämä elegantti ori on kauneimmillaan. Hälinä ja jännitys eivät saa sitä menettämään malttiaan, kuten kokemattomille kisaratsuille käy, vaan tämän hevosen hermojen kiristyminen ja jännitys näkyvät jollain tapaa sulkeutuneisuutena. Sen katse on etäinen eikä se oikein kiinnitä huomiota omiin ihmisiinsä, mutta stressitason noustessa liikaa Embry kääntyy hakemaan turvaa tuttujen rapsutuksista, tuoksusta ja läheisyydestä. Kotona se ei milloinkaan lepuuttaisi päätään omistajansa sylissä ja niin osoittaisi rakkauttaan, mutta kisajännityksen vuoksi se tekee sitä vieraissa paikoissa vähän väliä.
Onneksi jännitys laukeaa lämmittelyssä. Embry näkee, että sitä samaa tuttuahan tämäkin on, kuin kotona tehtykin. Tämä kaunis ratsu tarvitsee paljon pidemmän lämmittelyn kuin kotitallilla, jotta se olisi täysin rento ja unohtaisi huolensa, mutta omalla vuorollaan ori palkitsee ihmiset vaivannäöstä.
Vaikka este- ja koulukisat menisivätkin todennäköisesti penkin alle, lännenratsastuksessa Embry loistaa. Sille sopii niin moni laji: ihan sama mentiinkö portteja trailissa vai halteria vai pleasurea, kaikki kiinnostaa. Päästessään käsiksi tähän omaan puuhaansa Embryltä unohtuvat sekä yleisö että sen oma arvokkuus. Orista tulee mieleen häntäänsä vimmatusti vispaava koiranpentu, joka on saanut uuden, ihanan lelun. Moni Embryn fani onkin sanunut, että kilpailuiden leikkisää varsaa ei uskoisi samaksi valkoiseksi tähdeksi, joka radan ulkopuolella on kiivas kuin ukkonen.

Sukulaiset

VIP Mva FIN Heaven's Amor ox
ox, 153cm, km
KTK-I, YLA2,
Stallion Showmanship Reserve Champion,
Western Riding Champion
Holy Jamaal ox
ox, km
Pious Jamaal ox
ox, evm.
Miss Pilgrim ox
ox, evm.
Dark Daydream ox
ox, 149cm, m
Mystery Legaxy ox
ox, 152cm, rn
KB Howl´s Thrillin ox
ox, 151cm, km
Rihan Hafa'l Al Rayad
ox, 151cm, mkm
Vir MVA Ch Halim al Jaza'ir ox
ox, 152cm, km
KTK-II
Hieremias ox
ox, prn
Nepthys ox
ox, rn
Vir MVA ChAk Dabil Shai ox

ox, 152cm, rt
KTK-III, AHAC Legion of Honour
Ak Tal Shai ox
ox
Dabilla ox
ox, km

Heaven's Amor aloitti laukkaratsuna, mutta ei ollut kovin häävi, joten se keskeytti uransa. Onneksi orin todellinen kutsumus kuitenkin löytyi ja se pääsi näyttämään kyntensä lännenratsastuksen saralla. Tämä KTK-I ja YLA2 -palkittu kimo ori on ansainnut itselleen arvonimet vip MVA, Fn, Stallion Showmanship Reserve Champion ja Western Riding Champion. Vakuuttavia eivät ole vain kilpailunäytöt, vaan myös jälkeläisnäytöt: Embryn lisäksi Heaven's Amorilla on kymmenen muuta varsaa, joista muutamat ovat menestyneet todella hyvin.Heaven's Amorin tapaan Holy Jamaal on tulinen kimo ori, ja painotukseltaan laukkuri. Holy Jamaal laukkaa jo vihreämmillä niityillä, mutta ehti elinaikanaan jättää yhden jälkeläisen. Tämä ratsu ei koskaan nähnyt kilpakenttiä, mutta kotitreenissä se osoittautui niin hyväksi, että geenit kannatti siirtää tuleville polville, vaikka arvonimiä ja menestystä ei satanutkaan.
149cm korkea Dark Daydream on myöskin jo kuollut. Sekään ei ollut tunnettu kilpuri, vaan se toimi pelkästään siitostammana, ja loistavan sukunsa geenejä tamma periyttikin. Nimensä mukaisesti tamma oli väriltään musta.Toistaiseksi tuntematon tamma, Rihan Hafa' al Rayad on menestynyt ainoastaan näyttelyissä. Tämä korea kimo on tienannut itselleen EO-sertin, mutta nuoren iän takia ei ole vielä lännenratsastuksen kilpakenttiä päässyt kokemaan. Jälkeläisnäytöt ovat kuitenkin kohdillaan, koska Embryä ennemmin syntyneet kaksi orivarsaa ovat kummatkin kasvaneet näyttäviksi, suorituskykyisiksi kilpahevosiksi.Vir MVA ja Ch -palkittu Halim al Jaza'ir on kakkospalkinnolle kantakirjattu kimo ori. Upean kilpauran tehnyt ratsu on yhteensä kolmen varsan isä, ja erittäin upea hevonen. 152cm löytyy säkäkorkeutta ja käytöstavoista kouluarvosanaksi olisi annettava täysi kymppi, jos ne arvosteltaisiin. Hevonen on elänyt elämänsä täysin terveenä vanhuutensa ansaittuihin eläkepäiviin saakka.
Ak Dabil Shai on moneen kertaan palkittu, rautias arabialaistamma. Kilttiluonteinen hevonen on saanut myös kaksi jälkeläistä, joista kumpikin on hieno ja menestyvä. Toinen, Embryn emä, on lännenratsastuspainotteinen, ja toinen on yleispainotteinen. Itse Ak Dabil Shai on painottunut lännenratsastukseen.  Embryn suvusta kaukaa isän puolelta löytyy kiinnostava yksittäinen hevonen, MW Maybe Killer (Embryn ieeie). Se on mainetta niittänyt kyllä (KTK-III, Classic Pleasure Reserve Champion, English Pleasure Reserve Champion), mutta merkitykselliseksi tässä yhteydessä sen tekee se fakta, että Embryn omistaja toimi MW Maybe Killerin hoitajana MW-tallilla ennen kuin se muutti Kultakengän Siittolaan vuoden 2004 tienoilla.

Jälkeläiset

00.00.-00 t/o. Nimi RR (e. )

Kilpailut

PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
28.02.-10ZurückWRJ/Halter3/26
29.02.-10Bremen ParkWRJ/Western Trail, WRJ-Cup2/45
01.03.-10ZurückWRJ/Western Pleasure2/20
02.03.-10ZurückWRJ/Versatile Horse3/10
02.03.-10ZurückWRJ/Western Riding2/25
03.03.-10ZurückWRJ/Versatile Horse1/10
03.03.-10ZurückWRJ/Western Pleasure2/20
26.03.-10ZurückWRJ/Western Riding3/37
26.03.-10ZurückWRJ/Western Trail5/37
27.03.-10ZurückWRJ/Halter3/32
27.03.-10ZurückWRJ/Versatile Horse2/21
27.03.-10ZurückWRJ/Western Riding2/42
28.03.-10Bremen ParkWRJ/Western Pleasure1/33
29.03.-10ZurückWRJ/Reining6/45
29.03.-10ZurückWRJ/Western Riding4/42
29.03.-10Bremen ParkWRJ/Versatile Horse3/15
29.03.-10Bremen ParkWRJ/Western Riding5/32
30.03.-10Bremen ParkWRJ/Halter3/24
31.03.-10Bremen ParkWRJ/Reining5/31
31.03.-10Bremen ParkWRJ/Western Riding, WRJ-Cup1/39
01.04.-10Bremen ParkWRJ/Reining3/31
09.04.-10Bremen ParkWRJ/Halter4/21
09.04.-10Bremen ParkWRJ/Western Pleasure1/26
10.04.-10Bremen ParkWRJ/Versatile Horse3/17
11.04.-10Bremen ParkWRJ/Halter2/21
12.04.-10Bremen ParkWRJ/Western Riding1/26
14.04.-10Bremen ParkWRJ/Versatile Horse3/17
14.04.-10Bremen ParkWRJ/Western Riding5/26
15.04.-10Bremen ParkWRJ/Versatile Horse4/17
15.04.-10Bremen ParkWRJ/Western Riding1/26
19.04.-10Kilva JKWRJ/Western Riding3/24
19.04.-10Kilva JKWRJ/Western Pleasure4/19
29.04.-10Al NayjaWRJ/Halter2/15
29.04.-10Al NayjaWRJ/Western Trail3/17
06.05.-10Al NayjaWRJ/Western Pleasure3/25
12.05.-10Al NayjaWRJ/Western Riding1/32
20.05.-10Al NayjaWRJ/Halter4/17
12.06.-10ZurückWRJ/Halter2/15
12.06.-10ZurückWRJ/Reining5/52
13.06.-10ZurückWRJ/Western Riding3/31
14.06.-10ZurückWRJ/Reining4/32
16.06.-10ZurückWRJ/Halter3/15
12.06.-12Kilva JKWRJ/Western Trail4/40
12.06.-12Kilva JKWRJ/Western Riding3/25
12.06.-12Kilva JKWRJ/Western Pleasure1/22
13.06.-12Kilva JKWRJ/Western Riding1/25
14.06.-12Kilva JKWRJ/Western Riding4/25
16.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Reining4/41
16.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Horsemanship5/38
16.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Trail4/38
17.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Halter1/80
17.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Riding6/45
17.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Pleasure5/42
18.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Riding5/45
18.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Horsemanship5/39
19.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Trail6/38
22.06.-12Virtuaalitalli MustangWRJ/Rening2/10
22.06.-12Virtuaalitalli MustangWRJ/Western Trail2/11
03.07.-12ZurückWRJ/Halter2/14
23.09.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Riding2/35
11.02.-13KK BailadorWRJ/Ranch Trail2/31
12.02.-13KK BailadorWRJ/Freestyle Reining4/29
13.02.-13KK BailadorWRJ/Ranch Trail1/31
13.02.-13KK BailadorWRJ/Freestyle Reining2/29
20.02.-13Guards HingstarWRJ/Reining4/18
20.02.-13Guards HingstarWRJ/Western Trail1/23
24.02.-13ZurückWRJ/Halter4/31
24.02.-13ZurückWRJ/Western Pleasure7/54
24.02.-13ZurückWRJ/Western Trail7/50
28.02.-13TakkuinenWRJ/Western Trail, WRJ-CUP2/60
10.03.-13AkileyaWRJ/Western Riding3/42
31.03.-13TakkuinenWRJ/Versatile Horse, WRJ-CUP5/46



Päiväkirja


02.11.-14
Ilmoitan Embryn tänään WRJ:n laatuarvosteluun. Minun olisi pitänyt tehdä se jo kauan sitten, mutta arvostelutilaisuuden päivämäärä ei ole koskaan sopinut yhteen tallin väen aikataulujen kanssa. Siksipä Embry menee arvosteltavaksi nyt, jos se vielä mahtuu tilaisuuteen. Odotamme sen saavan kolmospalkinnon.
Kia käy yhä ratsastamassa Embryä, ja harkitsen Embryn antamista tytölle ylläpitoon ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Kia on Embryn kanssa todella hyvä. Minun ei ole tarvinnut kantaa huolta hevoseni laiminlyönnistä, vaikka en olekaan ratsastanut sillä enää moneen kuukauteen. Silti Embryn näkeminen haassa aamuisin Kian hoitamana ja puunaamana on piristänyt minua aina. En ole ihan varma, olenko valmis kuitenkaan antamaan sitä ylläpitoon. Sitten en näkisi sitä enää.

11.10.-14
Embryn vuokraaja Kia soitti tänään, että on pahasti sairas, ja että voisinko hoitaa Embryä pari päivää. Tottakai suostuin hoitamaan omaa hevostani. Tänään oli ensimmäinen hoitopäivä, ja kaikki oli hyvin kummallista. Miten ollaan oman hevosen hevosenhoitajia?
Aamulla päästin Embryn hakaan, niin kuin ikiomatkin hevoset. Sitten muistin, että Kia tapaa harjata sen ennen ulkoilua. Olin jo vähällä hakea sen takaisin, mutta ajattelin, että olkoon. Kyllä se pärjää.
Päivällä, kun harjailin ruokatauollani Embryä ulkona korvatakseni aamun laiminlyönnin, tuumasin, että lähdenpä pitkästä aikaa ratsastamaan sillä. Keskeytin kuitenkin ajatuskulkuni. En voi ratsastaa Embryllä. Olen luvannut, että Kia saa pitää sitä kuin omaansa. Minun pitäisi kysyä lupa.
Se, että minun tulisi kysyä lupa omalla hevosella ratsastamiseen, tuntui ihan hirveältä. Halusin Embryn heti takaisin kokonaan itselleni - mutta toisaalta, Kiakin rakastaa hevostani.

30.09.-14
Soleilissa on ollut jo jonkin aikaa sadekausi. Embry oireilee sadekauden alussa aina kehittämällä ihottuman vuohiskuoppiinsa. Se ei ole tottunut tällaiseen märkyyteen. Muistin asian ja ostin satulakauppareissullani orille lääkerasvaa.
Tallin pihassa törmäsin Kiaan ja vähän nolostuin. Ojensin tytölle ostamani rasvan ja sanoin unohtaneeni jälleen, ettei ole minun asiani hoitaa Embryä enää. Kiaa hymyilytti.
Embry on pyöreämpi ja pomppivampi kuin kilpahevosena. Harrastehevosen elämä tekee sille hyvää, tai ehkä se onkin vain Kia, jota ori rakastaa niin paljon. Joka tapauksessa, ainahan Embry on ollut komea, mutta nyt se on kuin eri hevonen.
Illalla harjatessani Painted Smokea kuuntelin, kuinka Kia jutteli Embrylle rasvaessaan sen kaviokuoppia tuomallani rasvalla.

01.09.-14
Olin tänään apuna irtohypyttämässä Embryä Kian kanssa. Kia ei ollut koskaan aikaisemmin irtohypyttnyt, joten olin mukana lähinnä tukena ja turvana. Minua ei loppujen lopuksi tarvittu kuin henkisenä tukena, mutta oli silti upeaa katsoa, kuinka Embry meni.
Hevoseni on kuin salama. Se näytti sateisena päivänä hypätessään voimakkaammalta kuin ennen, ja suuremmaltakin. En muista, olenko irtohypyttänyt oria ennen.
Pari pystyttämäämme estettä eivät olleet suuria eivätkä vaikeita. Hypytimmehän Embryä huvin vuoksi, emme valmentaaksemme sitä. Otin muutaman valokuvankin. Saa nähdä, laitanko ne joskus nettiin asti.

15.08.-14
Embryn antaminen Kialle vuokrahepaksi oli oikea ratkaisu. Vaikka olen kateellinen siitä, että joku muu ratsastaa unelmahevosellani taas, näen sekä ratsun että ratsastajan innon. Tähän asti sovimme, että Kia ratsastaa vain minun valvonnassani, mutta tänään annoin hänelle luvan tehdä ihan mitä haluaa hevosineen. Tyttö juhlisti vapauttaan lähtemällä maastoon. Minä vannotin häntä pitämään kännykän päällä ja soittamaan heti, jos hän kohtaa minkä tahansa ongelman.
Embry ja Kia tulivat metsästä iloisina ja ehjinä. Tyttö kehui hevostani riisuessaan varusteita sen yltä. Minä onnittelin häntä hyvän vuokrahevosen löytämisestä ja koin hiljaista tuskaa siitä, että olen luopunut Embrystäni tällä tavalla, vaikka tiedänkin ratkaisun olevan oikea.
Toivotaan kaikki yhdessä mukavia hetkiä Kialle ja Embrylle.

01.08.-14
Tuoreet kuulumiset ovat tässä; nauttikaa!
Embry on ollut kisaamatta jo jonkin aikaa ihan vain siksi, että minulla on sen suhteen vakava motivaationpuute. Orini on ihana persoona ja oivallinen ratsu - ja siinä se vika onkin. Olen ratsastanut niin monia vuosia hevosilla, jotka ovat minulle haastavia esimerkiksi erilaisen tyylinsä takia, ja vaikka Embryn selässä tuntuu kuin olisi palannut kotiin, liika tuttuus on käynyt kummallisen ahdistavaksi. Tänään teinkin viimein päätöksen, jonka kanssa olen vetkutellut jo yli vuoden: Embry ei kilpaile enää. Edessä on joko pitkä kisatauko tai lopetus ihan kokonaan. Ainakin vuoden kuitenkin olemme poissa kentältä, ja melkein toivon, ettemme palaisi enää.
Meillä kotona olen puolen vuoden hiljaisen kisataukomme aikana opettanut Embryn ajolle. Se on sille sopivaa liikuntaa kanssani. Asia on uusi hevoselle ja ori on vähän epävarma ajettava, mutta se jotenkin on saanut minut kiinnostumaan hevosestani uudella tavalla. Kun voin opettaa Embrylle uutta ja seurata sen edistymistä, vietän sen kanssa aikaa sen sijaan, että sysäisin sen kokonaan jonkun muun kontolle.
Ratsastustakaan ei olla unohdettu kaikesta huolimatta. Jo kaksi kuukautta meillä on käynyt Kia-niminen 17-vuotias vuokraaja Embryllä ratsastelemassa. Kialle on elämys ratsastaa oikealla, uskottavalla arabialaisella melko halvalla, ja Embry on hyvin tykästynyt uuteen ihmiseensä. Tiedän, että Kia haaveilee ostavansa orini joskus, mutta en aio myydä Embryä. Se, että en halua enää ratsastaa sillä, ei tarkoita ettenkö rakastaisi sitä edelleen.

25.07.-10 - ML Embry ox on syntynyt!
Puhelin soi aamuvarhaisella, ja reagoin unisena sen ääneen pahalla tuulella. Olin täysin hereillä siinä vaiheessa, kun sain puhelimeni käteen ja näytöllä vilkkuva nimi oli "uuden hevosen kasvattaja." Vastasin puhelimeen hätäisesti. Tamman pitäisi varsoa minun uusi vauvani lähipäivinä. Entä jos se päivä olisi nyt? Entä jos jotain menisi vikaan?
Se päivä oli tänään, mutta mitään ei mennyt vikaan. Kasvattaja soitteli, että tamma oli varsonut yön aikana pienikokoisen, hieman ujon orivarsan, jonka nimeksi oltiin jo aikaisemmin päätetty kasvattajan ehdotuksista minulle sopivin - ML Embry. Olisin tahtonut rynnätä heti suuna päänä katsomaan uutta hevosta, mutta tottakai hillitsin itseni. Sovin kasvattajan kanssa, että pääsisin illalla vähäksi aikaa katsomaan uutta vauvaani.
Voi että, kuinka ihana Embry olikaan kurkistellessaan minua järkyttyneen näköisenä rauhallisen emänsä takaa! Se ei tietenkään tullut tekemään tuttavuutta, koska oli aivan vastasyntynyt vauva, mutta vietin silti viisi liian lyhyttä minuuttia vain jutellen orille ja sen emätammalle hiljaa. Tarkoitus oli viettää hevosten kanssa vartti, mutta Embryä alkoi nukuttamaan, joten lähdin pois. Lupasin tulla muutaman päivän kuluttua uudelleen ja vierailla tasaisesti vieroituspäivään asti!  14.07.-10 - Ennen syntymää
Tapasin tämän hevosen jo hieman ennen sen syntymää, kun se oli vielä piilossa emänsä vauvamasussa. Havittelin tätä tulevaa kimoa hevosvauvaa jo siinä vaiheessa, kun tapasin sen upean emän, mutta isäorin nähtyäni olin varma. Tämä syntymätön hevonen oli minun jo silloin - oli se ori tai tamma, millainen tahansa luonteeltaan, sen olisi oltava minun. Paperit allekirjoitettiin samana päivänä. Jos kaikki sujuisi hyvin ja Rihan Hafa' al Rayad varsoisi terveen, elävän varsan, se olisi minun ja vain minun, veisin sen vieroituksen jälkeen ja pitäisin ikuisesti.
Nyt vain varsaa odottaen! Toivon sen olevan ori, mutta tammakin tulee varmasti olemaan aivan yhtä rakas. Voi, kun tuleva hevoseni osoittaisi jonkinlaisia taitoja lännenratsastuksessa sitten aikuisena...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti