torstai 14. helmikuuta 2019

Sleep Deep G

Nimi:Sleep Deep G VH-05-077-6769Omistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:TammaKasvattaja:Timo Hollola, evm
Rotu:TanskanpuoliverinenPainotus:Yleispainotus
Säkäkorkeus:171cmKoulutustaso:re 140cm, ko Int.I, CIC4
Syntynyt:03.01.-09 (30v)Meriitit:YLA2ERJ-IIIKRJ-IIIKERJ-II



Kuvat © HW Farm

Denka menehtyi vanhuuteen 14.2.2019 30-vuotiaana.

Denka syntyi vuonna 2009 Timo Hollolalta Oresaman tallille liisatusta Shocking Deep Eyes -tammasta. Hollolalla ja Oresamalla oli alusta asti kiistaa Denkan omistajuudesta ja kasvattajuudesta, koska sen emän ei pitänyt olla kantavana liisauksen alkaessa. Sopuratkaisuksi päätettiin, että Denka sai Oresaman kasvattajanimen, mutta Hollola olisi sen toinen kasvattaja. Denkasta suunniteltiin alusta alkaen kilpahevosta, joten sen koulutus ja käsittely on aina ollut sen mukaista.
Denka on äksy pieni hevonen, joka avaa suuren sydämensä vain omille ihmisilleen. Se osaa purra, potkaistakin ja karsinassa takoo oveaan kuin puolihullu, mutta sen lempi-ihmisten sanat rauhoittavat sen siihen paikkaan. Hevoslaumassa tamma ei mikään äitihahmo ole nuoremmilleen, pikemminkin päin vastoin. Se ajaa pois armotta tunkeilijat, mutta tunnustaa silti fiksusti johtajikseen itseään vahvemmat tai isommat hevoset. Varsoille tamma ei tee pahaa, vaikka saattaa hätyyttääkin liian lähelle uskaltautuvaa pikkuhevosta. Ratsuna neiti on vaativa, mutta osaavalla ratsastajalla pääsee hienoihin tuloksiin.
Oikeastaan Denka vain haluaa vastustajan. Se ei viitsi pompotella kauaa hoitajaa, joka selvästi pelkää sitä, mutta ärhentelee takuuvarmasti kauan sille joka laittaa vastaan. Toisaalta taas, tätä tappelukaveriaan tamma tervehtii kovaan ääneen, iloisella hirnunnalla, ressukkahoitajalle se vain huokaisee alentuvasti. Riitapukaria on vähän näykkäistävä takinhihasta ja hänelle on tottakai myös irvistettävä komeasti, mutta hörähdyshän siitä vain tulee kun Denkaa harjataan voimakkaasti kumisualla paarmanpuremien päältä. Se venyttää kaulaansa ja puskee harjaa vastaan minkä kerkiää. Pölyharja taas vie huomion sopivasti itse asiaan, tappelemiseen siis, ja hoitajan keskittyneisyys antaa tammalle loistavan tilaisuuden vaikkapa pureksia riimunaruaan tai yrittää osua etukaviolla harjasankoon ja kaataa se hyvää hyvyyttään, jotta hoitajakin saisi hieman kunto- ja laulutreeniä huutaessaan tammalle rikkinäisestä narusta ja kerätessään harjoja karsinasta.
Yllättävää sinänsä, että Denka ei saa kohtausta kun sen kavioita siivotaan. Se saattaa vähän puskea hoitajaa jotta tämä menettäisi tasapainonsa, mutta osaa hienosti pitää jalkansa ylhäällä ihan itse ja nostaakin sen sävyisästi heti ihmisensä merkin ymmärrettyään. Kun kaikki kaviot ovat puhtaat, Denka nyhjäisee hoitajaansa päällään ihan kuin kiittääkseen, että hän taas kerran kesti tamman kaikki temput kunnialla.
Tammalla on hassu tapa irvistää kuolaimille. Se päästää alahuulensa roikkumaan niin, että alahampaat näkyvät. Mitään vastustelua ei esiinny kun suitsija hipaisee neidin hammaslomaa ja liu'uttaa kuolaimet suuhun. Ei pään nostelemista, ei näykkimistä, ilme vain on mainitsemisen arvoinen. Tamma pitää päänsä kiltisti alhaalla myös sen ajan kun remmejä kiinnitellään. Satulointikin on yhtä helppoa. Pullisteleminen tekee vyön kiristämisestä hieman hankalaa, mutta se ei ole ongelma jos kiristääkin vyön vasta selästä käsin.
Sporttisen Denkamme kyyti on osaavalle, kylmäpäiselle ratsastajalle aina mieleen. Tamma mukautuu aina ratsastajansa tyyliin, mutta osaa isoine askelineen ja itsepäisine päähänpistoineen olla kokemattomamman ihmisen mielestä jopa pelottava. Lämmittelystä asti neiti haastaa selässäistujan. Ravi kiihtyy saman tien kun Denkaa ei muisteta muistuttaa hidastamisesta ja kovassa vauhdissa ilopukkejakin ilmenee. Suusta repiminen vain pahentaa asiaa, ja ainoa keino saada itsepäinen tamma tottelemaan onkin ratsastaa aktiivisesti painoavuin. Jos uskaltaa nojata kovassa vauhdissa tarpeeksi voimakkaasti taakse, ratsu hiljentää saman tien kuin kunnianosoituksena tämänkertaisen haastajansa rohkeudelle.
Esteratsujen tyyliin Denkakaan ei kovin siitä kouluratsastuksesta perusta. Se menee kun käsketään, yrittää jos siltä oikein pyydetään, mutta sen ilme kielii kuinka tympääntynyt se on. Pahimpina päivinä tamma saattaa yksinkertaisesti kieltäytyä töistä: se kääntää itsensä kentän keskelle kaartoon ja seisoo siinä välittämättä minkäänlaisista avuista. Raippa sen pakottaa silloinkin liikkeelle - mutta tämä liike on pelkkää pukkilaukkaa korvat luimussa täsmälleen siihen asti että ratsastaja putoaa. Itsepäisimmät ihmiset saavat silti Denkankin taipumaan tahtoonsa jossain vaiheessa. Eräskin nainen istui ratsun selässä paikallaan puolitoista tuntia ja sitten tamma vasta kyllästyi tappelemiseen ja lähti kiltisti treeneihin.
Esteillä murjottava olemus haihtuu nanosekunnissa. Denka höristää korviaan ja suuntaa estettä kohti hyvin mielellään. Laukka ei ole mitään kaunista ja hallittua, se näyttää siltä kuin Denka olisi leijona, joka jahtaa saalistaan ja on juuri hyppäämäisillään sen kimppuun. Sitten Denkakin loikkaa. Sen hyppy on uskomattoman voimakas, ja joku joskus vertasikin tunnetta unessa lentämiseen ja siihen järkyttävään putoamisen tunteeseen. Tamma ei sääli ratsastajaansa pätkääkään, se vain hoitaa oman osuutensa kovassa vauhdissa ja täydellisesti.
Denka ei ole niitä leppoisimpia maastoilukavereita. Kyllä se uskaltaa mennä mistä tahansa eikä kompuroi koskaan, mutta se sen äreys on niin käsin kosketeltavaa. Puolen tunnin päästä esittäminen loppuu ja tamma rentoutuu ja näyttää ihan nauttivankin, mutta harva viitsii sitä murjotusta katsella niin pitkään. Jos taas pitää kulkea tienviertä pitkin, tamma onkin luksusmenopeli. Se mulkoilee autoja murhaavasti ja tuntuu mielummin yrittävän niitä kohti ja puremaan kuin hätkähtää karkuun.
Kilpailutilanteet tuntuvat saavan sankarittaremme pään särkemään. Denka saattaa irvistellä ilkeästi ihan viattomille sivullisillekin ja äksyillä hoitajalleen pahemmin kuin kotona. Lämmittelyssä se onneksi jokaisella kerralla ymmärtää missä mennään ja keskittyy omaan osuuteensa. Kouluradat saavat sen tympääntyneeksi, mutta estekalusto lämmittelykentällä nostaa mielialaa.
Sitten on Denkan vuoro tanssia. Se hoitaa kouluratansa niin hyvin kuin osaa, niin hyvin kuin ratsastaja osaa pyytää. Jos kyseessä olisivatkin esteet, tamma hengittäisi kahdesti keskellä kenttää, ottaisi muutaman haparoivan laukka-askeleen, painaisi korvansa luimuun ja syöksyisi tekemään taas nopeimman ajan ikinä - rikkomaan oman ennätyksensä.
Ihmiset naurahtelevat epävarmasti palkintojenjaossa, kun muut kilpahevoset antavat sävyisästi laittaa ruusukkeen suitsiin ja tämä Denka yrittää purra jopa sitä sinivalkoistaan. Ratsastaja ressukka joutuu nolona pyytämään että ruusuke pujotettaisiin sittenkin harjaan, sinne eivät Denkan äkäiset hampaat yllä.


Sleepy
dwb, 169cm, evm
Ruleless Ruder (evm.)Shock Show (evm.)
Withering Flower (evm.)
Can't Sleep (evm.)Shock Me (evm.)
Hopeless (evm.)
Shocking Deep Eyes
dwb, 170cm, evm.
Deep Breath (evm.)Hold Breath (evm)
Dance France (evm)
Chocolat Eyes (evm.)Lonesome (evm.)
Ice Eyes (evm.)
Se on se Sleepy kovin erottumaton kilpahevosten massasta. Ori on loistava hyppääjä, ylittää vaivatta 120cm korkeita esteratoja, mutta ei ole yliluonnollisen hyvä tai kilpahevosista parhain. Se menestyy Tanskassa mainiosti ja onkin kuuluisa lähellä kotitalliaan, mutta siihen se sitten jääkin. Luonteellaan tämä herrasmies vasta hurmaakin, on nimittäin niin kiltti ettei oriksi uskoisi millään. Sleepy jatkaa uraansa Tanskassa vielä toistaiseksi
Sleepyn isäori, Ruleless Ruder oli samanlainen keskitason kilpailija kuin Sleepy, yksi orin kolmesta varsasta. Huipputulosten sijaan Ruder saavutti mainetta ja kunniaa toista kautta, näyttelyissä. Moninkertaisesti palkittu Ruder viettää eläkepäiviään Tanskan maaseudulla.
Shock Show taasen oli kunniaa kahminut kilpaori, joka kylläkin kuoli vanhuuteen vuosikausia sitten ja josta käytetään tammoihin enää vain pakasteita. Shane shokeerasi huippumenestyksellään - ja kummallisilla silmillään. Orin leveä päämerkki muuten niin mustalla karvalla teki sen silmät sinisiksi.
Yksi tammoista, joihin Shock Shown pakasteita käytettiin, oli Withering Flower jonka ulkomuoto ei ainakaan ollut sellainen, mitä nimi antaa ymmärtää. Tamma nimittäin niinsanotusti osasi lentää ja menestyi vielä näyttelyissäkin. Sen kaikki varsat ovat perineet kauniin ulkonäön.
Can't Sleep eli elämänsä kaupungin kupeessa, nähden vain yhdeksät estekilpailut, tasolla 140cm. Tamma voitti niistä seitsemät ja oli kolmas kaksissa. Kilpaura jäi lyhyeksi, koska Sleep astutettiin pian menestyksen vuoksi. Myöhemmistäkin varsoista jokainen osasi hypätä, kukin eritasoisesti, mutta kaikki samalla erikoisella tyylillään kuin emänsä. Sleep ei enää koskaan palannut kilpailemaan.
Denkan isänemänisä Shock Me oli se hevonen, jolta äksy tammamme peri luonteensa. Mika oli poikkeuksellisen voimakastahtoinen ori, joka oli tottunut aina saamaan kaiken mitä halusi. Vastalahjaksi se oli myös periksiantamaton hyppääjä ja taisi koulurtsastuksenkin melko hyvin. Ratsu teki pitkän, voitokkaan uran ennen kuin siirtyi omistajansa harrasteratsuksi.
Hopeless sai nimensä siitä, että se todellakin oli toivoton nuorena. Laiska, surkea hyppäämään ja ei edes erityisen kaunis hevonen. Lena myytiin paikasta toiseen ja lopulta päätettiin lopettaa. Nuori kilparatsastaja kuitenkin osti tamman harjoitteluhevoseksi pienelle pojalleen. Oikeanlaisessa, rakastavassa kodissa Lena muuttui. Neljän vuoden kuluttua se oli keskitason kilparatsu, ei ollenkaan enää laiska. Siitä ei tullut mestareiden mestaria, mutta hieno kuitenkin.
Denkan emä, Shocking Deep Eyes on yleispainotteinen tanskalaiskaunotar. Se on voimakas ja sisukas ratsu, mutta niin tasainen luonteeltaan että kukaan ei voi vastustaa sitä. Tamman omistaja on vasta seitsemäntoistavuotias poika, joka kilpailee ratsullaan satunnaisesti. Kilpailukalenterissa ei näy yksiäkään kovin isoja kisoja, mutta pikkukisoissa menestys on sitäkin huimempaa.
Deep Breath, eli kotoisasti vain Dean, on median suosikkihevonen. Ori saa oman otsikkonsa valtakunnallisista sanomalehdistä kuukausittain, paikallisista ainakin viikoittain. Syynä on Deanin hämmästyttävän hyvä kisamenestys. Ori kulkee välillä voittaen, välillä häviten, mutta yleisesti katsoen kisakalenterissa on enemmän sijoituksia kuin mitään muita sioja.
Deep Breathin isä oli Hold Breath, Bert, omahyväinen ja isoegoinen ratsu Tanskan eteläisimmästä kärjestä. Kovanaama Bert periyttää jälkeläisilleen voimakasta tahtoa, silti kilttiä luonnetta ja tummaa väriä. Bert ei koskaan kilpaillut itse.
Dance France oli oman aikansa mestari kouluradoilla. Sen liikkeet olivat upeita ja se oli hyvästä estesuvusta, mutta hyppy ei vain toiminut. Tamma oli jo lähdössä ratsastuskoulullekin, mutta sitten sen ymmärrettiin pääsevän pitkälle kouluradoilla. Vaativia luokkia mennyt Diana palkittiin, tunnettiin koko Tanskassa ja ulkomaillakin.
Chocolate Eyesilla tosiaan oli tavattoman isot ja pehmeäkatseiset silmät, joilla se hurmasi itselleen orit ja ihmiset. Tammalla kilpailtiin säästeliäästi estekisoissa. Se menestyi hienosti ja vanhempana sai neljä varsaa. Rauhallisen kilpailemisen ansiosta ratsu pysyi terveenä ja kuoli vanhuuteen rauhallisesti vasta 32-vuotiaana.
Chocolate Eyesin sukuun kuuluu Lonesome, joka on tarkemmin sanottuna tamman isäori. Todella tumma ruunikko ja korkea Saku lähti viisivuotiaana Saksaan kilpailemaan. Voittoja tuli, sijoituksia kerrassaan satoi. Tanskassa ennen lähtöä astutut tammat saivat upeita jälkeläisiä. Lopulta Sakun paluupäivämäärä päätettiin. Vasta 15-vuotias ori ei kuitenkaan koskaan enää nähnyt Tanskaa, koska olikin jo liian heikko lentämään.
Ice Eyes oli pelottavan tyynni tamma. Se saattoi seistä pitkänkin aikaa haassaan vain tuulta haistellen. Esteradatkin se hoiti ilmeettömästi, kuin unessa olisi elänyt. Essin kivinen naamio hajosi vasta, kun se sai ensimmäisen varsansa.




Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.
PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
24.01.-09B&WERJ/140cm6/46
13.02.-09ZurückKRJ/Int.I1/60
16.02.-09ZauberhofERJ/130cm3/47
16.02.-09ZauberhofKRJ/Px.St.Georges4/29
19.02.-09ZauberhofKRJ/VaA1/39
19.02.-09ZauberhofKRJ/Px.St.Georges2/29
20.02.-09ZauberhofKRJ/VaA5/39
23.02.-09Shyalia FarmKRJ/Int.I6/73
22.03.-09VihkalaKRJ/Int.I (KRJ-Cup)4/360
23.03.-09ZurückKRJ/Int.I3/28
27.03.-09ZurückERJ/130cm3/12
07.04.-09HämypuroERJ/130cm1/10
08.04.-09HämypuroERJ/130cm1/10
09.04.-09HämypuroERJ/1302/10
13.04.-09ZurückKRJ/Int.I5/30
13.04.-09ZurückKRJ/Int.I4/30
16.04.-09ZurückKRJ/Int.I3/30
28.04.-09IndfaldKRJ/VaB1/11
28.04.-09IndfaldKRJ/VaA2/9
28.04.-09IndfaldKRJ/Int.I2/9
10.06.-09RustlerKRJ/Int.I6/40
29.05.-09VMRKoulu/VaA5/28
31.05.-10RähinäEste/120cm2/75
31.05.-10HiprakkaEsteet/130-140cm2/23
12.06.-10FrostbittensEsteet/140cm5/30
20.10.-10ZurückKRJ/VaA4/16
21.10.-10ZurückKRJ/Int.I1/13
22.10.-10ZurückKRJ/Int.I1/17
22.10.-10ZurückKRJ/Int.I3/17
28.10.-10ChicksawnKRJ/Int.I4/50
01.07.-11IconEste/110cm10/110
03.07.-11IconEste/130cm1/67
05.07.-11IconEste/130cm5/67
09.07.-11LakeaEste/110cm2/43
12.07.-11MarciusKoulu/Int.I3/18
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (2)1/5
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (5)1/5
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (6)1/5
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (8)1/5
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (9)2/5
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (10)1/5
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (13)1/5
14.07.-11ZurückKoulu/Int.I (15)1/5
17.07.-11MarciusKoulu/Int.I1/16
17.07.-11MarciusEste/130cm4/27
21.07.-11WaurKoulu/VaA3/121
19.08.-11ZurückKoulu/Int.I (6)1/17
19.08.-11ZurückKoulu/Int.I (11)2/17
19.08.-11ZurückKoulu/Int.I (12)2/17
26.10.-11KaviokallioEste/140cm3/35
04.01.-12RavenhookEste/140cm4/18
19.02.-12ZurückERJ/140cm5/50
21.02.-12InfinityKRJ/Int.I5/50
25.02.-12ZurückERJ/140cm2/50
27.02.-12ZurückERJ/140cm6/50
01.03.-12ZurückKRJ/Int.I4/50
08.03.-12ZurückERJ/140cm5/50
18.03.-12ZurückKRJ/VaA1/50
25.03.-12BailadorKRJ/Int.I5/47
01.04.-13ZurückERJ/140cm3/50
03.04.-13Halcyon DressageKRJ/Int.I5/30
05.04.-13SatulinnaERJ/140cm4/50
07.04.-13ZurückERJ/140cm2/50
07.04.-13SuprantKRJ/VaA7/50
10.04.-13BailadorERJ/140cm3/50
13.04.-13AkileyaKRJ/Int.I3/50
30.04.-13KK WeldonKRJ/VaA3/30
03.05.-13ZurückERJ/140cm5/25
19.05.-13Jadessa WBsERJ/140cm2/30
20.05.-13BairdonERJ/140cm6/40
21.05.-13BairdonERJ/140cm2/40
22.05.-13BairdonERJ/140cm2/40
23.05.-13BairdonERJ/140cm6/40
23.05.-13ZurückERJ/140cm4/24
25.05.-13RiiviötKRJ/VaA5/40
31.05.-13SakastiERJ/140cm6/50
12.06.-13ZurückKRJ/VaA6/50
08.07.-13KK RehbergERJ/140cm3/30
28.08.-13ZurückERJ/140cm5/50
30.08.-13ZurückERJ/140cm4/50
01.09.-13WieshainERJ/140cm5/30
02.09.-13WieshainERJ/140cm2/30
26.11.-13ZurückERJ/140cm1/50
07.12.-13ZurückERJ/140cm1/6
28.11.-13Oldfinion DressageKRJ/Int.I4/28
16.12.-13Sherlock HorsesKRJ/Int.I4/30
20.12.-13ZurückERJ/140cm1/23
31.12.-13TuuliharjaERJ/140cm1/40
03.01.-14TuuliharjaERJ/140cm5/40
09.01.-14Sonic WBsERJ/130cm2/100
28.01.-14ZurückERJ/140cm3/24
29.01.-14ZurückERJ/140cm3/24
26.02.-14ZurückERJ/140cm3/30
26.02.-14ZurückERJ/140cm3/30
28.02.-14ZurückERJ/140cm2/5
28.02.-14ZurückERJ/140cm2/5
01.03.-14ZurückERJ/140cm2/5
04.03.-14ZurückERJ/140cm2/5
12.03.-14Whispering HeavenERJ/140cm5/40
14.03.-14Whispering HeavenERJ/140cm2/40
14.03.-14Whispering HeavenERJ/140cm5/40
21.03.-14Dark Side TrakehnersERJ/140cm5/30
24.09.-14ZurückKRJ/Int-I4/35
26.09.-14ZurückKRJ/Int-I3/35
29.09.-14ErkinheimotKRJ/Int-I4/32
30.09.-14ErkinheimotKRJ/Int-I2/32
07.10.-14ZurückERJ/140cm1/30
10.10.-14ZurückERJ/130cm1/10
11.10.-14ZurückERJ/130cm1/10
13.10.-14Venco StudERJ/140cm
Moscow Sim-Star Cup
1/36, banneri,
kukkakimppuhopeaveistos
13.10.-14ZurückERJ/140cm3/30
15.10.-14ZurückERJ/140cm5/30
15.10.-14ZurückERJ/140cm3/30
17.10.-14ZurückERJ/140cm3/30
12.11.-14ZurückKRJ/Int-I3/12
12.11.-14ZurückKRJ/Int-I1/12
14.11.-14ZurückKRJ/Int-I2/12
16.11.-14ZurückKRJ/Int-I2/12
16.11.-14ZurückKRJ/Int-I3/12
12.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/5
17.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/5
18.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/5
23.11.-16ZurückKERJ/CIC41/21
26.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/11
28.11.-16ZurückKERJ/CIC42/21
30.11.-16ZurückKERJ/CIC42/21
02.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/14
03.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/14
12.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/14
17.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC43/14
03.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/22
03.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/8
04.03.-17ZurückKERJ/CIC42/9
05.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/8
09.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
09.03.-17PritonKERJ/CIC43/34
12.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/22
15.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/22
16.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC44/22
17.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC43/22
18.03.-17BrotherhoodKERJ/CIC42/32
19.03.-17BrotherhoodKERJ/CIC41/32
20.03.-17BrotherhoodKERJ/CIC41/32
20.03.-17KK LaplandKERJ/CIC44/17
21.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/22
24.03.-17KK LaplandKERJ/CIC41/17
25.03.-17KK LaplandKERJ/CIC42/17
26.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC44/22
28.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/22
15.04.-17Valeron StudKERJ/CIC41/30
19.04.-17Valeron StudKERJ/CIC42/30
29.04.-17Valeron StudKERJ/CIC45/30
01.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/17
02.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/17
09.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC44/17
16.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC44/17
20.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/17
23.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/17
26.05.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/17

Lokakuu 2014
Kumpi suuri uutinen kerrotaan ensin? Aloitetaan Moscow Sim-Star Cupista. Finaali meni vähän miten sattuu, mutta huh huh karsintakierrosta - voitimme sen! Denka oli tosi pahalla päällä lämmittelyssä, ja se hermostutti minua. Ratsastinkin radalle lähinnä raivon vallassa. Sitten, kun oli aika aloittaa rata, tammani ponnahtelikin eteenpäin kuin ohjus, joskaan ei lainkaan yhtä hallitsemattomasti, vaan vain yhtä nopeasti ja päättäväisesti. En edes hämmentynyt, vaan annoin mennä ja liityin Denkan omaan hevoskohtaiseen flow-kokemukseen, ja se oli ihanaa. Kun rata oli suoritettu - paremmin kuin koskaan Denkan uran aikana - ei ollut sellainen olo, että jes, teimme sen. Yleensä minusta tuntuu helpottuneelta suurien kisojen jälkeen, koska jännitän niin paljon. Nyt tuntui siltä, kuin olisi ottanut korvatulpat pois, vaikka sellaisia minulla ei ollut: kuulin yhtäkkiä, että yleisömme oli ihan valtava ja piti meteliä. Että Denka puuskutti innokkaasti, ja että satula nitisi. Tallimestari huusi minua portilta iloisen näköisenä, sen näin, mutta en kuullut hänen ääntään kaiken yhtäkkiä tietoisuuteeni päässeen melun läpi. Ei, ei ollut tosiaankaan helpottunut olo. Olisin voinut jatkaa vielä, ja niin hevosenikin. Denka köyristi selkäänsä, painoi päänsä ja kuopaisi jalallaan. Sen korvat olivat pystyssä ja niska itsepäisessä tanassa. Kun se lähti ilman käskyä suorittamaan rataa uudelleen, ohjasin sen pois niin nopeasti, että kukaan ei huomannut mitään.
Finaalissa esteet olivat matalampia, mutta karsinta olikin vienyt voimat vanhasta hevosraukastani. Ratsastin silti, joskaan en vaatinut Denkalta kaikkea, mitä se olisi osannut. Suorituksemme oli kömpelö. Se ei haitanut. päästin hevoseni sen väliaikaiseen karsinaan pelottavassa Moskovassa. Väliaikainenkin karsina oli hienompi kuin meillä kotona Yorcassa Denkan oikea karsina. Se oli niin kuin pieni palatsi, oikein kaunis katsella - vaikka ei Denka sellaisia kaipaa.
Yömyöhään ostin Denkalle porkkanoita ja istuin sen karsinassa syöttämässä niitä sille. Se otti porkkanat mielummin kuin hienot ansaitsemamme palkinnot. Kun sinä iltana katselin hevostani, huomasin sen turvassa suuren harmaan alueen, jota en ollut halunnut nähdä vielä. Kun rapsutin Denkaa siitä, se sulki silmänsä, ja minä ajattelin omistavani maailman urheimman ja hienoimman hevosen. Vanha Denkani, uskollinen sotaratsuni kestää jopa jättimäisten suurkilpailujen hulabaloon, ja tekee vieläpä henkilökohtaisen ennätyksensä!
Kotona ilmoitin kaikille suuren uutisen: Denka jää eläkkeelle estehommista. Hektinen elämä saa vaihtua pitkiin kesiin pihatolla ja metsässä lönköttelyyn kaikessa rauhassa.

Syyskuu 2010
Denka on Crimsonin, JG'n ja Zurückin yhdessä järjestämällä laitumella

Elokuu 2010
Denka on Crimsonin, JG'n ja Zurückin yhdessä järjestämällä laitumella

Heinäkuu 2009
Denka ontuu. Ensimmäinen asia, jonka huomasin aamulla. Minun tammani ontuu vasenta etujalkaani. Vasta sitten tarkastelin tarkemmin - Denkan koko vasem etupolvi on auki edestä. Älähdin säikähdyksestä siinä sitten niin suureen ääneen, että tammakin hypähti. Sitten vasta ymmärsin: jos ontuminen johtui haavasta, se olisi huomattavasti pienempi paha, kuin kolhiintuneet luut tai kipeät jänteet.
Eläinlääkäri kävi kursimassa polven kasaan. Karsina tutkittiin, eikä mitään vaarallista löytynyt. Etuseinässä oli kuitenkin verta: Denka oli vain hypännyt puoliksi pystyyn karsinassaan ja kolhaissut polvensa ilkeästi vasten seinää. Tikit saa ottaa pois viikon kuluttua, ja tammani on taas kokonaan terve. Ratsastusta ei kielletty, mutta pitää katsoa, etteivät tikit kiristy... No, Denka ansaitsee olla viikon pelkällä kävelyllä.

Kesäkuu 2009
Käännös, käännös, käännös, rinkiä pyörii Denka. En tiennyt mitä se typerys keksi tässä eräänä päivänä kentällä, mutta jumittipas voltille pitkäksi ajaksi. Parin päivän päästä kävi sama asia ja sitten tajusin! Mikä löytö tämä ratsu onkaan! Mitä tahansa muuta hevosta on ratsastettava jatkuvasti voltille, jotta se pysyy rinkulalla. Denka pysyi voltilla oma-aloitteisesti tasan siihen saakka, että minä erikseen käskin sen suoristaa itsensä ja jatkaa eteenpäin. Tästä taidosta meille todella tulee olemaan hyötyä tulevaisuudessa!

Toukokuu 2009
Denkalla on ilmeisesti sama musiikkimaku kuin minulla. Tuo tallimestarinretale haluaa kuunnella jotain, jota kutsuu "yleisesti ok-musiikkina pidettäväksi, pop-tyyliseksi, melodiseksi musiikiksi", joka on suomeksi siis Voice-kanavan säälittävää ininää, mutta Denka pitää äänekkäästi minun puoliani kun vaadin omia levyjäni soimaan talliradioon. Tässä alkukuusta ratsu nimittäin vahingossa heitti tuolta ovensa päältä koko radion tallikäytävälle pirstaleiksi. No, musiikkia ei ole ennen kuin ostan uuden radion, mutta eipähän ainakaan joudu kuuntelemaan vähään aikaan Voicen wannabe-hittejä. Ja Denkakin on paljon rennompi nyt kun tallissa on kaikuva hiljaisuus.

Huhtikuu 2009
Se harjoittelusta, ja kilpailemaan. Denkasta on tullut loistoratsu, ei voi muuta sanoa. Se on harvinaisen ketterä tanskanpuoliveriseksikin, ja pystyy jo minun tahattomien eleideni perusteella ennakoimaan seuraavan pyyntöni esimerkiksi ratsastettaessa. Uumoilen, että Denka-neidistä tulee vielä ensimmäisen tanskanpuoliveriseni, Agata Jewelin veroinen hyppääjä. Se on todellakin paljon sanottu: minun Agatani oli koko elämänsä kuin minua varten, minun kanssani yhdessä luotu. Sain sen vasta sen ollessa jo vanha - mutta Denka on minulla jo nyt, nuorena, joka tarkoittaa sitä että se tuntee minut paljon paremmin vanhempana, kuin Agata Jewel koskaan, ja minäkin tunnen sen. Jos jatkamme näin, meistä todella tulee hyvä ratsukko - kenties yksi parhaista täälläpäin.

Maaliskuu 2009
Pari sijoitusta kerääntyi tässäkin kuussa. Ei huima saavutus, mutta varaa ei ole myöskään valittamiselle. Olenhan minä ylpeä ratsustani, tottakai olen.
Tässä kuussa on tutustumisvaihe luiskahtanut ohi ja paijaamisvaihe takana - nyt olemme opetteluvaiheessa. Denka on vielä huono aivan perusasioissakin nuoren ikänsä vuoksi, mutta se oppii huimaa tahtia. Nyt kun itse koulutan tammaa alustaasti, sen tyylikin tulee sopimaan yhteen minun ratsastustapojeni kanssa. Olen yrittänyt käyttää mahdollisimman paljon pelkkiä painoapuja saadakseni ohjaamisen mahdollisimman huomaamattomaksi, kuten aina. Denka osaakin vastata niihin hienosti, ja ohjaa emme tarvitse juuri ollenkaan. Satulatta ratsastaminenkin on mukavaa, kun tammani tosiaan tottelee välittömästi pienimpiäkin painoapuja. Sen selässä vain ei tarvitse pelätä.

Helmikuu 2009
Nopeastipa se minun mussuni kasvaa. Olen edelleen viettänyt enemmän aikaa tutustuen nuoreen neitiini kuin opettaen sille mitän. Varsa on kasvanut jo nuoreksi kilpahevoseksi aikoja sitten, mutta en ole rasittanut sen etujalkoja vielä kovin monella kilpaluokalla. Ehdimme aikanaan. Denkastani tulee päivä päivältä vain kauniimpi, sen isäorin on oltava aivan upea. Suunnittelen jo ensimmäistä vaellustamme - mutta sitä pitää odottaa vielä ainakin puoli vuotta jotta pienen hevoseni jalat ovat tarpeeksi vahvat niin pitkälle ja raskaalle reissulle.

Tammikuu 2009
Niin siinä sitten kävi, että liisauksessa ollut Shocking Deep Eyes, meille jätti tammavarsan läksiäislahjaksi. Tämä Denka on oikein mukava, vaikka emätammaa tulee tottakai ikävä. Voi sitä ratsua ja sen kanssa vietettyjä pitkiä maastolenkkejä. Denka ei muuten ollenkaan näytä emältään, joten sen isäpapan on oltava komea kuin mikä, vaikken ole sitä koskaan nähnytkään. Tuliharjainen Denka porhaltaa nyt tuolla ulkona muun nuorison kanssa. Kisaspurtti voi alkaa, se on hyvässä kunnossa, vaikka vasta harjoittelee. Ensi kuussa sitten taas kuulumisia.

PäivämääräSukupuoliVarsaEmäOmistaja
28.04.-09OriFly-By GK.S. Nefertiti's Falcon StarD'Abernon
05.05.-13TammaFly High RRRed AlertOresama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti