torstai 14. helmikuuta 2019

Erkinheimon Elävä Nukke

  Nimi  Erkinheimon Elävä Nukke aka Elli
  Rotu  Suomenhevonen
  Sukupuoli  Tamma
  Säkäkorkeus  153cm
  Syntynyt, ikä  22.01.-12; 31v
  Rekisterinumero  VH14-018-1577
  Kasvattaja  Oresama, Erkinheimot
  Omistaja  Oresama VRL-02753, Erkinheimot
  Painotuslaji  Yleispainotus
  Koulutustaso  HeC, 90cm, tutustumislka, noviisi
  Saavutukset  YLA2SLA-IKRJ-IERJ-IKERJ-II,
  VVJ-I, VMRJ: 35p.

  
© AK

Elli menehtyi vanhuuteen 15.2.2019 juuri täytettyään 31 vuotta.

Luonne

Kun Elävän Nuken eli Ellin syntymä oli vasta suunnittelutasolla, sen vanhemmat harkittiin erittäin tarkasti. Halusin ehdottomasti varsan omaan talliini Ellin emätammasta, mutta sille sopivan orin valitseminen oli vaikeaa. Ellin emässä nimittäin on paljon sellaisia piirteitä, joiden vastapariksi kaivataan mahdollisimman hitaasti reagoivaa ja kilttiä oria. Ellin isä valittiinkin omasta tallista. Vaikka ajattelin yhdistelmän toimivan, olin pitkään huolissani Ellin tulevaisuuden suhteen. Se oli varsana tosi raju leikeissään eikä tuntunut ymmärtävän, ettei ihmisten kanssa voi leikkiä hevosenleikkiä. Tamma kuitenkin kasvoi yli typerästä käytöksestään, vaikka leikkisä yhä onkin. Ellissä yhdistyvät sen isän ja emän parhaimmat ominaisuudet, ja tämä tekee tammasta mainion ratsun.
On ihanaa asua Erkinheimoissa, ajattelee Elli. Vaikka varsinkin ihmisten kesken on suomalaisessa kulttuurissa mukamas noloa olla hikari eli hikke, niin ei ajatella Erkinheimoissa. Mitä työteliäämpi ja älykkäämpi hevonen tai ihminen meille tulee, sitä enemmän me Erkinheimot sitä tai häntä arvostamme. Elli onkin aarteemme: sitkeä ja nopeasti oppiva hevonen isänsä tapaan, mutta myös eläväinen ja menevä kuten emänsä. Kilttikin Elli on, ja pitää ihmisten läheisyydestä. Sen kanssa on mukava puuhailla, olipa puuhastelu sitten harjailua, ratsastusta tai jotain muuta.
Elliä ei pelota näyttää taitojaan ratsuna. Se kilpailee esteitä ja koulua, vaikka sen todelliset taidot pääsevätkin oikeuksiinsa vasta hieman luovemmissa tehtävissä, kuten western trailissa, jota se harrastaa huvikseen kotona. Tamma on tottelevainen ja oppivainen ratsu, ja tekee työnsä aina ilolla. Kilpailutilanteissa sitä ei haittaa yleisön suuruus tai pienuus lainkaan, ei meteli, ei huono sää eikä edes jännittävä ratsastaja. Se hyppää yhtä kiltisti ja hyvin kotona kuin kilpailuissakin, ja tanssii kouluratansa kisapaikalla yhtä energisesti ja iloisesti kuin kotonakin. Myös metsässä samoamista varmajalkainen ja rohkea Ellimme rakastaa.
Itse asiassa Ellissä ei montaa huonoa puolta edes ole, vaikka sen olemusta ja luonnetta kuinka kaivelisi. Huonoa Ellissä taitaa olla ainoastaan se, mitä me Erkinheimot olemme sen kanssa mokanneet. Kun Elli syntyi, kuvittelimme, että se on keskitason harrastehevonen, emmekä kouluttaneet sitä vaativien luokkien menijäksi. Tamma kuitenkin oli vain hitaasti kypsyvä, ja kun sen kyky kilpahevoseksi huomattiin, alkoi olla jo liian myöhäistä. Toisaalta taas saamme viettää Ellin kanssa enemmän aikaa rennosti kotona nyt, kun sen ei tarvitse valmentautua ja kilpailla yhtä paljon kuin muiden Erkinheimojen hevosten.

Suku

Erkinheimon Kristallijumala
sh, 155cm
YLA1SLA-IERJ-III,
KRJ-IIIKERJ-IIIVVJ-II
Kajon Samu
sh, 158cm, evm
Mäen Samuel
sh, 157cm, evm
Kuunkajo
sh, 157cm, evm
Kristalliina
sh, 154cm, evm.
Kristoff
sh, 153cm, evm.
Einariina
sh, 155cm, evm.
Erkinheimon Aavetyttö
sh, 149cm
YLA2SLA-IIERJ-II,
KRJ-IIIKERJ-IIIVVJ-II
Aika-Poika
sh, 155cm, evm.
Tuulen-Poika
sh, 152cm, evm.
Hovin Ämmä
sh, 149cm, evm.
Haamustus
sh, 149cm, evm,
Pelkotila
shm 150cm, evm,
Koristus
sh, 149cm, evm.
Erkinheimon Kristallijumala on Erkinheimojen ja Hietasten (evm.) yhdessä kasvattama 155cm korkea kaunis kimo. Kristallijumalan luonne on mitä mainioin, ja rakennekin tällä upealla yleispainotteisella ratsulla on kohdillaan. Hevonen kilpailee säästeliäästi, ja sen tavoitteena on saada muutama laatuarvostelupalkinto ja jälkeläinen ennen eläkepäiviään.
Kajon Samu on hieno ravihevonen, jolla on hyvä suku. Ori on 158cm korkea kimo, ja sen luonne on melko tuju. Nuorilla päivillään hevonen juoksi ennätyksekseen 1.23,0ke, mutta se ei ole starttaillut enää sitten vuoden 2013. Siitosorina Kajon Samu on toiminut jonkin verran eläkkeellä. Varsoja sillä on yhteensä seitsemän, joista vanhin, Erkinheimon Kristallijumala, on ratsu, ja muut ravureita.
157cm korkea Mäen Samuel on Ari Mäentauksen kasvattama ja omistama raviori. Tämä aikoinaan virtuaalisen ravikuninkuuden voittanut kimo lopetettiin 20-vuotiaana murtuneen takajalan takia. Ennen sitä ori ehti kuitenkin vaikka mitä niin kilpaurallaan kuin siitoshevosenakin. Samuelin ennätys oli 1.23,6ly, ja sillä oli taipumuksia myös lyhyiden matkojen montélähtöihin. Arvokisoja Samuel näki useita ja pääsi erittäin usein rahasijoille, vaikkei voittanutkaan muita yhtä merkittäviä kilpailuita kuin ravikuninkuuden. Siitosorina Samuel astui kymmeniä tammoja. Sen menestynein jälkeläinen lienee Mäen Auroora, joka myös on Ari Mäentauksen kasvattama ja omistama.
Kuunkajo on aina ollut puhtaasti siitostamma ja se on kilpaillut ainoastaan näyttelyissä. Tamma oli kaunis punaraudikko, oikein hyvä rakenteeltaan, ja 157cm korkea olematta kuitenkaan hirvittävän raskastekoinen. Hevosta ei koskaan opetettu ajolle tai ratsuksi kunnolla, vaan se vietti päivänsä laitumella muiden siitostammojen ja niiden varsojen seurassa. Kuunkajo oli kilttiluonteinen hevonen. Se lopetettiin 22-vuotiaana usean pikkuvaivan summan vuoksi.
Kristalliina oli 154cm korkea yleispainotteinen ruunikko tamma. Sen ykköslaji oli kenttäratsastus, jossa se voitti mm. SM-hopeaa vuonna 2004 ratsastajansa Alina Sjöblomin kanssa. Kristalliina kävi myös aktiivisesti estekisoissa, ja siinäkin lajissa tämä reipasluonteinen, menevä tamma pärjäsi hienosti. Kouluratsastusharrastuksensa Kristalliina aloitti vasta vanhempana omistajansa Joona Hietasen kanssa Alina Sjöblomin lopetettua sen ratsastajana. Kouluratsastuskin oli Kristalliinalle mieluisaa, mutta siinä se ei hirvittävästi sijoituksia saanut, koska se eläköityi kokonaan jo pari vuotta harrastuksen aloittamisen jälkeen muuttaessaan Hietasesta Erkinheimoihin. Kristalliina lopetettiin jalkaongelmien takia vuonna 2014. Tammalla on yhteensä kolme varsaa, joista kaksi kantoi ja synnytti sijaisemo.
Kristalliinan isä oli 153cm korkea mustanruunikko Kristoff-ori. Tämä kenttä- ja esteratsastukseen painottunut ori oli voimakastahtoinen ja määrätietoinen hevonen. Kristoff ei kuitenkaan ollut pahansisuinen, vaan sen kova luonne teki siitä mainion kilparatsun. Varsoilleen, joita on 19 kappaletta, Kristoff periytti klassisen suomenhevosen rakennettaan. Ratsu menehtyi 29-vuotiaana yön aikana omaan karsinaansa ilmeisesti sydänkohtaukseen.
Einariina sai nimensä kasvattajansa Eino Yli-Potkan mukaan. Tamma jäi kasvattajansa aikuisen tyttären harrastetason kilpahevoseksi. Ratsu kilpaili huvin vuoksi kaikkia lajeja sekaisin aina western trailista este-, koulu- ja matkaratsastukseen. Huimia suorituksia Einariina ei tehnyt, sillä omistajan tarkoituksena oli vain pitää hauskaa. Omistajan vuokrasi tammansa pois kolmeksi vuodeksi, ja vuokraaja teetti sillä kaksi varsaa. Einariina oli 155cm korkea voikko ja aivan tavallinen suomenhevonen.
Erkinheimon Aavetyttö on harrastuksen vuoksi kilpailutettu heB/90cm tasoinen yleisratsu. Luonteeltaan tamma on erittäin vireä ja iloinen. Tämä soma 149cm korkea raudikko on kasvatettu Erkinheimoissa yhteistyössä Hietasten (evm.) kanssa, mutta kasvattajien keskinäisten kiistojen vuoksi Erkinheimot ostivat Hietaset kokonaan ulos. Aavetytöstä on tarkoitus saada siitostamma vielä joskus, mutta kovatasoisimpien kilparatsujen mukaan tammaa ei edes yritetä lukea. Potentiaalia sillä sinänsä olisi, mutta sen luonne on hieman liian levoton aktiivista kilpailutusta ajatellen.
Aika-Poika oli 152cm korkea läsipäinen raudikko. Se toimi harrastetason koulu- ja esteratsuna, ja kokeili muutaman kerran kenttäratsastustakin menestyen siinäkin lajissa yhtä mukavasti kuin muissakin. Ori ei saavuttanut mitään suurkilpailuvoittoja, mutta potentiaalia hieman vakavampaan kilpauraan sillä olisi kyllä saattanut olla. Ratsu oli luonteeltaankin kovin reipas ja ratsastettaessa se kulki virkeästi. Ori kuoli vanhuuteen vuonna 2014.
Tuulen-Poika oli tavallinen, keskinkertainen yleispainotteinen ratsu. Se sijoittui kymmenisen kertaa este- ja kouluradoilla. Kenttäratsastukseen siitä ei ollut, koska sen hermot eivät kestäneet kolmipäiväisiä raskaita kisoja. Kotipuolella tämä 155cm korkea rautias oli kuitenkin pitkäpinnainen ja luotettava hevonen. Orilla astutettiin kaksi tammaa, ja kummastakin varsasta tuli harrastehevosia.
Hovin Ämmä toimi erään Vaasalaisen luokanopettajan harrastehevosena ja kilpaili silloin tällöin esteratsastuksessa. Luonteeltaan hevonen oli oikein pirteä ja kiltti. Tämä 149cm korkea ruunikko sai elämässään yhden varsan. 9-vuotiaana hevonen myytiin Laihialaiseen ratsastuskouluun, ja siellä se teki varsinaisen elämäntyönsä ratsastuskouluhevosena.
Suomenpienhevostamma Haamustus oli keskinkertainen, 149cm korkea kilparatsu. Se erikoistui esteratsastukseen, mutta kilpaili harvakseltaan myös koulupuolella. Rautias tamma oli luonteeltaan reipas, mutta hyvin nöyrä. Ratsuna se oli erittäin luotettava ja teki tasaisia, ennalta-arvattavia suorituksia niin kotona kuin kisoissakin.
Pelkotila sai nimensä paitsi isäorinsa, myös kasvattajansa Jussi Koivukunnaan mukaan. Koivukunnas oli ensimmäistä kertaa astuttanut tammansa ja kasvatti ihan omaa hevosvarsaa, ja jännitti kovasti. Hyvin mies kuitenkin osasi hommansa, sillä hän kasvatti ja koulutti Pelkotilasta hyvin säyseän ratsun, joka taipui niin koulu- kuin esteradoillakin hienosti. Pelkotila oli 150cm korkea raudikko, joka sai elämänsä aikana yhden varsan.
Koristus oli kaiken nähnyt ja kokenut tamma. Tämä 149cm korkea raudikko leidi oli erään nuoren aikuisen ensihevonen, ja sai ilon kokeilla mitä kummallisimpia harrastuksia. Tamma kilpaili mm. suunnistuksessa, matka-, este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa, western trailissa ja leikkimielisissä laukkakisoissa. Hevonen oli tasaisen hyvä harrastehevonen kaikissa lajeissa, mutta ei mitään olympiatasoa ainakaan sillä harjoittelumäärällä, jolla sen omistaja sen kanssa huvikseen treenasi. Koristus kuitenkin eli onnellisen ensihevosen elämän.

Kilpailukalenteri

PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
24.02.-12ZurückERJ/90cm3/50
05.03.-12HeijastusERJ/90cm4/40
05.03.-12NaquilaERJ/90cm4/50
05.03.-12ZurückERJ/90cm4/50
08.03.-12HeijastusERJ/90cm6/40
09.03.-12HeijastusERJ/90cm2/40
15.03.-12ZurückKRJ/HeC1/50
15.03.-12ZurückKRJ/HeC2/50
18.03.-12ZurückKRJ/HeC7/50
09.04.-13FiktioKRJ/HeC6/100
09.04.-13KK BailadorERJ/90cm1/50
11.04.-13KK BailadorERJ/90cm2/50
13.04.-13Koston SuomenhevosetKRJ/HeC5/50
15.04.-13SatulinnaERJ/80cm5/50
17.04.-13SatulinnaERJ/90cm1/50
18.04.-13SatulinnaERJ/90cm4/50
12.05.-13InfinityKRJ/HeC7/50
13.05.-13InfinityKRJ/HeC4/50
14.05.-13InfinityKRJ/HeC7/50
19.05.-13SatulinnaKRJ/HeC5/30
19.05.-13RiiviötERJ/80cm2/40
21.05.-13RiiviötERJ/80cm3/40
21.05.-13SatulinnaKRJ/HeC5/30
23.05.-13RiiviötERJ/80cm6/40
11.06.-13ZurückKRJ/HeC5/50
18.06.-13ZurückERJ/90cm2/50
24.06.-13SimplicityERJ/70cm3/30
28.06.-13SimplicityERJ/60cm1/30
12.07.-13KK StewartKRJ/HeC4/30
13.07.-13KK StewartKRJ/HeC4/30
26.11.-13Mewian WelshKRJ/HeC7/49
27.11.-13SatulinnaERJ/80cm2/50
29.11.-13SatulinnaERJ/80cm1/50
04.12.-13FiktioKRJ/HeC1/30
08.12.-13FiktioKRJ/HeC3/30
17.12.-13FiktioKRJ/HeC5/40
31.12.-13TuuliharjaERJ/80cm5/40
01.01.-14TuuliharjaERJ/90cm6/40
02.01.-14TuuliharjaERJ/90cm3/40
16.02.-14Deadwood RangersVMRJ/15km nopeus2/4, 4p.
15.02.-14Virtuaalitalli MustangVMRJ/15km ihanneaika11/24, 1p.
20.02.-14PonipallerossaVMRJ/15km ihanneaika9/11, 2p.
21.03.-14KeskeneräinenERJ/80cmtarinakisa1/4, tarina
30.03.-14BenrirVMRJ/15km ihanneaikaVMRJ-Cup14/27, 2p.
30.07.-14BenrirVMRJ/15km ihanneaikaVMRJ-Cup45/53, 2p.
09.10.-14ZurückERJ/90cm1/4
10.10.-14ZurückERJ/90cm2/9
11.10.-14ZurückERJ/90cm3/9
18.11.-14ZurückKRJ/HeC1/30
20.11.-14ZurückKRJ/HeC5/30
01.12.-14AasikartanoVMRJ/15km nopeus1/8, 5p.
02.12.-14AasikartanoVMRJ/15km nopeus1/9, 5p.
02.12.-14ErkinheimotKRJ/HeC4/22
03.12.-14AasikartanoVMRJ/15km nopeus4/9, 2p.
05.12.-14ErkinheimotKRJ/HeC2/22
07.12.-14Locin TalliKRJ/HeC2/30
08.12.-14Locin TalliKRJ/HeC2/30
31.12.-14Brigadier StudVMRJ/15km ihanneaikaVMRJ-Cup5/17, 12p
03.02.-15ErkinheimotKRJ/HeC3/26
05.02.-15ErkinheimotERJ/90cm1/22
05.02.-15ErkinheimotERJ/90cm1/24
06.02.-15ErkinheimotERJ/90cm2/22
12.02.-15ErkinheimotERJ/90cm4/18
13.02.-15ErkinheimotERJ/90cm2/18
21.02.-15MörkövaaraERJ/90cm1/30
21.02.-15MörkövaaraERJ/90cm4/30
23.02.-15KK BailadorERJ/80cm2/30
24.02.-15KK BailadorERJ/80cm3/30
24.02.-15MörkövaaraERJ/90cm1/30
25.02.-15FiktioKRJ/HeC1/40
26.02.-15FiktioKRJ/HeC4/40
27.02.-15KK BailadorERJ/80cm3/30
01.03.-15MörkövaaraERJ/90cm3/30
02.03.-15MörkövaaraERJ/90cm2/30
03.03.-15MörkövaaraERJ/90cm1/30
03.03.-15FiktioKRJ/HeC1/40
03.03.-15MörkövaaraERJ/90cm2/30
04.03.-15MörkövaaraERJ/90cm2/30
05.03.-15FiktioKRJ/HeC3/40
06.03.-15MörkövaaraERJ/90cm4/30
07.03.-15FiktioKRJ/HeC2/40
07.03.-15FiktioKRJ/HeC2/40
07.03.-15MörkövaaraERJ/90cm4/30
07.03.-15ErkinheimotKRJ/HeC1/30
11.03.-15FiktioKRJ/HeC2/40
12.03.-15FiktioKRJ/HeC2/40
13.03.-15FiktioKRJ/HeC1/40
14.03.-15FiktioKRJ/HeC4/40
16.03.-15FiktioKRJ/HeC6/40
17.03.-15FiktioKRJ/HeC2/40
20.03.-15FiktioKRJ/HeC6/40
21.03.-15FiktioKRJ/HeC4/40
23.03.-15FiktioKRJ/HeC6/40
02.11.-16PirunkorpiKERJ/Tutustumisluokka5/40
03.11.-16MetsovaaraKERJ/Tutustumisluokka3/22
09.11.-16MetsovaaraKERJ/Tutustumisluokka3/22
10.11.-16ZurückKERJ/Tutustumisluokka3/30
16.11.-16ZurückKERJ/Tutustumisluokka1/21
20.11.-16ZurückKERJ/Tutustumisluokka3/21
21.11.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka4/17
21.11.-16HengenvaaraKERJ/Tutustumisluokka2/21
22.11.-16HengenvaaraKERJ/Tutustumisluokka2/21
22.11.-16Ros CireinKERJ/Tutustumisluokka3/23
23.11.-16Ros CireinKERJ/Tutustumisluokka3/23
23.11.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka1/17
24.11.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka3/17
24.11.-16Ros CireinKERJ/Tutustumisluokka3/23
27.11.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka2/17
28.11.-16Ros CireinKERJ/Tutustumisluokka1/23
28.11.-16HengenvaaraKERJ/Tutustumisluokka2/21
02.12.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka4/27
16.12.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka2/27
25.12.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka1/27
27.12.-16ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka5/27
27.02.-17ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka2/27
01.03.-17GateawayKERJ/Tutustumisluokka5/40
01.03.-17KaunovaaraKERJ/Tutustumisluokka5/40
02.03.-17ZurückKERJ/Tutustumisluokka5/30
03.03.-17MörkövaaraKERJ/Tutustumisluokka2/11
05.03.-17MörkövaaraKERJ/Tutustumisluokka3/11
05.03.-17ZurückKERJ/Tutustumisluokka5/30
07.03.-17KaunovaaraKERJ/Tutustumisluokka3/40
09.03.-17KaunovaaraKERJ/Tutustumisluokka2/40
09.03.-17MörkövaaraKERJ/Tutustumisluokka1/11
10.03.-17ZurückKERJ/Tutustumisluokka3/30
12.03.-17GateawayKERJ/Tutustumisluokka3/40
12.03.-17ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka1/27
14.03.-17ZurückKERJ/Tutustumisluokka5/30
15.03.-17ZurückKERJ/Tutustumisluokka4/30
18.03.-17ZurückKERJ/Tutustumisluokka3/30
19.03.-17ErkinheimotKERJ/Tutustumisluokka2/27
24.03.-17TurmeltajaKERJ/Tutustumisluokka4/30
30.03.-17TurmeltajaKERJ/Tutustumisluokka4/30
14.03.-18ErkinheimotVVJ/Noviisi tarkkuus1/23
18.03.-18ErkinheimotVVJ/Noviisi tarkkuus4/23
24.03.-18BreandanVVJ/Noviisi yhdistetty6/40
30.03.-18BreandanVVJ/Noviisi yhdistetty4/40
02.04.-18HengenvaaraVVJ/Noviisi tarkkuus5/27
03.04.-18HengenvaaraVVJ/Noviisi tarkkuus4/27
04.04.-18HengenvaaraVVJ/Noviisi tarkkuus2/27
06.04.-18HengenvaaraVVJ/Noviisi tarkkuus3/27
07.04.-18HengenvaaraVVJ/Noviisi tarkkuus2/27
10.04.-18HengenvaaraVVJ/Noviisi tarkkuus5/27
24.04.-18BreandanVVJ/Noviisi yhdistetty1/31
01.05.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi koulu2/22
02.05.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi koulu2/22
03.05.-18BreandanVVJ/Noviisi yhdistetty1/31
11.05.-18CrimsonVVJ/Noviisi tarkkuus2/22
11.05.-18CrimsonVVJ/Noviisi tarkkuus1/22
12.05.-18CrimsonVVJ/Noviisi tarkkuus1/22
13.05.-18CrimsonVVJ/Noviisi tarkkuus3/22
13.05.-18CrimsonVVJ/Noviisi tarkkuus3/22
17.05.-18CrimsonVVJ/Noviisi tarkkuus4/22
19.05.-18CrimsonVVJ/Noviisi tarkkuus2/22
21.05.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi koulu3/22
26.05.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi koulu2/22
28.05.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi koulu1/22
30.06.-18WyatVVJ/Noviisi yhdistetty1/78
12.07.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi tarkkuus3/16
13.07.-18Rushock BogVVJ/Noviisi tarkkuus2/18
13.07.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi tarkkuus1/16
15.07.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi tarkkuus4/16
17.07.-18ZurückVVJ/Noviisi kestävyys4/21
18.07.-18ZurückVVJ/Noviisi kestävyys2/21
18.07.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi tarkkuus1/16
19.07.-18ZurückVVJ/Noviisi kestävyys4/21
20.07.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi tarkkuus3/16
20.07.-18Yorca WBsVVJ/Noviisi tarkkuus4/16
26.07.-18Brusque PoniesVVJ/Noviisi tarkkuus1/34
28.07.-18Brusque PoniesVVJ/Noviisi tarkkuus3/34

Päiväkirja ja valmennukset

Helmikuu 2017
Voi kuulkaa, kuinka vanha kunnon Elli minua tänä aamuna vei. Hyppäsimme huviksemme yhden maastoesteen - pikkuruisen tukin - kun olimme sunnuntaikävelyllämme Erkinheimon metsissä. Annoin Ellin mennä puolihuolimattomasti ohjastaen, se kun on niin tasainen tamma, ja halusin itsekin vähän rentoutua. Vaan mitäpä vielä! Luotettava mummohummanipa löi esteen jälkeen kaasun pohjaan ja lähti korvat tötteröllä ylittämään seuraavaa! Silmät kiiluen se laukkasi, ja vauhdista huumaantuminen tuli minulle täytenä yllätyksenä. Tasapainoni petti pahasti, mutta onneksi esteiden välillä oli sen verran matka, että sain itseni kunnolla satulaan ennen kuin Elli hyppäsi seuraavan esteen ihan omin päin.
En suuttunut Ellille, vaan sen sijaan ohjasin sen kohti kolmatta estettä hieman hallitummin. Vielä sen hyppäsimme, ja sitten minun oli hillittävä hevoseni. Emmehän me hikitreeniä tulleet pitämään! Kolme hyppyä oli Ellillekin tarpeeksi, ja höristen ja puhisten se suostui jatkamaan polkua poispäin ihan vain käynnissä. Pitkät ohjat sille kuitenkin pystyi antaa vasta kilometrin päässä, niin innoissaan se oli!
Syyskuu 2014
Arvaako kukaan, minne Niilo-tallikissa on pesiytynyt, jos kysyn tällä tavalla johdattelevasti? No Ellin karsinaan tietenkin. Yritin eilen illalla houkutella sitä tallikämppään yöksi, siellä kun se yleensä nukkuu, mutta eipä Niilo halunnut tulla. Ajattelin, että olkoon. Kun kissa on noin tyhmä, niin tallokoon Elli sen sitten yön aikana. Aamulla kissani oli kuitenkin edelleen elossa ja odotteli minua tammani karsinan puolioven päällä istuksien. Elli lepuutti päätään puolioven päällä, ihan kehräävän kissan vieressä.
Tänään on kuitenkin ollut ihan tavallinen päivä. Tallipojat harjasivat Ellin ja se ulkoili koko päivän. Kävin kuvaamassa sitä, mutta eipä kuvista hyviä tullut, kun päivä on ollut niin harmaa ja sateinen. Ratsastamassa emme käyneet, eikä ollut tarkoituskaan. Elli sai viettää vapaapäivänsä emänsä Aavetytön kanssa laiskotellen.
Illalla taas suoritin Operaatio Kuranpoiston. Haat ovat niin hirvittävässä kunnossa, että molemmat tammat, etenkin Elli, olivat kuin käveleviä saviveistoksia. Varsinkin Elli rakastaa mudassa piehtaroimista. Mitä löysempi ja märempi kohta, sen parempi. Talvestakin on luvattu niin leutoa ja vähälumista, että oikein hirvittää etukäteen kaikki se ravanpoisto, jonka joudun Ellin kanssa suorittamaan. Onneksi meidän mussukkaamme on kiva harjailla, se kun käyttäytyy niin kiltisti.
Tammikuu 2014
Meillä ei tänä vuonna uudenvuodenjuhlaa vietetty kotona ollenkaan. Minä ja Elli sekä muutama muu hevonen lähdimme nimittäin jo joulukuun lopussa Tuuliharjaan kyläilemään. Siellä oli monipäiväiset kisat, ja vaikka paikka on suhteellisen lähellä, en halunnut ajaa edestakaisin joka päivä. Siksi vuokrasin hevosilleni Tuuliharjasta karsinat.
Kisat menivät ihan kivasti. Elli osallistui 80cm ja 90cm luokkiin, ja sai pari ruusuketta kotiin tuomisiksi. Kisapaikka ei meidän tammaa hermostuttanut, mutta neito tuntui kovasti rakastuneen erääseen tummaan ja komeaan Tuuliharjan oriin. Suorituksia lemmen leimahtaminen ei haitannut ollenkaan, mutta tallin sisällä iltaisin ratsuani harjaillessa kyllä lemmen vaikutus näkyi. Elliä on yleensä tosi kiva hoitaa, mutta nyt se ei malttanut olla keimailematta ja pelehtimättä hetkenkään vertaa.
Vaikka Tuuliharjassa ollaan vieraille ystävällisiä ja vieraanvaraisia, oli kyllä ihanaa tulla taas kotiin. Ellikin taitaa olla iloinen, kun pääsi emänsä Aavetytön kanssa omaan tuttuun tarhaansa lepäämään.
Pian meillä muuten alkaa taas kisapaussi ja valmennuskausi! Olen jo etukäteen tosi innoissani!
Syyskuu 2013
Olimme uimassa. Kyllä, syyskuussa. Ei, ei ollut tarkoitus uida. Meidän piti Ellin kanssa vain laukata rantaviivalla Vaasan rannikolla, mutta kuinkas kävikään. Annoin Ellin kahlata hieman ja putosin sen ilopukista jäätävään meriveteen. Kaikeksi kauhukseni Elli lähti iloisena ensin ravaten ja sitten uiden seilaamaan ulapalle. Yritin sitä ensin huudella, koska en missään nimessä halunnut kastua enempää, mutta ei lopulta muu auttanut kuin uida hurjapää kiinni ja pakottaa se maihin. Eikä Elli olisi halunnut!
Rannalla vettä valuvana ja suurin piirtein jääpuikko nenästä roikkuvana huumorini ei enää riittänyt, kun satunnainen ohikulkeva vaari kysyi, oliko vesi märkää. Koska olisin huutanut pappaparalle, jos olisin avannut suuni, lähdin vain kävelemään pois sanomatta mitään.
Kotiin ratsastaminen kesti tunnin. Ellillä ei ollut kylmä, koska ravailimme paljon. Minä sen sijaan taidan saada keuhkokuumeen.
Vaikka rakastan Elliä, välillä vihaan sitä. Tämän tapauksen johdosta soitin jo tallimestarille, että en halua nähdä hevostani ainakaan viikkoon. Tallimestari ymmärtäväisenä miehenä lupasi hoitaa Ellin ja järjestää sen liikutuksen.
Tammikuu 2012
Varsat kasvavat niin nopeasti! Vastahan meidän Ellikin syntyi tutisevana ja pikkuruisena. Se oli niin pieni, että olisin jaksanut nostaa sen syliini. Nyt Elli on vähän yli kolmivuotias ja koettelee hermojani. Toivon, että se kasvaa tästä typerästä käytöksestä yli joskus.
Elli ei tunnu tajuavan, että minun kanssani ei voi leikkiä hevosenleikkejä. Se ryntää riemuissaan minun luokseni minut nähdessään - ja ryhtyy rapsuttamaan minua niin kovakouraisesti, että sattuu. Samoin se yrittää aina puskea minua innostuessaan jostain, ja kun kävelemme yhdessä, se pomppii edestakaisin haastaakseen minua varsojen väliseen hippaleikkiin.
On tosi kivaa, että Elli on kiintynyt minuun niin kovasti, jos nyt jotain positiivista tästä tilanteesta täytyy sanoa. Kiintymys kuitenkin on tehnyt tästä hevosesta hankalimman koskaan käsittelemäni varsan. Sydän hevosella kuitenkin on paikallaan. Jos se vain rauhoittuu ajan myötä, saatan saada siitä parhaan hevosystävän, joka minulla on koskaan ollut. Ymmärrän, että Elli tekee kaiken pahan vain rakkaudesta, mutta silti välillä tuppaa hermot palamaan sen kanssa.

Jälkikasvu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti