maanantai 10. helmikuuta 2020

Aurora Jewel RR


Nimi: Aurora Jewel RR Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Oresama VRL-02753, Yorca WBs
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 169cm Koulutustaso: ko GP, re 130cm, CIC4
Syntynyt: 20.07.-17 (26v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II





© Cherie, Cherie, CC BY-NC 2.0

Aurora menehtyi vanhuuteen 10.2.2020.


Aurora on ollut aina todella taitava ja miellyttävä kouluratsu. Sillä kisattiin jopa GP-tasolla muutama kausi. Tamma suoritti kiltisti ja kauniisti, mutta ei nauttinut työstään ollenkaan. Vuoden 2018 alussa se sai suorastaan burn-outin, ja kouluratsastus päätettiin lopettaa. Esteitä Aurora on kuitenkin rakastanut ihan nuoresta saakka. Vaikka se ei ole koskaan ollut kaikkein taitavin hyppääjä, se on ihan innoissaan jo esteradalle päästessäänkin. Aurora onkin toiminut suurimman osan elämäänsä este- ja kenttäratsuna.
Jos Auroralla ei ole hyvä olla, se masentuu. Siksi päätään matalalla harjauksessa silmät kiinni roikottavaa tammaa ei kannatakaan kuvitella tyytyväiseksi. Jos se tekee niin, jokin on vialla. Ehkä sitä harjataan sen mielestä liian lujaa, tai sillä on vaikkapa hammassärkyä. Reipas, iloisesti maailmaa, hoitajan taskua ja omaa satulaansa tutkiva utelias Aurora onkin Yorcassa tavallisempi näky. Tamma ei pelleile harjauksen tai varustuksen aikana, ei esimerkiksi pullistele tai kieltäydy suitsimisesta, mutta se pistää turpansa joka soppaan. Letityksen kanssa meneekin aina vaikka kuinka kauan, Aurora kun haluaisi pidellä ja kosketella erikseen jokaista kampaa ja hiuslenkkiä. Samoin eläinlääkäri oudonhajuisine, erikoisine kamppeineen on Auroran mielestä uskomattoman jännittävä ja hauska.
Aurora rakastaa esteiden hyppäämistä. Sellaista liikunnan riemua ei olla vielä toisessa hevosessa nähtykään, kuin mikä Aurorasta loistaa sen saadessa vain hypätä. Tamma on kuitenkin melko vauhdikas ratsu, eikä sovi kokemattoman hyppykaveriksi. Yorcan ammattiratsastajillakin on kova työ saada etenkin lähestymiset ja ponnistuspaikat kohdalleen. Aurora myös innostuu liikaa aika usein, ja silloin siltä tuntuvat katoavan jarrut ja järki kokonaan. Ratsun tekniikkakaan ei ole niin hyvä, kuin korkeampia esteitä hyppäävien puoliveristen. Rakkaudessa lajia kohtaan se kuitenkin voittaa koko maailman hevoset.
Nuorena Aurora kilpaili muutaman menestyksekkään kauden kouluratsuna. Kouluratsastuksessa se oli teknisesti uskomaton: joustava kuin kumiukko, luonnostaan kaunisliikkeinen ja aina erittäin tottelevainen. Tamman viimeiseksi jääneellä kaudella kuitenkin todettiin, ettei hevonen nauti kouluratsastuksesta samalla tavalla kuin esteistä, vaikka se pystyykin suorittamaan paljon vaativampia koulu- kuin esteluokkia. Kouluratsastuksesta päätettin luopua ja keskittyä Auroran mielestä hauskempiin tehtäviin.
Aurora on maastossa luotettava hevonen, joka ei säiky tai temppuile. Vanhemmalla iällä se on kyydinnyt turvallisesti maastoilemaan kaikenlaisia ratsastajia. Aurora on kaikkien suosikkiratsu metsässä ja liikenteessä: niin huippuratsastajien, aloittelevien aikuisten kuin pienten hevosihmisten alkujen.
Auroran bravuuri on villihevosen elämä, tapahtuipa se sitten haassa tai laitumella. Tamma on mielettömän taitava sosiaalisesti, ja sen kanssa pärjäävät sellaisetkin tarhakaverit, jotka pelkäävät kaikkia tai yrittävät syödä muut elävältä. Aurora ei ole pomo, vaan se on liehittelijä. Huomatessaan alkavan erimielisyyden se luikertelee paikalle ja mielistelee toista hevosta niin kauan, että saa homman taas pelittämään. Silloinkin, kun riidanalku ei koske ollenkaan sitä itseään!


Jackass In a Bottle
fwb, 169cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III
Jackass In Space
fwb, 169cm, evm
Jackass
fwb, 167cm, evm
Space Surfer
fwb, 167cm, evm
Hot Chocolate
fwb, 165cm, evm
Hot Coffee
fwb, 168cm, evm
Eros
fwb, 162cm, evm
Indian Jewel
fwb, 168cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II
Indian Sky
fwb, 171cm, evm
Night Sky
fwb, 174cm, evm
Reina
fwb, 167cm, evm
Ariana Jewel
fwb, 163cm, evm
Sunburn
fwb, 169cm, evm
Amana Jewel
fwb, 161cm, evm
169 cm korkea Jackass In Space (ii) sai nimensä värityksensä ja käytöksensä perusteella. Ori on kokonaan musta ja päässään sillä on tähti. Luonteeltaan "Jakke" on tosi raisu ja rohkea, mikä tekikin siitä aikoinaan kelpo esteratsun. Tämä Kuusamossa syntynyt ja sieltä Eurooppaa pitkin kisoissa kierrellyt ori menestyi hyvin 140-senttisillä esteradoilla. Muita meriittejä ovat kantakirjaus kakkospalkinnolla sekä jälkeläislaatuarvostelupalkinto, jonka Jakke sai kolmen hienon orivarsansa perusteella.
Jackass (iii) oli musta 170cm korkea ori, joka näytti unelmien hevoselta liitäessään 160-senttisillä esteradoilla. Ori oli varsinainen mediapersoona ja siitä luotiin positiivinen kuva lehdistössä sen aktiivisen uran aikana. Tammanomistajat kiinnostuivatkin orista kautta Pohjoismaiden. Vasta hevosen kuoltua sen hoitajat paljastivat sen olleen aikamoinen ihmissyöjä.
Space Surfer (iie) oli kimo kenttäsukuinen tamma, joka sai viisi varsaa. Tämä kiltti ja komearakenteinen 167 cm korkea ratsu kilpaili itse hyvin säästeliäästi kenttäratsastuksessa muutaman kauden ajan. Space Surfer menehtyi 27-vuotiaana vanhuuteen.
Hot Chockolate (ie) oli ruunikonkimo kilparatsu. Se oli niin etevä kenttä- ja esteratsu, että voitti samantasoiset oritkin tuosta vain. Tästä lahjakkaasta 165 cm korkeasta miellyttämishaluisesta ratsusta toivottiin tottakai paljon varsoja, kun se lopetti kilpailemisen. Urheilu oli kuitenkin saanut tamman kohdun surkastumaan, eikä se meinannut tulla millään kantavaksi. Tamma myös kuoli kohdun repeämiseen synnyttäessään ensimmäistä varsaansa.
168 cm korkea Hot Coffee (iei) oli ruunikko, jossa on jonkin verran täysiveriverta, mikä näkyi paitsi sen sirossa rakenteessa, myös tulisessa luonteessa. "Hottis" oli kuitenkin erinomainen kolmea lajia killpaileva ratsu. Se menestyi hienosti Suomessa ja astui runsaasti tammoja. 12-vuotiaana Hottis myytiin Saksaan kilpailemaan.
Kimo tamma Eros (iee) oli hyväkäytöksinen ja kaunis 162 -senttinen yleispainotteinen ratsu. Se kilpaili säästeliäästi mutta menestyksekkäästi koulua, esteitä ja kenttää. Kaksi varsaakin Eros sai, ja molemmista tuli emänsä tavoin kilparatsuja. Eros päätettiin lopettaa 20-vuotiaana, kun sitä alkoi vaivata niveltulehdus, jota ei saatu millään kuriin.
Indian Sky (ei) on musta jättiläinen. 171-senttisenä ja vieläpä melko rotevana sen ei uskoisi pärjänneen kenttäratsuna, vaan niinpä se juuri teki. Orin pitkä ja voitokas ura kahden ja kolmen tähden kisoissa loppui vasta aivan harmaahapsisena. Kisauransa ohella Indian Sky on niittänyt mainetta siitosorina. Kevyempiin tammoihin yhdistettynä se on saanut aikaan jälkeläisiä, joilla on voitontahtoa ja kykyjä, mutta silti nöyrä ja kaunis käytös kuten isälläänkin.
Night Sky (eii) syntyi Raumalla, mutta myytiin jo emänsä alta Hagertin hevostilalle Mustasaareen. Hagertit saivat orin halvalla, mutta näkivät tässä 174 cm korkeaksi lopulta kasvaneessa, mahdottoman kiltissä mustassa hevosessa sitä jotain. Hagerteilla Night Sky sai hyvän peruskoulutuksen ja maineen erinomaisena kilttinä hevosena, koska sen omistajat olivat hyvin verkostoituneita. Vaikka orilla ei ollut lainkaan kilpailunäyttöjä, tammat löysivät sen luo sen maineen perusteella. Night Sky teki isoja, kilttejä mustia varsoja, jotka ovat sijoittuneet eri tehtäviin aina harraste- ja ratsastuskouluhevosista kansainväliskisi kilpatykeiksi.
Reina (eie) oli rautias tamma, joka päätyi hyvän sukunsa turvin siitostammaksi ja sai kuusi varsaa. Alun perin oli tarkoitus, että tammasta tulisi kenttäratsu omistajansa Mikael Kuusiston valmennuksessa. Omistaja kuitenkin epäonnistui projektissaan ja sai hyvän kenttäratsun sijaan äkäisen ja kipeän tamman, jonka möi halvalla uuteen kotiin Mustasaareen. Uudessa paikassa Reina tervehtyi ja sai hienoja varsoja.
Mustanruunikko 163 cm korkea Ariana Jewel (ee) oli erittäin kevytrakenteinen kenttä- ja esteratsu. Se menestyi hyvin kilpaurallaan, mutta omistajat päättivät jättää kilpailun lopulta kesken ennen laatuarvostelupalkintoja tehdäkseen Arianalla kaksi varsaa. Nyt Ariana on jo eläkkeellä, ja kilttinä ja maastovarmana hevosena sen lempihommaa on kuljettaa omistajan lapsenlapsia maastolenkeillä.
Sunburn (eei) oli mustanruunikko ori. Tämän ratsun luonne oli kuin dynamiittia, joka saattoi joko olla tehokas väline tai räjähtää pitelijänsä käsiin. Ratsu olikin aivan mahtava kilpahevonen esteillä, koulussa ja kenttäratsastuksessa, mutta kotona siinä oli toden totta pitelemistä. 169 cm korkealla Sunburnilla on kolmattakymmentä varsaa.
161 cm korkea kiltti Amana Jewel (eee) aloitti elämäänsä harrasteratsuna. Rennosti kilpaillen tämä rautias nautiskeli rennosta maastoilusta. Sen omistaja alkoi kuitenkin kaivata valmiiksi pidemmälle koulutettua hevosta edistyäkseen ratsastajana, ja niin Amana muutti ratsastuskouluun. Siellä se viihtyi aluksi hyvin, koska kärsivällisenä se rakasti lapsia. Tamman etupolvet alkoivat kuitenkin oiria raskaassa käytössä. Amanan onneksi puoliverikasvattaja Stefan Granlund oli kiinnostunut hevosen suvusta, ja niin Amana pääsi siitos- ja eläkekotiin Granlundille. Siellä tamma sai kaksi varsaa ja vietti leppoisaa elämää 27-vuotiaaksi saakka.


Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.
Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
13.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/38
15.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/38
20.08.-17 Mandelbacke ERJ/120cm 1/23
21.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/38
23.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/38
27.08.-17 Zurück KERJ/CIC4 5/38
01.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 4/16
02.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 1/16
02.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 2/18
05.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 2/16
06.09.-17 Zurück ERJ/130cm 2/30
07.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 3/16
07.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/41
08.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 2/18
10.09.-17 Zurück ERJ/130cm 5/30
10.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 4/16
11.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 2/41
11.09.-17 Team J&K ERJ/120cm 2/23
11.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 3/18
12.09.-17 Zurück ERJ/130cm 1/30
12.09.-17 Zurück ERJ/130cm 3/30
12.09.-17 Hengenvaara ERJ/100cm 5/100
13.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 2/18
15.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 3/18
16.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 3/18
16.09.-17 Zurück ERJ/130cm 1/30
16.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 4/16
17.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 3/16
17.09.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/41
17.09.-17 Zurück ERJ/130cm 1/30
18.09.-17 Zurück ERJ/130cm 5/30
18.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 2/18
19.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 3/18
25.09.-17 Yorca WBs ERJ/130cm 1/18
26.09.-17 Hengenvaara ERJ/100cm 4/100
27.09.-17 Hengenvaara ERJ/100cm 4/100
27.10.-17 Helmwald KRJ/GP 6/40
29.10.-17 Helmwald KRJ/GP 5/40
30.09.-17 Erkinheimot KERJ/CIC4 2/16
01.11.-17 Helmwald KRJ/GP 5/40
01.11.-17 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
02.11.-17 Reve de Haussea KRJ/GP 2/30
04.11.-17 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
05.11.-17 Reve de Haussea KRJ/GP 2/30
06.11.-17 Helmwald KRJ/GP 6/40
09.11.-17 Reve de Haussea KRJ/GP 1/30
21.11.-17 Helmwald KRJ/GP 2/30
21.11.-17 Heidseck KRJ/GP 2/30
22.11.-17 Heidseck KRJ/GP 3/30
26.11.-17 Heidseck KRJ/GP 2/30
26.11.-17 Harmony ERJ/130cm 3/30
26.11.-17 Helmwald KRJ/GP 1/30
30.11.-17 Helmwald KRJ/GP 2/30
02.12.-17 Harmony ERJ/120cm 2/30
03.12.-17 Heidseck KRJ/GP 3/30
04.12.-17 Harmony ERJ/120cm 2/30
05.12.-17 Heidseck KRJ/GP 1/30
06.12.-17 KK Lamoca KRJ/GP 1/40
06.12.-17 KK Lamoca KRJ/GP 5/40
10.12.-17 KK Lamoca KRJ/GP 5/40
11.12.-17 KK Lamoca KRJ/GP 4/40
21.12.-17 KK Lamoca KRJ/GP 4/40
11.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 1/30
11.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 3/30
12.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 4/30
13.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 4/30
14.01.-18 Armont KRJ/GP 4/30
17.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 2/30
18.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 4/30
18.01.-18 Armont KRJ/GP 3/30
18.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 2/30
19.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 4/30
22.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 3/30
23.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 3/30
23.01.-18 Armont KRJ/GP 5/30
24.01.-18 Armont KRJ/GP 5/30
24.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 3/30
25.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 4/30
26.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 4/30
27.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 2/30
29.01.-18 Ephemeral KRJ/GP 3/30
29.01.-18 Kultahaiven KRJ/GP 1/30
01.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/14
02.02.-18 Vindhani ERJ/120cm 2/15
03.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 3/30
03.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 1/30
05.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/14
06.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/14
10.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/14
12.02.-18 Brotherhood KERJ/CIC4 1/19
12.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 2/30
12.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 5/30
14.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 3/30
14.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 1/30
14.02.-18 Delmenhorst ERJ/130cm 3/20
14.02.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/14
15.02.-18 Brotherhood KERJ/CIC4 4/19
15.02.-18 Delmenhorst ERJ/130cm 4/20
16.02.-18 Brotherhood KERJ/CIC4 2/19
17.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 3/30
18.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 2/30
20.02.-18 KK Chermia ERJ/120cm 4/30
20.02.-18 Brotherhood KERJ/CIC4 4/19
01.03.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/14
02.03.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/14
13.03.-18 Priton ERJ/130cm 2/23
16.03.-18 Priton ERJ/130cm 2/23
19.03.-18 Priton ERJ/130cm 2/23
20.03.-18 Priton ERJ/130cm 4/23
20.03.-18 Priton ERJ/130cm 4/23
22.03.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/10
24.03.-18 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/10
01.04.-18 Colosseum KERJ/CIC4 2/20
09.04.-18 Colosseum KERJ/CIC4 1/20
15.04.-18 Colosseum KERJ/CIC4 1/20
03.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 1/8
04.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 1/8
08.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 2/8
15.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 2/8
17.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 2/8
18.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 1/8
23.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 1/8
25.08.-18 Erkinheimot KERJ/CIC4 2/8



Maaliskuu 2018
Estevalmennus - valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Kutsuin Miika Rossin meille valmentamaan kolmea hevostani, ja koska yksi varsinaisista valmennettavista alkoi ontua jalkaansa aamulla, halusinkin Rossin hypyttävän minua ja Auroraa sen sijaan.
Auroralla olikin ihan hirveästi virtaa ja se ryntäsi Rossin rakentaman radan ensimmäisille esteille tosi rumasti. Koetin ryhdistäytyä parhaani mukaan ja saimmekin aikaan ihan kelpo radan. Miika Rossi mutisi jotain lempilapsestaan, puolipidätteestä, ja antoi sitten muita ohjeita. Minun tulisi keskittyä paremmin käsiini, koska ne heiluvat jonkin verran. Samoin saisin parantaa vielä lihaskuntoani, koska etenkin alastulossa rysähdän Rossin mukaan hevosen niskaan. Hän komensi minut ratsastamaan radan uudelleen tällä kertaa käsiini ja puolipidätteisiin kunnolla keskittyen.
Rata meni uudelleen tottakai hallitummin: Aurorahan oli jo saanut purkaa pahimmat paineensa. Rossi kehui käsieni pysyneen heti paremmin paikoillaan. Taputtelin Auroran kaulaa hellästi ratsastellessani sillä rentouttavia loppukäyntejä pitkin ohjin: se oli ollut tosi reipas tyttö taas!
Tammikuu 2018
Aamulla mentiin Ephemeraliin 11. päivä, ja illaksi jo ajettiin Kultahaiveneen, jossa vietettiin kolme päivää ja yöt. Sieltä palattiin kotiin ja tehtiin päiväreissut 14.1. taas Ephemeraliin. 17.-19. päivä asuttiin taas Auroran kanssa Kultahaivenessa ja tehtiin sieltä käsin yksi kisareissu Ephemeraliin.
20. päivä matkalla kotiin Yorcaan itkin ensimmäisen kerran väsymystä, päänsärkyä, nivelkipua ja päivästä toiseen jatkuvaa huimausta. 21.1. oli ollut tarkoitus pitää hauskaa menemällä Auroran kanssa maastoon, mutta en jaksanut nousta aamulla sängystä. Aurora kuulemma riiputti vain päätään haassa, eikä syönyt mitään.
22. päivä muutimme Ephemeraliin, 23. päivä illalla Armontiin ja 24. päivä illalla taas Ephemeraliin. 23.-24. päivinä meillä oli kaksi kisaa päivässä, ja saimme kaikista sijoitukset. 25.-29. päivä asuttiin taas Kultahaivenessa vuokrakarsinassa, kisattiin siellä ja tehtiin päiväreissuja Ephemeraliin, jota aloin inhota, vaikka talli viehättävä onkin. Olin vain niin väsynyt.
29.1. ratsastin Kultahaivenessa finaalikisojen voittoon GP-luokassa Auroralla. Paikallislehden toimittaja työnsi naamani eteen mikrofonin ennen kuin pääsin pois ratsailta. Katselin Auroran väsynyttä niskaa ja huomasin ties monettako kertaa tässä kuussa, että se vapisi, kun ei olisi jaksanut enää edes seistä. Ai että mitkä olisivat tulevaisuuden suunnitelmat, miten vuosi 2018 sujuisi?
"Me ei kilpailla enää kouluratsastuksessa. Aurora on mahtava koulutamma ja niin tosi taitava. Vaikka se ei ole lähellekään yhtä hyvä esteratsu, se rakastaa hyppäämistä ihan koko sydämestään. Mä haluan antaa sille sen, mitä se haluaa: päästän sen hyppimään. Me pidetään nyt vähän takoa ja sitten jatketaan estekisoilla. Kiitos."
Joulukuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresamalla ja Auroralla on ensivuoden alussa tosi rankka koulukisakausi alkamassa. Sitä varten päätimme yhdessä, että Auroran tulisi valmentautua tässä kuussa, vaikka sillä on muutenkin tosi hektistä. Silti meistä oli hyvä idea, että tamma suorittaisi etukäteen minun valvonnassani kouluradan, jonka se on menevä kilpailuissa 11.1.2018.
Toisin kuin pari kuukautta sitten, kun ensimmäisen kerran valmensin Auroraa, tamman otteet olivat alusta asti erittäin kivikovan ammattimaiset. Sillä on jo kokemusta, ja se tiesi, mitä odottaa koulutreenissä. Tämä sai sen ennakoimaan Oresaman käskyjä. Yleensä se teki suorituksesta entistä sulavamman näköisen, mutta kahdesti sattui niinkin, että Aurora arvasi väärin ja suorituksen flow'hun tuli ikään kuin ryppy. Kun tämä tapahtui toisen kerran, sanoin rauhallisella äänellä Oresamalle (jottei Aurora aavistaisi mitään) jotta hänen tulisi seuraavan pitkän sivun alussa pyytää Auroralta kiitolaukkaa kesken kaiken, tehdä sitten nopeassa kevyessä ravissa voltteja ja jatkaa ravaten mahdollisimman epämääräisiä teitä kuitenkin koko ajan jämäkästi ohjaten, ihan niin kuin hän tietäisi tarkkaan mitä on tekemässä. Tempaus säikytti Auroran ja sai sen tosi hyvin hereille. Pyysin ratsukkoa palaamaan siihen, mihin he jäivät ennen kiitolaukkaa ja ravia, ja jatkamaan koulurataa. Aurora lopetti liian ennakoinnin saman tien, kun sen olosta tehtiin hieman epävarmempi. Siitä eteenpäin suoritus oli upea.
Marraskuu 2017
Alkukuusta meidän Mana astui ensimmäisen tammansa, Auroran. Sillä päätettiin siis jo aikoja sitten astuttaa Aurora, mutta tamma ei tullut kiimaan ennen kuin nyt. Ulkopuolisille tammoille Manaa ei uskalla edes tarjota sen välillä, noh, haastavan luonteen vuoksi.
Auroran siemennys hoidettiin ihan luonnonmukaisin menetelmin. Tarkoitus oli pitää molempia hevosia päistään kiinni riimunaruilla jotta minimoitaisiin se riski, että Aurora potkisi Manaa. Kävi kuitenkin niin, että ensin ori ja sitten tamma riuhtaisivat itsensä irti tuossa meidän kentällä ja painelivat riimunarut viuhuen ja hännät korkealla ravia ympäri kenttää. Kun kaksikko rauhoittui, saimme edes riimut niiltä pois.
Aurora ei onneksi potkinut Manaa, vaikka hetken jo pelkäsin juuri niin käyvän. Halusin, että ori haettaisiin mahdollisimman nopeasti pois, mutta se ei antanut kiinni, vaan uhkaili vain. Sen sijaan saimme Auroran pienellä vaivalla mukaamme ja Mana sai jäädä yksin kentälle melkein tunniksi viilentelemään tunteitaan. Sitten myöhemmin ori oli helppo hakea pois.
Nyt tamma on jo todettu kantavaksi, ja jälkikasvua odotetaan syntyväksi joulukuussa. Pidetään peukkuja, että Auroran vauvamasussa kasvaa yhtä komea olento kuin isänsä, jolla olisi vähän mukavampi luonne.
Marraskuu 2017
Tässä kuussa pidettiin sellainen, hmm... Harjoituskisakausi kouluratsastuksessa. Viime kuussa olimme Miika Rossin valmennuksessa valmistautumassa ja kokeilimme taitojamme sitten loppukuussa Helmwaldissa. Samaan paikkaan palasimme tässäkin kuussa useasti, koska minusta varsinkin nuorehkon hevosen on hyvä kilpailla mahdollisimman paljon tutuilla talleilla, kun kerran niin on mahdollista toimia. Helmwaldissa Auroralla ja minulla menikin hyvin. Minä olisin voinut olla vähän notkeampi ja vireämpi suorituksessa, mutta Aurora oli vetreä ja helposti ohjailtava kuin kumihevonen. Muodossa silläkin on parantamista vielä, vaikka se kulkee tietenkin peräänannossa helposti. Pitää harjoitella siis lihaskuntoa vielä.
Helmwaldin ohella olimme paljon Reve de Hausseassa, joka on Auroralle ihan uusi paikka, mutta minulle hyvinkin tuttu. Tamma keskittyi siellä ihan hyvin aluksi, mutta loppua kohden se ei tuntunut enää viihtyvän lähitallilta vuokratussa karsinassaan. Jouduin pitämään muutaman päivän kisatauon, kun hevoseni naarmutti itseään yön aikana polvinivelen kohdalta.
Loppukuusta kävimme kisaamassa Heisdeck Sporthorsesissa muutaman muun minun hevoseni kanssa. Siellä en ole ennen ollutkaan, mutta sekä hevosten että minun mielestä siellä oli oikein siistiä ja viihtyisää. Toinen uusi paikka oli Harmony Sporthorses. Tiedän, että tulemme kisaamaan siellä jatkossa ja halusin, että Aurora tutustuisi paikkaan etukäteen. Tallilla ei kuitenkaan järjestetty koulukisoja. Ilmoitin Auroran siis estekisoihin, vaikka meillä onkin koulukisakausi kesken. Päätökseni oli ihan hyvä: Aurora hirnui ihan ääneen, kun se riemastui huomatessaan, että tänään saakin kisoissa hypätä.
Lokakuu 2017
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään valmensin Oresamaa ja Auroraa kouluratsastuksessa ennen kuin ratsukko suuntaa ensimmäiselle oikealle kouluratsastuspainotteiselle kilpakaudelleen. Aurora on vanhentunut ja viisastunut sitten viimenäkemän, ja tammaa olikin ilo valmentaa. Sama tekemisen riemu paistoi siitä, kuin varsanakin, mutta käytös oli hillitympää. Oli ihana ohjata sellaista hevosta, jonka oikein näkee nauttivan työstään!
Valmennus painottui taivutuksiin ja asettamiseen ravissa ja laukassa. Aurora taipuu hienosti molempiin suuntiin ja sen lihaskunto on hyvä, lihakset ovat tasapainossa. Oresama saisi kuitenkin sen olemuksen pyöreämmäksi ja hallitummaksi, jos hän käyttäisi sisäpohjetta ihan aavistuksen enemmän. Ohjastuntuma ja ohjan käyttö olivat hyviä ja herkkiä.
Toivoisin, että saisin valmentaa Auroraa ja Oresamaa toisen kerran hyvin pian. Uskon, että tamma voisi kehittyä vielä eteenpäin valmennuksessani.
Syyskuu 2017
Viime kuussa jo vähän kokeilimmekin Auroran kanssa, miltä siitä tuntuisi kisata ihan oikeasti. Tässä kuussa otimme estekisat sitten hieman vakavammin ja aloittelimme ihan oikeaa kisakautta.
Kuun ensimmäinen kolmannes pysyttiin tutuilla, minun omistamillani talleilla kisoissa, jotka minä järjestin. En ratsastanut Auroralla itse, koska olin usein tuomaroimassa, mutta sen sijaan se sai kokeilla oikeastaan kaikkien muiden Yorcan ratsastajien kanssa menoa. Auroraa vaihtuvat ratsastajat eivät haitanneet, vaan se sai kokemukseensa nähden oikein hyvän määrän sijoituksia. Voittoon sen rahkeet eivät kuitenkaan riittäneet, mutta ainakin sillä oli ihan sairaan kivaa!
Toisella kolmanneksella ratsastin Auroralla itse ensimmäistä kertaa vakavissani. Minulla oli ulkopuolisia tuomareita omissa kisoissani, joten kilpailin ihan tosissani nuorella hevosellani omien tallieni kilpailuissa. Aurora sai vielä rauhassa harjoitella kisaamista tutuissa ympyröissä. Kerran teimme kuitenkin päiväreissun Hengenvaaraan kisoihin. Kymmenessä päivässä saimme kolmetoista sijoitusta.
Kuun viimeinen kolmannes otettiin vähän lepsummin, jottei nuori tamma vallan väsyisi. Vuokrasin viikoksi Hengenvaarasta karsinan ja osallistuimme sieltä käsin samalla tallilla järjestettäviin metrin luokkiin aina silloin tällöin. Halusin Auroran asuvan Hengenvaarassa, koska talli järjestää todella usein meille sopivia kilpailuita. Uskon, että tammalle on etua, kun se oppii pitämään myös Hengenvaaraa yhtenä kotinaan, vaikka emme siellä vakituisesti asukaan.
Elokuu 2017
Auroran ensimmäinen kisakuukausi alkoi, noh, tosi rennoissa merkeissä. Sunnuntaipäivänä 20. elokuuta kilpailin nimittäin tammalla ensimmäisen kerran Mandelbacken yksittäisissä estekisoissa luokassa 120 cm. Kisat olivat pienet ja Auroran ensimmäiset, joten en toivonut mitään menestystä tai jännittänyt tuollaisia pikkukisoja. Tarkoitus oli mennä vain hakemaan tammalle kokemusta kisapaikalta ja näyttämään sille, että ei siellä tarvitse ollenkaan pelätä. Tavoite oli siis positiivinen kokemus ensimmäisestä oikeasta kisasta.
Kun oli meidän vuoromme hypätä, Aurora oli onnistuneen lämmittelyn päälle notkea kuin vahaukko ja ihan täynnä virtaa. Kun annoin sille luvan mennä, se loikkasi heti kolmosvaihteella eteenpäin ja kiihdytti sitten korvat ja häntä tötteröllä. Jos yleisössä joku ei ollut nähnyt aikaisemmin, miltä näyttää kun hevonen nauraa, niin nyt kaikki varmana näkivät. Aurora ei olisi malttanut pysyä housuissaan!
Vaikka meidän oli tarkoitus ottaa ihan rauhassa, ajattelin, että kun tamma haluaa mennä, niin menköön sitten! Painoin pohkeet sen kylkiin, enkä pidätellyt sitä kuin sen verran, että sen meno pysyi turvallisena. Aurora hyppi kuin kenguru: vähän holtittomasti ja välillä jopa rumasti, mutta ihan selkeästi pelkästä hyppimisen ilosta.
Voitimme muuten koko luokan. Ruusuke oli itse tehty ja tosi hieno.
Heinäkuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Aurora oli täynnä virtaa estevalmennuksessa tänään, ja kokoamani helppo 100-120 -senttisistä esteistä koostuva rata meinasi mennä ihan läpijuoksuksi. Karjaisin Oresamalle, että ryhdistäytyisi välittömästi, tai lähtisin kotiin. Kun Oresama ratsasti kunnolla eikä mennyt mukaan nuoren hevosen pelleilyyn, alkoi tammasta löytyä jarrujakin.
Tarkoituksemme oli tässä valmennuksessa vain opettaa Auroralle vähän malttia ja iskostaa sen päähän, että esteratsastuskin on tosi kivaa. Ainakin jälkimmäiseen tavoitteeseen päästiin: harvoin näkee yhtä innostunutta eläintä. Malttia sen sijaan ei tammalla vielä ole. Se ei aina jaksanut kuunnella ratsastajaa kärsivällisistä avuista ja kunnollisista puolipidätteistä huolimatta. Silti en olisi huolissani. Hevosesta tulee parempi, jos se hyppää riemusta holtittomana, kuin jos se suorittaa teknisesti täydellisesti mutta tylsästi. Oresaman kannattaisi rohkeasti koettaa ilmoittaa Aurora joihinkin pikkukisoihin.



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
03.12.-17 Ori Sanchez RR Goodbye Moonman RR Oresama/Yorca WBs
Nimi: Aurora Jewel RR Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Oresama VRL-02753, Yorca WBs
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 169cm Koulutustaso: ko GP, re 130cm, CIC4
Syntynyt: 20.07.-17 (26v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-II

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti