tiistai 24. marraskuuta 2020

Wannabe Coca-Cola RR

 

Nimi:Wannabe Coca-Cola RR VH18-031-0001 Omistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:Tamma Kasvattaja:Oresama, Yorca WBs
Rotu:Suomalainen puoliverinen Painotus:Yleispainotus
Säkäkorkeus:171cm Koulutustaso:ko HeA, re 130cm, CIC2
Syntynyt:27.05.-12 (35v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I







© AK


Ansku lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 24.11.2020.


"Anskusta pitää saada yksi varsa! Edes yksi kotiin! Pitää!"
Intin samaa virttä kerta toisensa jälkeen, kun Konnan äiti alkoi sairastella. Rakastin sitä hevosta, vaikka se oli varsasta asti kauhea. Tallimestari melkein rukoili, etten astuttaisi tammaa, ja kompromissina astutin Anskun Terolla, joka on aika rauhallinen ratsu. Niin syntyi Konna, joka ei muistuta lainkaan isäänsä, vaan ainoastaan emäänsä. Muistin heti, millaista Anskun kanssa oli sen ollessa varsa: itkua, tuskaa, valitusta, verta vuotavia neniä, mustia silmiä, murtuneita jäseniä ja niin edelleen. Samanlaista se oli Konnankin kanssa, ihan alusta asti. Toisaalta aikaa myöten kiinnyin Konnaankin niin kuin syylään, josta tulee osa omaa persoonaa. Ja oppihan tamma lopulta kelpo ratsuksi.

Konna rasittava hoitohevonen. Se ihan odottaa kiiltävää karvaansa esitellen, että hoitaja alkaa sukia sitä ensin kireänä tamman maineen kuultuaan. Sitten hoitaja aina rentoutuu, koska eihän Konna ole ollenkaan kamala! Selkeästi tamma on vain väärin ymmärretty ja kovakouraisesti käsitelty... Ja heti hoitajan uskoteltua tämän itselleen Konna iskee. Se puraisee, potkaisee tai vaikka litistää uhrinsa seinään saman tien, kun hänen keskittymisensä herpaantuu. Konnalla ei tee sellaista peloissaan tai edes kovin vihaisena. Näyttää ihan siltä, kuin se rääkkäisi hoitajiaan ihan vain huvikseen.
Kuolaimia Konna ei ota. Se nostaa päänsä ylös ja nousee vaikka takajaloilleen, jos naru antaa myöten. Sen päätä ei pidellä ihmisvoimin niskalenkissä, kun tamma sille päälle sattuu. Vanhimpien hoitajien piiskaa se uskoo ja asettuu saman tien heidän seistessään ovella vahtimassa. Myös tallimestarin läsnäolo rauhoittaa Konnan. Jos nuori hoitaja ei halua pyytää tamman kanssa apua, ei auta kuin olla Konnaa itsepäisempi. Kyllä tamma oppii kunnioittamaan ketä vain sellaista, joka rohkenee esimerkiksi kiivetä sen kaulan päälle roikkumaan ja suitsia sen, kun kerran pakko on. Onneksi satula sentään menee mutkattomammin paikalleen: Konnalla ei ole hampaita selässään.

Kun katselee Yorcan ratsastajien menoa Konnalla, alkaa havaita, miksi tämän kaltaista hevosta pidetään hengissä. Esimerkiksi kouluratsastuksessa Konnalla on asennetta, jollaista ei muilla ole. Vaikka se ei ilkeytensä ja rasittavuutensa takia ikinä tule kilpailemaan GP-tasolla, sen lennokkaasta menosta näkee, että helpot liikkeet se suorittaa ikään kuin pilkaten. Ihan niin kuin se sanoisi, että minäpä tein tällaista jo maitovarsana, ettekä te muut ratsut osaa vieläkään kunnolla.
Estepuolella Konnan tekniikka on kauhea, mutta ponnistusvoima niin huikea, että se ihan lentää. Tamman hypyissä ei ole kaikkein miellyttävintä istua, mutta ainakin se on kevyesti ohjattava ja tottelee yleensä kyselemättä, koska se tykkää hyppäämisestä.
Kukaan ei oikein jaksaisi viedä Konnaa maastoon, koska se on itkettävän hirveä maastoratsu. Joinain päivinä se ei suostuisi millään kävelemään poispäin kotoa ja käännyttäessä se ei hidasta kiitolaukasta. Joskus se esittää pelkäävänsä kaikkea, jotta se pääsisi kotiin. Joskus taas se on pahalla päällä ja jyrää kaikesta läpi viivasuoraan, tarvittaessa pomppii yli ojien ja aitojenkin. Hyvin harvoin sattuu kohdalle kuitenkin sellainen päivä, että tähtien asento on oikea ja Konna viihtyy metsässä. Silloin sen kanssa on ihanaa.



Treatment of Terror
fwb, 172cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III
Mr Fix It
fwb, 172cm, evm
Party Shaker
fwb, 171cm, evm
Chasing The Sun
fwb, 170cm, evm
Freebird
fwb, 171cm, evm
Little King
fwb, 161cm evm
I Wish I Was
fwb, 173cm, evm
Wannabe-Jrocker
KWPN, 170cm
YLA2
Got To Rock
KWPN, 172cm, evm
God Of Rock'n Roll
dwb, 172cm, evm
I Wanna Have It
KWPN, 169cm, evm
Japano
KWPN, 166cm, evm
Got To Be Japanese
KWPN, 167cm, evm
Chinano
fwb, 164cm, evm

Treatment of Terror on 172 cm korkea kaunis punarautias suomenpuoliverinen. Sen olemus on jylhä ja komea, ja luonne macho ja ylväs. Tämä uljas yleispainotteinen ratsu on kilpaillut este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa saaden jokaisesta lajista kymmeniä sijoituksia. "Tero" on tasaisen hyvä kaikissa ratsastuksen lajeissa. Tämän komean orin on kasvattanut Taavi Paunus.

172 cm korkea ihanan punarautias Mr Fix It on tiettävästi saanut nimensä Guitar Hero -pelin mukaan. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi este- ja kenttäratsastusta, ja on sen menoa saatu jonkin verran kouluradoillakin seurata. Mr Fix It on kuitenkin enemmän hyppääjä kuin koulumestari. Luonteeltaan ori on haastava ja menevä. Jalostuksessa sen nimi on tuntematon: orin on annettu astua vain kolme tammaa.
Party Shaker on 171 cm korkea raudikko, jonka luonne on tulinen mutta ulkomuoto mitä hurmaavin. Ori on voittanut näyttelyn toisensa perään ja kerännyt aikamoisen arvonimilitannian. Esteratsunakin Party Shaker on saavuttanut mainetta. Se toimii Hannu Ojanperän tallilla siitosorina, ja sillä astutetaan kymmeniä tammoja joka vuosi. Party Shaker periyttää varsoilleen hyvää rakennettaan ja reaktiivista luonnettaan.
170cm korkea ruunikko Chasing The Sun on siitostamma, jolla on mielenkiintoinen suku ja hieno rakenne. Tamma itse ei ole kilpakenttiä koskaan nähnyt, mutta kuulemma siltä löytyisi kapasiteettia kenttäradoille. Chasing The Sun on luonteeltaan virkeä, mutta erittäin lempeä.

171 cm korkea Freebird on kiltti kimo suomenhevostamma. Siitä yritettiin estehyppääjää, koska se on hyvästä hyppääjäsuvusta, mutta tamman lahjat olivatkin laaja-alaisemmat. Freebird kilpailee paitsi 130-senttisillä esteradoilla, myös kenttä- ja kouluradoilla. Tamma on saanut kuusi varsaa sijaissynnyttäjien avustuksella. Tällä hetkellä Freebird on Taavi Paunuksen omistuksessa ja omistajansa ehdottomasti paras hevonen.
Little King oli kiltti ori. Se oli 167 cm korkea ja kilpaili nuoruutensa päivillä esteratsuna saavuttaen mainetta ympäri Eurooppaa. Orilla olisi ollut vielä hieno kilparatsun ja siitosorin ura edessään, kun se vasta 10-vuotiaana, kahden tammavarsan isänä kuoli tapaturmaisesti omalla kotitilallaan Nuuksiossa. Väriltään Little King oli kimo
I Wish I Was oli ryhdikäs raudikko tamma, jolta odotettiin jo nuorena suuria esteradoilla. Tamma vastasikin odotuksiin erinomaisesti: se oli paitsi kiltti ja innokas hyppääjä, myös taitava ja nopea. I Wish I Was saavutti nopeasti suuren suosion ja siirtyi sitten siitostammaksi. Tällä 173 cm korkealla ratsulla on neljä menestynyttä varsaa.

Wannabe-Jrocker vaikutti vuosina 2002-2012. Se oli Jet Brandonin kasvattama, Adan maahantuoma, Joushou Gaidoun omistama ruunikko 173 cm korkea hollanninpuoliverinen. Tamma oli erinomainen koulu- ja esteratsu. Koulupuolella se suoritti kauniisti GP-luokkia ja esteitä se hyppäsi ratana 140 cm. Kiitokseksi pitkästä ja menestyksekkäästä urastaan "Ansku" sai YLA2-palkinnon 12.8.2009. Tammalla on myös kolme yleispainotteista varsaa. Luonteeltaan ratsu oli vaihteleva, vaan ratsuna se toimi aina hyvin.

Got To Rock oli menestynyt 172cm korkea ruunikko hollanninpuolierinen, joka toimi vuosikausia kouluratsuna. Se syntyi ja kasvoi Hollannissa, mutta kuusivuotiaana lähti Saksaan kilpailemaan. "Roki" tuli takaisin kotiin vasta 20-vuotiaana. Orin teräsvaijerinen hermo oli kestänyt kaikki kisaelämän rasitukset hyvin ja se oli edelleen kiltti ja kultainen ori. Rokilla ehti saada yhdeksän jälkeläistä ennen kuin se lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi.
Tanskanpuoliverinen God Of Rock'n Roll aloitteli ratsukoulutusta huippuvalmentaja Zachary Smithin valvovan silmän alla. Huippukoulutuksen saanut "Konna" menestyikin hyvin Tanskassa kansallisissa kisoissa kouluratsastuksen parissa, mutta ulkomailla sen nimi ei ollut tunnettu. Kotimaassaan tämä vaativia ratoja suorittava kilpaori oli kuitenkin sen verran suosittu, että sillä astutettiin neljä hienoa tammaa. "Konna" oli 172 cm korkea
169 cm korkea raudikko hollanninpuoliverinen I Wanna Have It sattui olemaan tanskalaisen God Of Rockn'n Rollin kanssa samalla tallilla nuoruusvuosinaan. Eräänä iltana kävi niin, että jälkimmäisenä mainittu karkasi haastaan ja astui tämän nuoren tamman. Valmiiksi menestyneen "Hannan" ainoa varsa ei siis ollut suunniteltu, mutta suvultaan sitäkin hienompi. Kun nuori tamma lensi takaisin kotiin Hollantiin mammalomalle, sen estehevosen ura oli kovassa nosteessa. Silti ratsu ei palannut kisakentille varsottuaan vaan jäi Hollantiin harrasteratsuksi.

Japano oli aivan tavallisen hollantilaistytön harrastehevonen. Se eleli onnellisena takapihalla, kilpailun kilpailua kokematta, mutta silti erinomaisessa hoidossa. Kotona Japano hyppäsi 120-senttisiä ratoja ja oli luonteeltaan mitä kiltein. Tamma sai vain yhden varsan elämänsä aikana. Japano oli 166 cm korkea sopusuhtainen ja siro mustanruunikko ratsu.
Got To Be Japanese sai aikaan hysteerisiä kiljumiskohtauksia, missä sitten esiin astuikin. Se hyppäsi 150 cm ratana ja erittäin kevyen näköisesti, käyttäytyi rokkitähden lailla ja nautti saamastaan järjettömästä huomiosta. Ori kiersi maailmaa minkä ehti, välillä voittaen ja välillä häviten estekilpailujaan. Jatkuva reissaaminen oli kuitenkin ratsulle liian raastavaa ja ori vetäytyikin jo 10-vuotiaana varhaiselle eläkkeelle siitosoriksi. Hevonen oli musta ja 167 cm korkea.
Chinano, jolta Japano peri nimensä, oli rauhallinen tamma. Se teki tasaisen ja hyvän uran esteratsuna, mutta eläköityi kisahommista jo varhain siitostammaksi. Tämä 164 cm korkea ruunikko suomenpuoliverinen sai elämänsä aikana kahdeksan varsaa, jotka kaikki perivät emänsä ihanan luonteen ja hyvän ryhdin.



Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
03.06.-13 Zurück ERJ/120cm 2/50
04.06.-13 Zurück ERJ/120cm 1/50
14.06.-13 Zurück ERJ/120cm 6/50
18.06.-13 Zurück ERJ/120cm 6/50
29.06.-13 Zurück ERJ/120cm 1/50
01.07.-13 Zurück ERJ/120cm 6/46
04.12.-13 Zurück ERJ/130cm 2/6
06.12.-13 Zurück ERJ/130cm 1/6
28.02.-14 Zurück ERJ/130cm 1/6
28.02.-14 Zurück ERJ/130cm 1/6
03.03.-14 Zurück ERJ/130cm 2/6
12.10.-14 Zurück ERJ/130cm 3/10
25.12.-14 Shadow WBs ERJ/130cm 4/40
04.03.-15 Sonic WBs ERJ/130cm 2/100
02.05.-15 Mörkövaara ERJ/130cm 3/30
03.05.-15 Mörkövaara ERJ/130cm 2/30
05.05.-15 Mörkövaara ERJ/130cm 3/30
07.05.-15 Mörkövaara ERJ/130cm 4/30
06.06.-15 Whispering Heaven ERJ/130cm 3/30
13.06.-15 Whispering Heaven ERJ/130cm 3/30
14.06.-15 Whispering Heaven ERJ/130cm 2/30
23.09.-15 KK Reiter ERJ/130cm 2/30
29.09.-15 KK Reiter ERJ/130cm 4/30
30.11.-15 Ventos ERJ/130cm, ERJ-Cup, tarinalka 8/76, tarina
23.12.-15 Huvitutti ERJ/120cm 4/40
26.12.-15 Huvitutti ERJ/120cm 1/40
30.12.-15 Huvitutti ERJ/120cm 3/40
20.02.-16 Viehättävä ERJ/120cm 1/30
21.02.-16 Viehättävä ERJ/120cm 4/30
23.02.-16 Viehättävä ERJ/120cm 1/30
15.07.-16 Huvitutti KRJ/HeA 2/40
17.07.-16 Huvitutti KRJ/HeA 4/40
22.07.-16 Huvitutti ERJ/120cm 6/40
23.07.-16 Huvitutti KRJ/HeA 2/40
24.07.-16 Huvitutti KRJ/HeA 5/40
26.07.-16 Huvitutti ERJ/120cm 3/40
27.07.-16 Huvitutti KRJ/HeA 2/40
01.08.-16 KK Lapland KRJ/HeB 2/30
01.08.-16 KK Lapland KRJ/HeB 4/30
02.08.-16 KK Lapland KRJ/HeB 1/30
02.08.-16 Turha KRJ/HeB 1/40
03.08.-16 Turha KRJ/HeB 2/40
04.08.-16 Turha KRJ/HeB 2/40
04.08.-16 Turha KRJ/HeB 6/40
05.08.-16 Turha KRJ/HeB 2/40
06.08.-16 Turha KRJ/HeB 4/40
16.08.-16 Huvitutti KRJ/HeA 5/50
19.08.-16 Huvitutti KRJ/HeA 1/50
20.08.-16 Huvitutti KRJ/HeA 6/50
20.08.-16 Huvitutti KRJ/HeA 3/50
21.08.-16 Edelsten ERJ/130cm 5/30
21.08.-16 Huvitutti ERJ/120cm 5/50
22.08.-16 Edelsten ERJ/130cm 2/30
24.08.-16 Huvitutti KRJ/HeA 4/50
26.08.-16 Huvitutti KRJ/HeA 6/50
27.08.-16 Huvitutti KRJ/HeA 1/50
01.10.-16 Wayward KRJ/HeA 1/30
02.10.-16 Wayward KRJ/HeA 2/30
04.10.-16 Wayward KRJ/HeA 5/30
14.10.-16 Rappadan KRJ/HeA 4/30
14.10.-16 Rappadan KRJ/HeA 1/30
15.10.-16 Pirunkorpi KRJ/HeA 3/60
18.10.-16 Rappadan KRJ/HeA 2/30
20.10.-16 Pirunkorpi KRJ/HeA 5/60
22.10.-16 Pirunkorpi KRJ/HeA 6/60
22.10.-16 Kuuralehto KRJ/HeA 3/40
25.10.-16 Hortensia KRJ/HeA 1/30
25.10.-16 Fiktio KRJ/HeA 6/40
26.10.-16 Fiktio KRJ/HeA 6/40
26.10.-16 Pirunkorpi KRJ/HeA 3/60
27.10.-16 Pirunkorpi KRJ/HeA 7/60
27.10.-16 Fiktio KRJ/HeA 6/40
27.10.-16 Fiktio KRJ/HeA 2/40
30.10.-16 Runoranta KRJ/HeA, Tarinaluokka 1/17, tarina
01.11.-16 Metsovaara ERJ/130 1/22
01.11.-16 Metsovaara KRJ/HeA 1/40
01.11.-16 Ros Cirein KRJ/HeA 6/40
02.11.-16 Metsovaara ERJ/130 3/22
03.11.-16 Metsovaara ERJ/130 1/22
03.11.-16 Mökövaara KRJ/HeA 4/40
04.11.-16 Metsovaara ERJ/130 1/22
05.11.-16 Metsovaara KRJ/HeA 4/40
05.11.-16 Ros Cirein KRJ/HeA 3/40
05.11.-16 Mökövaara KRJ/HeA 6/40
06.11.-16 Metsovaara ERJ/130 2/22
07.11.-16 Mökövaara KRJ/HeA 1/40
08.11.-16 Metsovaara ERJ/130 3/22
09.11.-16 Ros Cirein KRJ/HeA 1/40
09.11.-16 Mökövaara KRJ/HeA 1/40
09.11.-16 Metsovaara KRJ/HeA 3/40
10.11.-16 Mökövaara KRJ/HeA 5/40
12.11.-16 Metsovaara KRJ/HeA 6/40
15.11.-16 Metsovaara KRJ/HeA 4/40
18.11.-16 Ros Cirein KRJ/HeA 6/40
20.11.-16 Ros Cirein KRJ/HeA 6/40
02.04.-18 Colosseum KERJ/CIC2 2/15
06.04.-18 Colosseum KERJ/CIC2 3/15
08.04.-18 Colosseum KERJ/CIC2 3/15
17.04.-18 Colosseum KERJ/CIC2 1/15
14.09.-18 Sardonic KERJ/CIC1 4/40
17.09.-18 Sardonic KERJ/CIC1 3/40
25.09.-18 Sardonic KERJ/CIC1 5/40
26.09.-18 Priton KERJ/CIC2 1/17
27.09.-18 Sardonic KERJ/CIC1 4/40
28.09.-18 Priton KERJ/CIC2 2/17
13.01.-19 Oakhill KERJ/CIC1 5/30
19.01.-19 Auburn Estate KERJ/CIC1 4/30
23.01.-19 Oakhill KERJ/CIC1 1/30
26.01.-19 Oakhill KERJ/CIC1 2/30
28.01.-19 Oakhill KERJ/CIC1 4/30
10.03.-19 Gestut Helmwald KERJ/CIC2 3/30
14.06.-19 Hiivurin KERJ/CIC1 2/39
17.06.-19 Hiivurin KERJ/CIC1 5/39
19.06.-19 Hiivurin KERJ/CIC1 5/39
01.07.-19 Elohiljan KERJ/CIC2 1/10
01.07.-19 Mörkövaara KERJ/CIC2 2/12
03.07.-19 Elohiljan KERJ/CIC2 2/10
04.07.-19 Elohiljan KERJ/CIC2 3/10
05.07.-19 Mörkövaara KERJ/CIC2 3/12
08.07.-19 Mörkövaara KERJ/CIC2 2/12
08.07.-19 Elohiljan KERJ/CIC2 3/10
31.08.-19 Supernatural KERJ/CIC2, KERJ-Cup 1/31
03.10.-19 Mörkövaara KERJ/CIC2 2/29
21.10.-19 Mörkövaara KERJ/CIC2 4/29
24.10.-19 Mörkövaara KERJ/CIC2 2/29
26.10.-19 Mörkövaara KERJ/CIC2 4/29
10.11.-19 Aeston KERJ/CIC2 2/19
10.12.-19 Safiiritiikerin KK KERJ/CIC2 2/17
13.01.-20 Kadon Kartano KERJ/CIC2 2/17
15.01.-20 Kadon Kartano KERJ/CIC2 1/17
15.01.-20 Safiiritiikerin KK KERJ/CIC2 1/7
19.01.-20 Safiiritiikerin KK KERJ/CIC2 1/7
23.02.-20 RK Eeva KERJ/CIC2 1/16



Tammikuu 2017
Niinhän sitä luulisi, ettei vanha Konna opi uusia temppuja. Tämä Konnien kuningatat kuitenkin oppii. Nyt, täyttäessään ihan kohta 29 vuotta, tämä tytöntyllerö on viimein täyttänyt elämänmittaisen pyrkimyksensä ja oppinut tähtäämään potkunsa seiniin ja aitoihin niin, että kaikki esteet sortuvat sen tieltä. Kun Konna hajotti tässä kuussa kolmatta kertaa karsinan väliseinän, joka on muuten lujaa tekoa, laitoin kameran sen karsinaan ja seurasin, mitä ihmettä se oikein tekee.
Kun tallin valot olivat sammuneet ja muut hevoset alkoivat nukkumaan, Konna pyllisteli kameralle. Se hipoi turvallaan upouuden, aamulla korjatun väliseinän lautoja potkaisukorkeudeltaan. Se tunnusteli niitä kauan, arvioi, ja painoi välillä seinää etukavionsa kärjellä. Sitten ihan yhtäkkiä sen pää nousi oikein tyytyväisen näköisenä, se käänsi pyllypuolensa kohti seinää ja valmistautui. Kavio jo ilmassa se vielä kurkisti taakseen ja tarkasti kohdan. Seuraavaksi yksi ainoa hyvin tähdätty, melko kevyt potku jysäytti reiän karsinan oveen ja herätti koko tallillisen hevosia.
Kun tein tuhopaikalla salapoliisintyötä, huomasin Konnan osanneen etsiä seinästä sen kohdan, jossa on kahden puun saumakohta ja kaikkein heikoin osa koko seinää. Ai että kuinka hieno homma.

Joulukuu 2017
No olipa taas tempaus meidän Simolta ja Konnalta! Alkoi nuortaparia ilmeisesti vanha suola janottaa, tai ainakin Simoa. Meidän monsieur oli nimittäin ilmeisesti päättänyt lähteä Konnan hakaan uudelle vauvantekoreissulle aitojen läpi. Se ei reppana tiennyt eikä käsittänyt, että Konna ei ollut tosiaankaan vauvantekotuulella, ei yhtään! Poikakulta oli lumeen jääneistä jäljistä päätellen marssinut Konnan eteen esittelemään, millaisia uljaita orhia tässä oltiin. Sitten se oli ilmeisesti jahdannut ärsyyntynyttä Konnaa hetken haassa. Lumessa näkyy, missä kohtaa Konna on raivostunut, kääntynyt ja käynyt Simon päälle. Aikansa se on juossut orin perässä, saanut sen sitten kiinni ja käynyt kimppuun. Taistelun jälkeen Simo on vetäytynyt takaisin omaan hakaansa nuolemaan haavojaan, kirjaimellisesti.
Kun tarkastin hevoset (ja huomasin hajonneet aidat) tuli välikohtaus ilmi. Konna on vihainen ja melkein mahdoton käsitellä, mutta vahingoittumaton. Simo puolestaan on erittäin hyvin käsiteltävissä kerrankin, ja pyllyssä sillä on kuusitoista pientä haavaa, jotka Konna on sinne hampaillaan sarjatulittanut. Oppiipa poika olemaan kiusaamatta naisia - varsinkin Konnaa, joka on parhainakin päivinään raivoisa, saatiko sitten ärsytettynä.

Syyskuu 2016
Olen hoitanut Konnaa koko kuukauden eläinlääkärin ohjeen mukaan ja hevoseni ei ole enää raivoisa tappokone, vaan oma hapan ja juonitteleva itsensä. Eläinlääkäri-Katja on käynyt uudelleen katsomassa tammani vointia, ja todennut hevosen parantuvan oikein hienosti. Tallin väen stressi on vähentynyt: Konnaan meni tosi paljon rahaa muutamassa kuukaudessa, mutta hevonen on terve taas ja tulee ihan kokonaan entiselleen.
Juhlistin Konnan kanssa tapahtunutta edistystä pitkällä maastolenkillä. Ratsastin Mexican Memory -nimisellä tammalla ja talutin sen selästä Konnaa mukana. Molemmat tammat olivat riemuissaan päästessään yhdessä maastoon. Konnan lempiasia oli laukkaaminen: sai mennä lujaa kantamatta ratsastajaa selässään. Vaikka tammani välillä innostuu liikaa laukatessaan, tällä kertaa se ei kaahannut yhtään, vaan suostui kaahaamaan pää vasemman pohkeeni tienoolla, Mexican Memoryn takavasemmalla pitkiä pätkiä kerrallaan, vaikka vauhti oli kova ja maa täydellisen tasainen ja pehmeä laukkaamiseen.
Kotiin palasimme hikisinä ja rentoina kaikki kolme. Näin, että Konna oli onnellinen. Se olisi hymyillyt minulle, jos olisi osannut.

Elokuu 2016
"Arvaa montako tuhatta Konnan eläinlääkäreihin on mennyt kahdessa kuukaudessa", kehotin valmentaja-Miikaa kireästi eräänä iltana taluttaessani Konnaa haasta talliin.
"No en tiedä, jos et kerro. Puhutaanko siis tuhansista vai kymppitonneista?"
"En mäkään tiedä, kun en uskalla laskea. Me ollaan perikadossa. Ja taas yksi uusi lääkäri on täällä pian!"
Konna huokaisi ja katsoi minua kulmat kurtussa ja korvat luimussa. Ei se ymmärtänyt olevansa nykyään pelkkä riesa, josta koko tallin väki halusi minun hankkiutuvan eroon. Sillä oli jokin kipeä, eikä se osannut kertoa, mihin sattui. Selkä se ei ollut, eikä jalat. Tänään sitä katsoisi uusi spesialisti, joka kutsui itseään hevoskuiskaajaksi. Tällä hevoskuiskaajalla oli eläinlääkärin tutkinto, ja kuten muitakin Konnaa katsoneita lääkäreitä, häntä arvostettiin hevosmaailmassa. Huolimatta hevoskuiskaushöpötyksistä.
Konna oli vihainen ja polki jalkaa, kun suin sen nätiksi hevoskuiskaaja-lääkäriä varten. Se odotteli käytävällä, kunnes tämä nainen saapui ja käveli suoraan sen luokse, edes minua ensin kättelemättä.
"Hei Konna, hauska tutustua", lääkäri sanoi hevoselle ja antoi sen haistaa nyrkkiään aivan kuin olisi kätellyt sitä. "Hei", minä tervehdin epäileväisenä kauempaa käytävältä.
"Hei Oresama, minä olen Katja Tuomaala."
Siinä oli kaikki, mitä keskustelimme ennen Konnan tutkimusta. Hevoskuiskaaja-eläinlääkäri Katja Tuomaala paineli, silitteli ja tunnusteli Konnaa joka puolelta. Vihainen hevoseni rentoutui koko ajan enemmän, eikä Katjalla tuntunut olevan mitään kiirettä. Kun nainen paineli hevoseni peppulihaksia, päästi rakas kaviokkaani pitkän huokauksen ja sen takapolvet notkahtivat niin, että se meinasi kaatua. Silloin lopetti eläinlääkäri tutkimuksensa ja kutsui minut lähemmäs.
Eläinlääkäri-Katja näytti minulle, missä kohdassa Konnan takamusta oli lihasruhje, ja sanoi kivun olevan samaa luokkaa kuin ihmisen hermosäryn. Hän ehdotti seuraavaa hoitosuunnitelmaa.
Konna saa kipulääkettä ruhjeeseensa melkein viikon ajan. Lääke saattaa tehdä Konnan tokkuraiseksi, mutta sen on silti liikuttava joka päivä. Hyppäämistä on vältettävä tämä kuukausi ja radoille palattava sitten hiljakseen. Viikon kipulääkekuurin jälkeen minun tulee hieroa Konnan takapäätä joka päivä eläinlääkärin ohjeen mukaan, ja parin viikon päästä eläinlääkäri tulisi kontrollikäynnille.
Maksoin ohjeista ja lääkkeistä vähän lisää ja rukoilin, että vastaus Konnan ongelmiin olisi nyt löytynyt.

Heinäkuu 2016
"Luovuta, luovuta, luovuta, luovuta..."
Hoin kummallista mantraani Konnalle, vaan ei se luovuttanut. Se laukkasi turpa kiinni jalustimessani hidasta laukkaansa, ei suostunut siirtymään käyntiin, eikä kunnolla edes hengittämään. Se pyöri tiukalla voltilla hidasta laukkaa, joka oli kuitenkin niin nopeaa, että minua pyörrytti muutaman kierroksen jälkeen. Sen suupielistä tursusi vaahtoa, kaulalta hikeä ja nenästä räkää, mutta ei se hidastanut. Minä hikoilin yhtä paljon, mutta suutani ja silmiäni kuivasi ja päässä pyöri. Miksi tämä on aina tällaista?
"Luovuta, luovuta, luovuta..."
Kun alkoi sataa, Konna pysähtyi kuin seinään. Ohjasin sen suoristautumaan ja kehotin käyntiin. Tammassa täytyi olla jotain fyysistä vikaa! Ei minkään hevosen luonne ja yleinen habitus yhtäkkiä muutu vaikeahkosta mahdottomaksi, hieman ärtyisästä vihaiseksi! Miksei eläinlääkäri löytänyt Konnasta mitään vikaa?
Nousin pois tamman selästä ja tihku yltyi kaatosateeksi. Kun nostin hevosen satulan aidalle ja annoin sateen ryöpytä sen selkään, se rentoutui. Oliko sen selkä kipeä? Puristin sen suuren, suitsitun pään kouristuksenomaiseen halaukseen. Toivottavasti Konnalla ei ole mitään vakavaa!

Marraskuu 2015
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresaman ja Konnan hyppääminen yhdessä on ihan uudella tasolla uuden satulan myötä. Konnan tyyli on vieläkin erittäin jäyhä, mutta ainakin se ponnisti 130-senttisten esteiden yli radalla, kun niitä lähdettiin metristä hiljalleen korottamaan. Ponnistuspaikkojen löytämisessä ei ole ongelmaa ja ratsukko liikkuu hienosti samaan tahtiin.
Seuraavaksi lähtisin vetreyttämään Konnan hyppyä menemällä sillä paljon matalia, pitkiä esteitä ja jumppasarjoja. Näillä esteillä sen koko hyppyasennon on oltava erilainen, tai puomit kolisevat. Muutaman kerran varsinkin jumppasarja menee varmasti ihan kaamealla tavalla pieleen, mutta uskon Konnan hyppäävän notkeammin, jos se saa harjoitella sarjoja oikein kunnolla. Myös maastoesteiden hyppiminen voisi tehdä sille hyvää.

Syyskuu 2015
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Laitoin Oresaman ja Konnan menemään metrin rataa, ja koko touhu näytti tosi takapainoiselta. Ihan niin kuin Oresama ei olisi ollenkaan hypyissä mukana, vaikka määräsikin itse ponnistuspaikan ja tarkkaili Konnan askeleita. Kun laitoin ratsukon laukkaamaan suoraan, huomasin heti, mistä kiikastaa. Konnan satula on surkea, eikä sovi hevosen selkään sen paremmin kuin ratsastajan pyllyynkään. Se on vaihdettava ensi tilassa.
Jos satulaa ei oteta lukuun, Oresaman ja Konnan meno on vauhdikasta ja ripeää, mutta Konnan hyppytyyli on aika heikko. Se hyppää jotenkin delfiinimäisen jäykästi, eikä niin kuin kissa, mikä olisi tavoite. Kannattaa tilata Konnalle hieroja, ja ehkä satulakin auttaa jäykkyyteen. Erityisiä kehuja haluaisin antaa ratsukolle siitä, miten hienosti he selvittävät erimielisyytensä. Oresama kertoo, mitä tehdään, ja jos Konna säheltää muuta, se ohjataan lempeästi mutta jämäkästi taas oikean asian pariin. Johtajuusasetelma on kehittynyt alkuvuodesta paljon.

Huhtikuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Oresama ja Konna ovat edistyneet hurjasti sitten viimenäkemän ja peruskomennot ovat viimein hyvin hallussa molemmilla ratsukon osapuolilla. Pystyimme siis keskittymään valmennuksessa ihan tavallisiin helppojen luokkien taivutuksiin ja käynti-ravisiirtymiin.
Konnalla oli ihan hirveästi virtaa, ja ravisiirtymistä ei tahtonut tulla aluksi mitään. Tarkoitus oli mennä kaunista ravia, mutta Konna pinkaisi aina liikkeelle kuin hermoheikko laukkuri. Oresama joutui aloittamaan aina vain alusta ja tekemään aina vain uuden voltin rauhoittaakseen Konnaa. Lopulta tamma kuitenkin ymmärsi, että riehumalla ei pääse pois, ja ravasi oikein ilkkuakseen täydellisesti. Samoin Konna taipui kuin vettä vain, kunhan se uskoi, että sen on ihan oikeasti pakko totella.
Uskon, että Konna on taitava hevonen, mutta sillä on auktoriteettiongelmia. Ratsukon pitää päättää, kuka määrää tahdin, ja sitten on kilpailuiden aika. Vaativiin luokkiin en vielä Konnaa ilmoittaisi, mutta helppoja luokkia sillä voisi jo mennä.

Maaliskuu 2015
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Konnan ja Oresaman menosta tuli mieleen suoraan sanottuna epäsuhta ratsukko, jonka toinen osapuoli on surkeasti uudelleenkoulutettu säpsy loppuunajettu ravuri, ja toinen kahdeksanvuotias, joka luulee olevansa ratsastaja. Sinkoilevaa menoa lähdettiin korjaamaan perusteista. Koko tunti mentiin pelkkää käyntiä, pysähdyksiä ja käännöksiä. Aloitimme siitä, että Oresama antoi erittäin selkeitä ja yksiselitteisiä apuja, ihan niin kuin olisimme kouluttaneet pikkuvarsaa minun pitäessäni riimusta kiinni. Kun Oresama ohjasi selkeästi, minä pidin huolen siitä, että Konna totteli kirjaimellisesti ratsastajan ohjeita. Eteenäin - pysähdys - eteenpäin - pysähdys ja miljoona toistoa. Sitten vasta päästin irti ja samaa jatkettiin. Kun Konna alkoi kuunnella, mukaan lisättiin käännökset.
Seuraava vaihe oli, että Oresaman tuli pikkuhiljaa pienentää apuja niin, että Konna alkaisi toimia melkein ajatuksen voimalla. Siinä puuhassa tietenkin loppui aika kesken, mutta annoin Oresamalle runsaasti kotiläksyjä aiheesta.



Oresama/Yorca WBs
Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
18.10.-16 Ori Ame Amon RR Super Sumo Slap RR Oresama/Yorca
29.07.-17 Tamma Toxic Fox RR Horror Movie Host RR




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti