keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Tiger Trouble

Nimi:Tiger Trouble VH13-031-0577Omistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:OriKasvattaja:Saku Varpunen (evm.), Suomi
Rotu:Suomalainen puoliverinenPainotus:Yleispainotus
Säkäkorkeus:171cmKoulutustaso:ko VaA, re 160cm (CIC5)
Syntynyt:03.04.-09 (34v)Meriitit:YLA2ERJ-IIIKRJ-IIIKERJ-III,
Bronze Premium, VMRJ: 63p.



 
Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Roshoeve

Tiger Trouble menehtyi vanhuuteen 31.7.2019 34-vuotiaana.


Tiger Troublea ei turhaan Tikruksi kutsuta. Se elää vähän niin kuin leijona: vaikka se on tosissaan, se näyttää aina huolettomalta ja rennolta. Tallin väki ei usko, että Tikru edes osaisi menettää hermojaan, vaikka oikeasti olisi aihettakaan. Ei ori kuitenkaan vätys ole, vaan kovinkin sporttinen ja vireä, mutta treeneissäkin se tuntuu onnistuvan ihan kevyesti. Liian vaikeiden asioiden edessä orilla on paha tapa luovuttaa ja ryhtyä hassuttelemaan.
Hoidettaessa Tikru nukkuu, ja jos jollakulla on aikaa rapsutella sitä kumisualla säästä tai ryntäistä, koko hevonen muuttuu löysäksi yhtä nopeasti ja tehokkaasti kuin halpa nuudeli. Hoitajan kanssa ori seurustelee vain satunnaisesti, mutta sen huomio on jakamatonta, jos piilottaa taskuihinsa omenaa tai muita herkkuja. Tikru ei tosiaankaan temppuile hoidettaessa, vaan antaa ihmisten tehdä työtään aina pään harjaamisesta kavioiden puhdistamiseen asti.
Satulointi ja suitsintakin sujuu ripeästi ja kommelluksitta. Tikru toimii kuin esimerkkihevoset hevoskirjoissa ja opetusvideoilla. Kiltisti ja rauhallisesti. Jotkut hevoset tapaavat täristä jännityksestä ja odotuksesta jo satulan nähdessään, mutta ei Tikru. Se vain suostuu varusteltavaksi ja seuraa sen jälkeen hoitajaansa tyynninä kentälle.
Eläinlääkärissä ori viihtyy siinä missä muidenkin ihmisten käsittelyssä. Nuorempana sille jouduttiin tekemään kivuliaanpuoleinen toimenpide, ja sen jälkeen hevonen vihasi sydämestään sen tehnyttä lääkäriä. Kun Tikru muutti meille, lääkäri vaihtui. Kävi selväksi, ettei ori vihaa eläinlääkäreitä järjestään, vaan vain sitä yhtä. Kengittäjäkään ei hevosen käytöksestä valita, vaan vain siitä, että jos oria erehtyy rapsuttelemaan ennen kengitystä, se nojaa raskaasti kengittäjään kiehnätessään ja rentoutuessaan.
Tikru on tosi mukava ja rento alkulämmittelyissä, mutta silti sitä ei voi kaikkein kokemattomimmille lämmiteltäväksi antaa. He saisivat orin hallittua vallan mainiosti, mutta siihen se jäisi. Vaatii oikeasti taitoa saada ori kulkemaan reippaasti ja kunnolla kylmiltään. Tikrulle lämmittelyn tarkoitus onkin herätä horroksesta. Kunnollisesti sen suoritettuaan se onkin huomattavasti helpompi saada askeltamaan kunnolla.
Kouluratsua Tikrusta ei sen näyttävistä liikkeistä huolimatta tullut. Syynä on osittain se, että Tikrun ensimmäinen omistaja oli esteratsastaja, mutta myös Tikrun vompattimainen läsähtävän löysä laukka, joka toimii mainiosti estekentällä, mutta ei todellakaan kouluradalla. Orin saa kyllä kulkemaan aika mukavasti, mutta siihen tarvittavaa energiamäärää ei kenelläkään Yorcan harjoitusratsastajalla tunnu pitkän päälle olevan, valmentajista puhumattakaan.
Joustavin askelein Tikru-poika laukkaa esteelle, ponnistaa rennosti, hyppää huolettomasti ja laskeutuu huomaamattomasti. Ratsastajasta tuntuu kuin kissalla hyppäisi. Ori on jykevä ja suuri, mutta kevyt ja ketterä kuin naaraskissa. Tuntuu kuin sen alastulokin olisi kissamaisen äänetön. Ja kissankeveästi Tikru myös kääntyy ja suuntaa ratsastajaa tarkasti kuunnellen kohti seuraavaa estettä. Kissamaisen itsepäinen hevonen ei kuitenkaan ole, onhan se siis hevonen. Tämä ratsu rakastaa hyppäämistä ja harjoittelee mielellään.
Kun Tikru oli nuori ja komea, sillä maastoiltiin paljon, koska alkulämmittelytkin tapahtuivat maastossa. Nyt kun Tikru on pari vuotta vanhempi ja edelleen komea, maastoilua on vähennetty, koska orilta puuttuu itsesuojeluvaisto. On hyvä, ettei hevonen pelkää turvallisessa maastossa, mutta tämä poika ei totta tosiaan pelkää vaarallisessakaan. Useammin kuin kerran on ratsu esimerkiksi askeltanut rennosti ja luottavaisesti suoraan suonsilmään. Onneksi se ei myöskään pyristellyt päästäkseen ylös, vaan odotti aivan rauhassa että isäntä ehtii käydä sen traktorilla nyppäämässä. Räksyttävää koiraakaan hevonen ei väistä, vaan menee suorastaan katsomaan lähempää, ja kerran kutsuttiinkin eläinlääkäriä paikalle katsomaan haavaa, jonka vihainen koira puri ratsun takajalkaan. Muiden hevosten pelkoon Tikru lähtee sentään vähän mukaan ja väistää lauman mukana oikeasti pelottavia asioita.
Lienee sanomattakin selvää, että kisamatkalla Tikru ottaa rennosti. Niin este- kuin kenttäradoillakin se on rauhallinen, hyväkäytöksinen ja kaikin puolin miellyttävä. Rentouden vuoksi Yorcan väen epäillään usein jotenkin doupanneen Tikrua, ja ori saakin juosta näytteidenotossa vähän väliä. Mutta siitä ei ole vaivaa: eihän oria doupata, ja Yorca todistaa sen mielellään. Tikrukaan ei piittaa, onhan sillä jo sinivalkomitali ja reilusti porkkanoita. Kisoissakin oli hauskaa.


Triple Trouble
fwb, 172cm, evm
Three Ravens
fwb, 172cm, evm
Sparrowhawk FIN
fwb, 171cm, evm
Three Deaths
fwb, 172cm, evm
Double Trouble
fwb, 173cm, evm
Villain FIN
fwb, 170 evm
In Trouble
fwb, 174cm, evm
Goodbye Tiger
fwb, 168cm, evm
Goodbyes FIN
fwb, 169cm, evm
Goodbye Sadness
fwb, 171cm, evm
Never Alexandra
fwb, 167cm, evm
Tiger Tamer
fwb, 166cm, evm
Tama FIN
fwb, 165cm, evm
Tigerpretty FIN
fwb, 171cm, evm
Triple Trouble on 172cm korkea yleispainotteinen raudikko. Tältä kiltiltä hevoselta luonnistuivat niin estehypyt kuin koulukiemuratkin, mutta parhaiten se pärjäsi kenttäratsuna. Rohkea ja kilttikin ori on, ja perinyt emänsä kauneuden.
Three Ravens on se hevonen, joka laukkasi 90-luvulla Mustang-mainoksessa. Tämä mainos onkin mustan, vaatimattomasta suvusta polveutuvan 172-senttisen orin suurin saavutus. Ellei tavallisia seurakisasijoituksia kenttäpuolella laske kunnon kisoiksi, hevonen ei ole muuta saavuttanut. Se kuitenkin muistetaan tavallisen kansan keskuudessa paremmin kuin tavallinen kilpahevonen, olihan hevonen sentään televisiossa. Luonteeltaan ori on kuuliainen ja kiltti.
Nuorena kuollut, 171-senttinen rautias Sparrowhawk FIN toimi ratsastuskoulun tuntiruunana Iissä jo 1970-luvun alussa. Siltä oli otettu sen oripäivillä pari pakastetta luoja tietää minkä takia, vaikka sillä ei ollut jalostukseen muuta annettavaa kuin hyvä luonne ja komea rakenne.
Three Deaths, musta tamma, oli kaunis ja kyvykäs, mutta sen lahjat valuivat hiekkaan Kilpisjärvellä nuoren naisen ensihevosena. Tammalla harrasteltiin kevyesti ties mitä, lähinnä kuitenkin puskailua. Yksi varsakin sillä teetettiin. Hevonen oli 172cm korkea.
Double Trouble periytti kaikille jälkeläisilleen komean rakenteen, hienot liikkeet ja vieläpä hyppykapasiteettia. Se olisi kannattanut astuttaa aikansa huippuoreilla, mutta sen kreikkalaista mytologiaa tutkiva hieman omalaatuinen isäntä tuumasi, että se olisi ollut väärin. Paras tamma kuului heikoimmalle orille. Niinpä Double Trouble kantoi itse kaksi varsaa täysin tuntemattomista oreista ja myöhemmin kaksi sen hedelmöittynyttä munasolua siirrettiin toisiin tammoihin. Isäoreina olivat taas terveet mutta suorituksiltaan heikot yksilöt. Tamma itse oli 173cm korkea punarautias.
170cm korkea vaaleanrautias Villain FIN syntyi Torniossa, mutta muutti sitten Haaparantaan lopuksi ikäänsä. Sieltä käsin se matkusti kilpailemaan pitkin ruotsia ja menestyikin suhteellisen hyvin este- ja koulukisoissa. Mainetta kertyi sen verran, että ori sai kahdeksan ruotsinpuoliveriseksi rekisteröityä varsaa ja kolme suomenpuoliveriseksi rekisteröityä.
174cm korkea lihaksikas tamma In Trouble oli kaiken alku ja isäntänsä mukaan myös kaiken loppu. Siitä lähti liikkeelle Trouble-tammalinja, joka on yhä pieni mutta elinvoimainen sukulinja. Tammasta itsestään on kirjoitettu useita kirjoja, lehtijuttuja ja nettiartikkeleita, ja kummallisinta on, ettei se edes ollut menestynyt kilpuri tai muutenkaan varsinaisesti kuuluisa. Se oli pelkkä lemmikki, vaikka hyvä lemmikki olikin. Sen isäntä vain rakasti sitä niin paljon, että piti siitä uskomatonta meteliä koko ajan, ja tamman elämää seurattiinkin ahkerasti jo sen ajan tiedotusvälineistä. In Troublesta tuli koko kansan lemmikki, aikansa julkimo, ja lopulta kaikki tahtoivat tammasta varsan. Isäntä pelkäsi kaikenlaisia komplikaatioita, ja antoikin siksi vain siirtää tamman munasoluja muihin hevosiin. In Troublen kuoltua kuoli isäntäkin, ilmeisesti suruun.
Goodbye Tiger syntyi siitostammaksi, mutta oli itsekin kyvykäs kilpahevonen. Omistaja päätti joustaa suunnitelmistaan ja päästää tämän 168-senttisen tamman hetkeksi esteradalle, ja aivan huomaamatta sitä palkittiinkin jo laatuarvosteluissa. Omistaja päätti joustaa vielä lisää ja päästää ruunikon kilpailemaan kenttää, ja taas menestys oli niin huimaavaa, että hevosen annettiin jatkaa. Aika kului nopeasti ja pian paras varsomisikä olikin ohi. Eläinlääkärin valvovan silmän alla tamma sai kuitenkin synnyttää itse ainoan varsansa seitsemäntoista vuoden iässä.
Goodbyes FIN oli 169cm korkea ruunikko, ja oikea suomenpuoliverisen prototyyppi. Sporttisena herrasmiehenä se kilpaili sikin sokin kenttä-, este-, maastoeste-, western trail- ja koululuokissa. Näyttelyissäkin ori kävi, eikä syyttä. Se oli niin komea, että se kantakirjattiin ykköspalkinnolla, ja se oli koko tilaisuuden paras hevonen. Historian korkeimpiin pisteisiin hevonen ei yltänyt, vaikka omistaja niin ennustikin.
171-senttinen musta Goodbye Sadness oli vahva ja raskas ori. Se oli niin massiivinen, että sen ei kuviteltu hyppäävän hyvin, mutta se ponnistikin kylmiltään pelkällä raa'alla voimalla 140-senttisen esteen ylitse. Sen jälkeen oria alettiin treenata ja siitä tuli 150-senttisten ratojen kuningas. Oikeanlaisella liikunnalla ja ruokinnalla myös jämäkkyys ja jähmeys katosivat, vaikka massa pysyikin ihan samana.
Kevyt ja köykäinen Never Alexandra oli 167-senttinen ruunikko esteratsu. Sitä ei koskaan palkittu laatuarvosteluissa tai mitään, mutta hyvä, kiltti ja menestyvä perushyppääjä se silti oli. Tamma sai elämänsä aikana kaksi varsaa, molemmat samasta orista.
Tiger Tamer oli siitostamma hyvän sukunsa turvin. Se astutettiin Suomen hienoimmilla oreilla neljästi, ja tuloksena oli neljä suhteellisen kuuluisaa varsaa. Tamma oli 166cm korkea, väriltään vaalea rautias ja luonteeltaan kiltti ja viisas.
Tama FIN kilpaili parhaat vuotensa Englannissa kouluratsuna. Sen mukaan lähti suomalainen Erik Berg, joka kuoli ratsastusonnettomuudessa Taman kanssa. Tama-ori palasi samana vuonna kotiin palkittuna ja menestyneenä kouluratsuna, vetäytyi kokonaan kilpakentiltä ja päätyi siitosoriksi pääkaupunkiseudulle. Hevonen oli 165-senttinen raudikko.
171-senttinen kuparinvärinen rautias Tigerpretty FIN oli ehdottomasti kaunein suomenpuoliverinen aikakaudellaan. Näyttelytuomarit kävivät tapaamassa hevosta arvostelun jälkeen ja onnittelemassa. Sitä kuvattiin ties mihinkä lehtiin, ja tienasihan se itse rahat ruokaansa toimimalla rekvisiittana oikeiden mallien muotikuvissa. Isäntänsä tamma elätti kilpailemalla: sehän oli paitsi kaunis, myös äärimmäisen taitava hyppääjä ja kouluratsu. Voittorahojen lisäksi se sai myös uskomattomat määrät sponsorirahoja edullisista sopimuksistaan. Tamman kaikki kolme varsaa myytiin suurista summista.


Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.
PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
01.06.-12BairdonKERJ/CIC52/21
05.06.-12BairdonKERJ/CIC52/21
26.02.-13ZurückERJ/160cm7/50
28.02.-13ZurückERJ/160cm6/50
28.02.-13ZurückERJ/160cm2/50
01.03.-13ZurückERJ/160cm1/50
31.03.-13ZurückERJ/160cm1/50
31.03.-13ZurückERJ/160cm1/50
31.03.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm, ERJ-Cup6/242
05.04.-13ZurückERJ/160cm7/50
06.04.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm3/50
07.04.-13ZurückERJ/160cm5/50
10.04.-13ZurückERJ/160cm7/50
13.04.-13ZurückERJ/160cm5/50
14.04.-13ZurückERJ/160cm6/40
17.04.-13Castor Racing CnterERJ/150cm1/50
06.05.-13Jadessa WBsERJ/160cm5/30
09.05.-13Jadessa WBsERJ/160cm2/30
19.04.-13ZurückERJ/160cm2/38
20.05.-13BairdonERJ/160cm1/40
25.05.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm2/30
28.05.-13KingsvalleyERJ/160cm2/30
29.05.-13KingsvalleyERJ/160cm4/30
31.05.-13SakastiERJ/150cm4/50
02.06.-13MarikeERJ/150cm3/50
03.06.-13MarikeERJ/160cm1/50
07.06.-13MarikeERJ/160cm2/50
07.06.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm3/30
08.06.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm5/30
15.06.-13TakkuraERJ/160cm5/30
17.06.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm1/30
17.06.-13Crion StudERJ/160cm3/30
18.06.-13TakkuraERJ/160cm3/30
19.06.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm3/30
20.06.-13ZurückERJ/160cm6/50
20.06.-13SoloERJ/160cm4/30
21.06.-13Crion StudERJ/160cm4/30
21.06.-13TakkuraERJ/160cm3/30
23.06.-13TakkuraERJ/160cm4/30
23.06.-13ZurückERJ/160cm1/50
24.06.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm2/30
25.06.-13Dark Side TrakehnersERJ/160cm2/30
26.06.-13Crion StudERJ/160cm4/30
27.06.-13SoloERJ/160cm5/30
03.07.-13Crion StudERJ/160cm2/30
04.07.-13Crion StudERJ/160cm1/30
05.07.-13Crion StudERJ/160cm3/30
05.07.-13Crion StudERJ/160cm2/30
06.07.-13Crion StudERJ/160cm4/30
06.07.-13Kk RehbergERJ/160cm6/30
07.07.-13Crion StudERJ/160cm4/30
21.07.-13SoloERJ/160cm3/30
28.07.-13SoloERJ/160cm4/30
28.11.-13ZurückERJ/160cm5/50
29.11.-13KeskeneräinenERJ/160cm2/30
30.11.-13Jadessa WBsERJ/160cm3/32
05.12.-13KeskeneräinenERJ/160cm4/30
05.12.-13KeskeneräinenERJ/160cm1/30
07.12.-13NavelinaERJ/160cm2/30
09.12.-13NavelinaERJ/160cm3/30
16.12.-13West Coast WBsERJ/160cm4/30
18.12.-13West Coast WBsERJ/160cm3/30
30.03.-14BenrirVMRJ/30km ihanneaikaVMRJ-Cup13/38, 2p.
14.07.-14Scandic StablesVMRJ/30km nopeus14/29, 1p.
15.07.-14Scandic StablesVMRJ/50km nopeus6/19, 5p.
14.07.-14PonipalleroVMRJ/50km ihanneaika6/16, 5p.
30.07.-14BenrirVMRJ/50km ihanneaikaVMRJ-Cup12/21, 2p.
09.11.-14Oak Hill Event ParkVMRJ/30km ihanneaika9/16, 2p.
13.11.-14AasikartanoVMRJ/50km ihanneaika4/4, 2p.
14.11.-14AasikartanoVMRJ/50km ihanneaika1/4, 5p.
15.11.-14AasikartanoVMRJ/50km ihanneaika2/4, 4p.
30.11.-14BenrirVMRJ/50km ihanneaikaVMRJ-Cup1/9, 20p.
02.12.-14AasikartanoVMRJ/50km ihanneaika4/4, 2p.
03.12.-14AasikartanoVMRJ/50km ihanneaika3/4, 3p.
06.12.-14ZurückVMRJ/50km ihanneaika2/4, 4p.
07.12.-14ZurückVMRJ/50km ihanneaika2/5, 4p.
31.12.-14Brigadier StudVMRJ/50km ihanneaikaVMRJ-Cup5/13, 12p
30.01.-15KK BailadorKERJ/CIC3KERJ-Cup3/89
27.03.-15ZurückKERJ/CIC42/4
28.03.-15ZurückKERJ/CIC41/4
29.03.-15ZurückKERJ/CIC41/4
30.03.-15ZurückKERJ/CIC42/4
17.04.-15ZurückKERJ/CIC42/6
21.04.-15KuuralehtoKRJ/VaA3/40
27.04.-15KuuralehtoKRJ/VaA1/40
28.04.-15Yorca WBsKRJ/VaA4/18
13.09.-15ZurückKERJ/CIC43/9
14.09.-15ZurückKERJ/CIC42/9
24.09.-15KK ReiterKRJ/VaA3/30
30.09.-15KK ReiterKRJ/VaA2/30
02.10.-15ErkinheimotKRJ/VaA4/26
05.10.-15ErkinheimotKRJ/VaA4/26
05.10.-15ZurückKRJ/VaA4/26
07.10.-15Yorca WBsKRJ/VaA2/26
07.10.-15Yorca WBsKRJ/VaA4/26
11.10.-15ErkinheimotKRJ/VaA2/30
11.10.-15ZurückKRJ/VaA1/30
13.10.-15ErkinheimotKRJ/VaA3/30
13.10.-15Yorca WBsKRJ/VaA1/30
13.10.-15Yorca WBsKRJ/VaA1/30
15.10.-15Yorca WBsKRJ/VaA1/30
15.10.-15ZurückKRJ/VaA1/30
15.10.-15ZurückKRJ/VaA5/30
16.10.-15Yorca WBsKRJ/VaA5/30
16.10.-15ZurückKRJ/VaA4/30
19.10.-15ZurückKRJ/VaA3/30
20.10.-15Yorca WBsKRJ/VaA2/30
01.12.-15ErkinheimotKRJ/VaA1/23
01.12.-15ErkinheimotKRJ/VaA3/23
04.12.-15ErkinheimotKRJ/VaA1/23
08.12.-15ErkinheimotKRJ/VaA1/23
12.02.-16ErkinheimotKRJ/VaA2/17
13.02.-16ErkinheimotKRJ/VaA4/17
20.02.-16ErkinheimotKRJ/VaA3/17
11.06.-16ZurückKRJ/VaA1/30
11.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA1/30
12.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA5/30
12.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA1/30
13.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA2/30
13.06.-16ErkinheimotKRJ/VaA5/30
15.06.-16ErkinheimotKRJ/VaA5/30
16.06.-16ZurückKRJ/VaA1/30
19.06.-16ErkinheimotKRJ/VaA3/30
19.06.-16ErkinheimotKRJ/VaA2/30
20.06.-16Yorca WBsKRJ/VaA4/30
11.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
14.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
16.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
17.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
18.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
20.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
24.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
25.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
28.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
29.08.-16ZurückKERJ/CIC41/3
24.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/8
26.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/8
28.11.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/8
12.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC42/12
17.12.-16Yorca WBsKERJ/CIC41/12
01.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/8
02.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
02.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/10
03.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/8
03.03.-17PritonKERJ/CIC31/23
04.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
05.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/10
06.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/10
06.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
07.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
09.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/10
10.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC43/10
11.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/8
14.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
15.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC42/8
16.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/8
19.03.-17Yorca WBsKERJ/CIC41/8
30.03.-17BrotherhoodKERJ/CIC42/32

091016
Estevalmennus, Oresama ja Tikru, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Valmennusviikonloppumme viimeisessä valmennuksessa laitoin Oresaman ja Tikrun suorittamaan radan ihan ratsukon taitojen ylärajoilla. Annoin ohjeita ratsukon edetessä, enkä kovin moneen asiaan joutunut puuttumaan.
Huomautin alastuloista. Oresama unohtaa ohjata hypyn loppuun asti ja ajattelee jo seuraavaa estettä ennen kuin hevosella on edes kahta jalkaa maassa. Oresama malttoi huomautuksen jälkeen ratsastaa loput esteet kunnolla loppuun asti ja meno näytti hallitummalta.
Komensin myös napakoittamaan ohjasotetta. Se sai Tikrun ryhdistäytymään heti ja kuuntelemaan Oresaman kehotuksia temmon vaihteluista paljon täsmällisemmin.
Kokonaisuudessaan suoritus oli melko hyvä. Tikru on edelleen taitava hyppääjä, mutta osa sen taidoista on jo päässyt ruostumaan.
081016
Estevalmennus, Oresama ja Tikru, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Koko harjoituksessa meillä oli käytössämme vain yksi muuri, jota Oresama ja Tikru hyppäsivät uudelleen ja uudelleen. Aluksi piti vähentää turhaa ilmaa hevosen ja muurin väliltä. Mitä läpinäkymättömämpi ja massiivisempi este, sitä korkeammalle hevonen aina varmuuden vuoksi hyppää, mutta Tikru ponnisti suorastaan 160-senttisiä leiskautuksia metrin muurilla. Rauhallisempi lähestyminen ja rauhassa annetut avut auttoivat parin hypyn jälkeen.
Seuraavaksi puutuin siihen, että Oresama antoi Tikrun hypätä liian kaukaa. Ratsastajan mielestä kohta oli täsmälleen sopiva: sekin on luonnollista, että hevonen hyppää varmuuden vuoksi kauempaa kiinteän esteen, jonka läpi se ei näy. Oresama suostui kuitenkin mahduttamaan vielä yhden askeleen reitilleen ennen estettä, ja kas kummaa, hyppy oli heti sulavampi ja nätimpi, eikä ylipitkä tiikerinloikka.
Kun oikea ponnistuspaikka löytyi, Oresama hyppäsi vielä pari hyppyä jotta hyvä ratsastus jäisi ratsukon kummankin osapuolen lihasmuistiin. Sitten jo lopeteltiin: huomenna olisi rankka päivä.
071016
Estevalmennus, Oresama ja Tikru, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään harjoiteltiin lähestymisiä ja ponnistuspaikan etsintää ihan tavallisilla pystyillä ja pikkuruisella ristikolla. Pystyt menivät itse asiassa alusta asti tosi hyvin, mutta pienen pieni okseri oli ongelma. Tikru ei edes harjoituksissa yleensä hyppää niin pieniä, joten aluksi se juoksi esteen yli toistuvasti ihan kuin se olisi ollut maapuomi. Oresama sai erikseen komentaa orin hyppäämään, ja niin ratsu ponnahti esteen yli järkyttävän korkealla ja pitkällä loikalla kuin kenguru konsanaan. Oresama sai selkeyttää apujaan, hidastaa vauhtia ja antaa kunnolliset puolipidätteet asiallisiin aikoihin. Jo tämä pieni rauhoittaminen sai Tikrun hyppäämään maltillisemmin, mutta ponnistuspaikka oli silti kilometrin päässä esteestä.
Väitin ponnistuskohdan ja esteen välissä olevan ainakin kaksi laukka-askelta, ja Oresama väitti siinä olevan korkeintaan yhden. Pyysin siis kokeilemaan kummallakin tavalla. Kun Oresama ja Tikru hyppäsivät tavanomaisesta ponnistuspaikastaan, askeleen lähempää, este meni kauniisti. Kun he hyppäsivät minun määräämästäni paikasta, vielä toisen askeleen lähempää, Tikru hämmentyi ja kieltäytyi hyppäämästä. Toisella yrityksellä se osasi jo odottaa läheltä hyppäämistä ja ylitys oli suorastaan täydellinen.
250916
Kouluvalmennus, Oresama ja Tikru, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Valmennusviikonlopun viimeinen päivä mentiin laukkaharjoituksia. Tempoharjoitukset jätettiin välistä, sillä vauhdin säätely oli ratsukolle todella helppoa ja Tikru halusi totella Oresamaa mielellään. Sen sijaan keskityimme siihen, että Tikru kulkisi mahdollisimman hyvin muodossa ja mahdollisimman sirosti. Se oli haastavaa, ja tiesin tämän myös etukäteen Tikrun jättimäiseen, norsunkaltaiseen laiskiaislaukkaan tutustuneena.
Emme tietenkään yhdessä valmennuksessa saaneet Tikrusta täydellistä, mutta Oresama sai sen kulkemaan kokonaisia lyhyitä laukkaharjoituksia sirosti ja muodossa, ja minusta sekin on suuri voitto. Neuvoin ratsastajaa kehittämään paitsi omia, myös Tikrun keskivartalon lihaksia. Se auttaisi hevosta kulkemaan nätimmin ja pysymään helpommin ja itsenäisemmin somassa paketissa.
240916
Kouluvalmennus, Oresama ja Tikru, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Raviharjoituksia hinkatessa tämä valmennus hujahti. Aluksi lämmiteltiin temmonvaihteluin, ja energisenä poikana Tikru suoriutui niistä tyydyttävästi. Oresama saisi antaa apuja, etenkin pidättäviä, vähän reippaammin. Niin suoritukset tulisivat paitsi hallitumman näköisiksi, myös pikkuhiljaa helpommin ratsastettaviksi Tikrun oppiessa säätelemään vauhtia täsmällisesti.
Seuraavaksi availtiin liikeratoja lyhyillä pohkeenväistöharjoituksilla suoralla uralla. Vaikeinta näytti olevan Tikrun vauhdin sääteleminen tasaiseksi, mutta Oresama onnistui ihan hyvin, kun muistutin hieman temmosta välillä. Tikru olisi halunnut kulkea aina vähän lujempaa kuin ratsastaja.
Lopputunti harjoiteltiin erikokoisia raviympyröitä ja -voltteja. Asettaminen meni hyvin ja Tikru kulki nätissä muodossa, ehkä hieman rynnäten.
230916
Kouluvalmennus, Oresama ja Tikru, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Valmennusviikonloppu aloitettiin kevyesti tekemällä Tikrun kanssa etu- ja takaosakäännöksiä, peruutusharjoituksia ja muutama helppo raviharjoitus. Käännöksissä ei ollut muuta moittimista kuin hevosen vetelyys ja hitaus. Kun Oresama käytti pohjetta reippaammin ja istui tanakasti hyvässä ryhdissä, nousi Tikrun jalka nätimmin ja se marssi itsensä ympäri etenkin takaosakäännöksessä suorastaan reippaasti. Etuosakäännöksessä ongelmia oli enemmän, eikä se hiottunakaan sujunut yhtä hyvin.
Peruutusharjoituksen tarkoituksena oli saada Tikru kuulolle ja marssimaan reippaasti. Oresama peruutti aina lyhyen pätkän kiemurauraa hevosellaan kartioiden välistä pujotellen, ja rentoutti sitä aina joka pätkän jälkeen helpolla raviharjoituksella, kuten pohkeenväistöllä tai voltin tekemisellä. Tikru kulki laiskahkosti, mutta selvästi osasi harjoitukset hyvin.
090716
Tänään kävi Tiger Trouble arvioinnissa All Sim Evaluation Stationissa ja sai sieltä pokaalin ja Bronze Premium -arvostelun. Se on aika hyvä saavutus: pisteitä tuli 83% ja etenkin ratsastuskoe meni niin nätisti, että ei voi kuin hurrata. Olen meidän pojasta tosi ylpeä! Kotiin siis raahattiin iso hieno pokaali, kuten jo sanoin, ja tässä se nyt on.
301113
Tänään on minun syntymäpäiväni, ja hauska päivä onkin, koska minun pieni Tikruni on kotona. Aika on ollut ihanaa nyt, kun Tikru on kisaeläkkeellä ja kotona. Olemme nauttineet pitkistä maastoreissuista ja vauhdikkaista hetkistä naapurin raviradalla. Olemme köpöttäneet kioskille ostamaan kahvia ja tupakkaa. Olemme syöneet jäätelöt, kun jätskiauto on ajanut sopivasti kohdalle, minä oman tuutin ja Tikru tottakai oman.
Tänään päätimme kuitenkin vain olla, tai siis minä päätin. Postissa tuli tänään orin ihan uusi nahkariimu, jossa on kaiverrukset ja kaikki, ja sen puin hevoseni päälle. Lähdimme taluttelureissulle ihan kahdestaan. Pysähtelimme katselemaan kaikenlaista, ja jopa rapsuttamaan naapurin rottweileria, joka juoksi irti. Tikru ei niin koirasta perustanut, mutta mukavaa oli silti.
Palasimme kotiin vasta parin tunnin kuluttua, ja sen jälkeen nautin vapaapäivästäni, jonka olin synttärieni kunniaksi ottanut, harjaamalla Tikrun oikein kunnolla ja letittämällä sen harjan niin kuin oltaisiin kilpailuihin menossa. Orista tuli niin kaunis, että pyysin tallimestaria oikein pitelemään sitä niin, että saisin otettua siitä uuden rakennekuvan sen jalostusmainokseen, joka muuten pitäisi jo pikapuoliin julkaista...
111113
Tikrulla on nyt ihan oma rekisterinumero. Se on siis iso poika jo. Porrastettuja en aio alkaa kisata, kunhan rekisteröin orin tavan vuoksi. Kaikki meni kuitenkin ihan nurinperin: normaalisti haluan hevosille rekisterinumerot ennen kuin ne kilpailevat - nyt Tiger Trouble sai numeronsa tänään, samana päivänä kun eläköityy.
Eläkeuutisia en ole vielä vuotanut tallin ulkopuolelle. Tiedäpä tuota, millainen lehdistöryntäys ulkopuolelta saapuisi, kun heppalehdet haistaisivat myyvän jutun kyvykkäästä nuoresta hevosesta, josta tulee kertaheitolla siitosori. älkää käsittäkö väärin - kyllä minä lehdistöstä pidän. Talli ei olisi sama ilman hevoslehtiä, niissähän minunkin hevosistani julkkiksia on leivottu. Nyt kuitenkin on liian aikaista Tikrulle. Aion tehdä eläkeilmoituksen vasta parin kuukauden kuluttua.
220813
Tänään se tuli, tänään se tuli, tänään se tuli, SE ON TääLLä!! Se on tässä näin itse asiassa, se on tässä minun takanani!! Tikru on Yorcassa, Tikru pitää minulle seuraa kun kirjoitan näitä tallin uutisia sen haassa istuen!
Olen nähnyt oman hevoseni kerran sitten tammikuun. En tiedä, muistiko Tikru minut, mutta ainakin se oli tosi tyytyväinen, kun hieroin sitä kumisualla ja vein tarhaan jaloittelemaan. Siitä lähtien olenkin täällä istunut melkein koko ajan.
Tikrun mukana saapui nuhraantunut satula, joka meni saman tien roskalavalle. Tavaroitten mukana oli myös jätesäkillinen ruttaantuneita ruusukkeita ja kymmenisen irtonaista pokaalia. Tikrun nimi on kirjoitettu jokaiseen ruusukkeeseen suttuisella käsialalla.
Hevosen tarhaillessa järjestin hienot uudet ruusukkeet sen karsinan yläpuolelle katonrajaan riviin. Rivejä tuli kolme, ja ne ovat koko karsinan levyisiä.
Tikrulla on nyt tasan viisikymmentä sijoitusta esteratsastuksesta, eikä sen tarvitse enää kilpailla. Elle sanoi, että jos haluan vielä lähettää sen kisoihin, hän tietäisi Tikrulle sopivan kenttäratsastajan. Sanoin, että hevonen ei lähde enää ainakaan ulkomaille, vaan saa kisata omasta tallista käsin. Ellen mukaan sekin onnistuisi. Päätin, että Tikru on nyt pari kuukautta lomalla, ja katsotaan sitten. Ensimmäinen varsakin sillä pitäisi teettää.
040713
Tänään saapui Yorcaan K-Marketin muovipussi täynnä rytistyneitä ruusukkeita. Se oli pakattu pahvilaatikkoon, joka kulki postin mukana. Laatikosta löytyi myös muutama valokuva rakkaasta Tikrustani ja dvd-levy. Katsoin levyn heti.
Välillä kamera näytti minulle Tikrua, joka vuoroin tarhaili ja vuoroin kilpaili. Muutama otos oli kuvattu kuljetusvaunusta ja yksi kesken eläinlääkärin tarkastuksen. Välillä videolla näkyi iloisia ihmisnaamoja: Tikrun ratsastaja Markus, valmentaja Elle, muutama fani... Ja kaikilla oli mukavaa ja he lähettivät minulle iloisia terveisiä.
Hevoseni, jota en ole nähnyt taas pitkään aikaan, voi kuulemma hyvin. Ainakin sen karva kiiltää ja se on muutenkin terveen oloinen ja käyttäytyy hyvin. Sillä on mukana reissussa hyvä tallitiimi, mutta haluaisin olla osa reissaavaa tiimiä. En osaa päättää, onko minulla enemmän ikävä Tikrua, kuin olisi kotia ja Yorcan tallia, jos olisin Tikrun mukana. Pidän kaikista meidän hevosistamme paljon, mutta juuri Tikrusta erossa oleminen on kamalaa.
250613
Ne lupasivat minulle, että Tikrun kisakausi loppuu tämän kuun viimeisenä päivänä, ja että ori tulee kotiin! Ne lupasivat, ihan totta, ja niillä tarkoitan Tikrun valmentajaa Elleä ja ratsastajaa Markusta. Soitin tänään tiimille Saksaan ja Elle ehdotti puhelimessa varovaisesti, että voisiko Tikru jäädä vielä kahdeksi kuukaudeksi. Raivostuin välittömästi enkä ehtinyt kuunnella juttua loppuun. Elle odotti, että rauhoittuisin ja selitti, että hevoseni on sijoittunut yli 40 kertaa, ja että ei ole mitään järkeä pitää taukoa kilpailuissa ja sitten vasta metsästää kymmentä sijoitusta lisää. Se olisi kuulemma yhtä rankkaa hevoselle kuin minulle. Vannotin Elleä, että Tikru saa tulla kotiin viimeistään kolmen kuukauden kuluttua.
Silloin olisi kulunut yhdeksän kuukautta siitä, kun viimeksi hevoseni näin. Ja minähän tunsin sen muistaakseni kuukauden ennen kuin se lähti. Maailma on universumin epäreiluin paikka!!
Oli miten oli. Tikru ainakin voi hyvin eikä stressaa ollenkaan. Markuksen mukaan se on maailman rauhallisin ja lunkein ori. Olisin halunnut, että Elle antaa minun puhua Tikrun kanssa, mutta valmentaja tuumasi että olen varmaan tullut vanhaksi ja höppänäksi kun sellaisia toivon. Sanoi, että odota nyt pari kuukautta takapuolesi päällä, niin katsotaan sitä juttelua sitten. Minä tyydyin osaani.
120613
Tervehdys Joensuusta. Täällä minä olen hevostani katsomassa. Tikrua siis, minun mussukkaani. Kävimme yhdessä ratsastamassakin kentällä hieman, nyt kun orilla on kolmen päivän tauko kilpailuista ihan kokonaan. Emme me mitään ihmeellistä tehneet, kävelimme vain ja ravailimme. Lämmittelin oman hevoseni valmennusta varten Markukselle ja valmentaja Ellelle, ja jäähdyttelin Markuksen laskeuduttua satulasta harjoituksen jälkeen.
Tikru se vain komistuu ja komistuu. Onhan se aina kaunis ollut, mutta aina vain ihanampi joka kerta, kun sen näen. Käytös sillä on raisumpaa yhä kuin monella muulla meidän hevosellamme, mutta pidän pojasta silti.
Minulle on lupailtu, että poika saapuu kotiin viimeistään ensi talvena. Saa nähdä, mitä käy. Haluaisin ottaa sen mukaani nyt heti, mutta Elle ja Markus sanovat ratsun olevan liian hyvä talliin suljettavaksi. Ori on kuulemma niin liekeissä, että sen inspiraatio menisi hukkaan, ellei se kiertäisi Suomea. Ulkomaillekin Elle ratsun haluaisi lähettää, mutta siihen minä sanoin jyrkästi ja välittömästi ei. Tikru pysyy Suomessa ja sillä hyvä.
060513
Viidestoista sijoitus saavutettiin tänään Jadessan maneesissa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun näin Tikrun kisaavan. Menin katsomaan, koska kilpailut olivat tarpeeksi lähellä ja omat kilpailtavani sopivasti vapaalla. Komealtahan se näytti, kun orini 160-senttisen radan suoritti, mutta hauskempaa minulla oli itse startin jälkeen. Otimme kuvia Tikrun kanssa, ja vaikka ori melkein nukkuikin kuvissa, ne ovat kivoja muistoja. Laitoin hevoseni poseeraamaan myös kymmenisen pikkutytön valokuvausryhmälle. Tyttöjä ihmetytti, miksen ratsasta itse hevosella, jos se muka on minun omani. Halusivat tietää, miksen, enkä tiedä itsekään.
Oli kamalaa antaa Tikrun ohjat taas sen kisatiimin käsiin ja poistua paikalta. Olisin halunnut viedä hevosen mukanani!
180213
Minun lapseni lähti maailmalle. Saksaan kisaamaan. Koko kauden ajaksi.
Tikrusta on tullut minulle tärkeä. Se on niin kiltti ja rauhallinen, että se piristää minua pahoinakin päivinä. Olen nyt ensimmäistä kertaa ilman sitä sen jälkeen kun se tuli.
Olen käyttänyt koko päivän vollottaen, ja pahinta on, että kun Tikru tulee takaisin, se saa olla täällä vain pari kuukautta. Sitten se menee taas. Enkä minä voi estää sitä, vaikka omistankin sen. Ostin sen kilpahevoseksi jotta sillä olisi vanhana jalostusarvoa, mutta siitä tulikin vahingossa lemmikki... Vanhoista merkinnöistä luin, että minulla on ollut kiintymysongelmia Tikrun kanssa. No tottavie on! Ensin pelkään, etten koskaan rakasta sitä, ja nyt pelkään, että kuolen, kun se ei olekaan enää kanssani yötä päivää.
200113
Olen huolestunut siitä, että uusin hevoseni, Tiger Trouble, tuntuu minusta edelleen vieraalta, vaikka se on jo melkein kuukauden minulla ollut. Se on söpö ja suhteellisen hyväkäytöksinenkin, mutta minulla on ollut tosi paljon vaikeuksia kiintyä siihen niin kuin lemmikkiin. Olen puhunut asiasta Tikrun valmentajalle, Elle DuLaudille, mutta hän on vain tokaissut, että tällainen on täysin normaalia. Ei kyllä ole, ei ainakaan minulle! Rakastuin nimittäin heti esimerkiksi Dictator FIN -oriin, mutta miksen sitten Tikruun? Tikrussa ei ole mitään vikaa, eikä se ole yhtään vähempää sympaattinen, kuin muut hevoseni. En vain rakasta sitä yhtä paljoa.
Ehkä annan meille, siis minulle ja Tikrulle aikaa. Elle sanoo, että jos unohdan koko kiintymysasian hetkeksi, rakastun hevoseeni ihan omia aikojani. Aion kokeilla sitä. Minä todella haluaisin rakastaa Tikrua. Se on hyvä hevonen.
010103
Tänään se nyt tuli. Uusi hevoseni Tiger Trouble, enkä ole vähään aikaan näin kaunista hevosta nähnyt, vaikka kauniiden hevosten kanssa asunkin. Ylväänä ori laskeutui kuljetusautosta ramppia pitkin peruuttaen. Tarkistin sen kuljetuksen jäljiltä ja katselin, kuinka tallipoika vei sen aitaukseen. Normaalisti hevoset hirnuskelevat uusissa paikoissa, ja katselevat ympärilleen - mutta tämä hörppäsi vettä, kiersi aitauksen kerran ja nukahti sitten karvat pystyssä puun alle. Orissa lienee jotain vikaa päässä. Tutkitutan sen lähipäivinä.
Nyt kaunis hevoseni tarhailee yksinään tallin etupuolella. Aion tutustuttaa sen muihin hevosiin pikkuhiljaa. Parin päivän kuluttua se saa siirtyä tallin taakse muiden hevosten viereen ihan omaan tarhaansa, mutta jos se vain pitää muista oriistani, se saa jonkun niistä lopulta samaan tarhaan kanssaan. Jotkut oriit eivät kuitenkaan halua seurakseen ainakaan oria, eli saa nyt nähdä...

PäivämääräSukupuoliVarsaEmäOmistaja
08.08.-13OriSouthern Sombrero RRSouthern ShowYogi
19.11.-15TammaRoyal Tiger RRSilent BattleOresama/Yorca

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti